Αρχική Νέα Τοπικά Καλλικράτης: Από τα Μακρά Τείχη και τον Παρθενώνα στις… συνενώσεις

Καλλικράτης: Από τα Μακρά Τείχη και τον Παρθενώνα στις… συνενώσεις

33


 

 Ο Καλλικράτης, το όνομα του οποίου δανείζεται η νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας.
Σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου, συμμετείχε ενεργά στην ανέγερση των τεσσάρων μεγαλύτερων έργων της αρχαίας Αθήνας.
Εργάστηκε στην κατασκευή των Μακρών Τειχών της πόλης την περίοδο 460-450 π.Χ, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών της Αθήνας και στην ανοικοδόμηση του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη.
Ο Καλλικράτης συμμετείχε μαζί με τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, υπό τη γενική επίβλεψη του γλύπτη Φειδία, και στην κατασκευή του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου και διαχρονικού μνημείου της Ακρόπολης.

Δραστική μείωση
Ο… σύγχρονος «Καλλικράτης» περιορίζει δραστικά (από 1.034 σε λιγότερους των 370) τους δήμους της χώρας.
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο κυριακάτικο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο «Καλλικράτης» είπε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τα κόμματα, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, ώστε να ψηφιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες και να ισχύσει στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Όσον αφορά το ακανθώδες πρόβλημα της χωροθέτησης των νέων δήμων, το οποίο αποτελεί και σημείο τριβής, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι θα ακολουθήσει στη δεύτερη και τελευταία φάση της διαβούλευσης, προσθέτοντας πως «ομοειδείς δήμοι θα αντιμετωπιστούν με ίδια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, λειτουργικά και χωροταξικά κριτήρια», σημειώνει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.


1 ή 4
Τοπικά η διαβούλευση αυτή θα γίνει στο αν καταλήξουμε σ’ έναν ή δύο Δήμους στο νησί.
Η πρώτη επιλογή θα παρασύρει λογικά την ενσωμάτωση στο Δήμο- νομό και των Ψαρών και Οινουσσών. Μοντέλο που δίχως άλλο θα είναι μοναδικό, αφού δεν νομίζουμε να υπάρξει άλλος νησιωτικός νομός πληθυσμού άνω των 20.000 κατοίκων (όριο πληθυσμού για ένα Δήμο σύμφωνα με το σχέδιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που να επιθυμεί μια τέτοια συρρίκνωση.
Το δεύτερο σενάριο θα δώσει συνολικά 2 Δήμους στο νησί με Χίο και Βροντάδο να είναι τα νέα κέντρα.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Φυσάει» κόντρα για τον Π. Βρουλή, καταψηφίστηκαν προτάσεις του για το ΟΜΗΡΕΙΟ
Επόμενο άρθροΈκθεση ζωγραφικής Γιώργου Ζυμαράκη στη γκαλερί ΑΔΑΜ