Αρχική Απόψεις Aρθρα Κυριάκος Τσιπούρας: με αφορμή το δυστύχημα στο κυνήγι

Κυριάκος Τσιπούρας: με αφορμή το δυστύχημα στο κυνήγι

17

 Στην μνήμη ενός παιδιού και για τον πόνο μίας μάνας.


Πριν από λίγο καιρό είχα μιλήσει για την στρεβλότητα που επικρατεί στην άσκηση του κυνηγιού καθώς επίσης και στην ανεπάρκεια του ελέγχου της κυνηγετικής περιόδου. Αργότερα κατηγορήθηκα, από λίγους ελπίζω, ως ανίδεος, ως οικολόγος με απόκρυφα συμφέροντα, κανείς όμως δεν απάντησε σε αμείλικτα ερωτήματα  όπως το λαθραίο κυνήγι και τις παραβιάσεις βασικών κανόνων του κυνηγετικού κώδικα. Κανένας τώρα επίσης δεν θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως;
* Ποιο δικαίωμα έδωσε σε δεκαεξάχρονα παιδιά την δυνατότητα να ασκήσουν κυνήγι; Που είναι ο κοινωνικός έλεγχος που θα απέτρεπε τα παιδιά αυτά να «διασκεδάσουν» αρπάζοντας όπλα και βγαίνοντας στο βουνό;
* Που βρήκαν τα όπλα τα παιδιά στα οποία συνέβη το ατύχημα;
* Ποιος εκπαίδευσε και έχει καθοδηγήσει τα παιδιά στις κυνηγετικές περιοχές;
Αυτό που θα περίμενα είναι η έντονη αντίδραση όλων μας στο γεγονός ότι υπάρχουν όπλα που μπορούν να έρθουν στα χέρια νέων και όχι μόνο ανθρώπων και να τα κάνουν ότι επιθυμούν. Αυτό που θα περιμένω είναι να ακούσω πως αυτό το αναχρονιστικό χόμπι θα γίνεται υπό αυστηρό έλεγχο.
Η Χίος είναι ένα νησί με πλούσια βιοποικιλότητα που σημαίνει ότι κατέχει το προνόμιο να φέρει πάνω της σπάνια είδη του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Στην εποχή όμως των κλιματολογικών αλλαγών και των γενικότερων πιέσεων του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες απαιτείται να δούμε την διαχειριστική λειτουργία του κυνηγιού με μια αυστηρή ματιά.
Στις σύγχρονες κοινωνίες, το κυνήγι πρέπει να υπόκειται στον κοινωνικό και επιστημονικό έλεγχο, υποβαλλόμενο στους κανόνες της «αειφορίας» και της βιωσιμότητας, σαν όλες τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που καταναλώνουν φυσικούς πόρους, όπως η επαγγελματική αλιεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία κ.λ.π. Έτσι επιβάλλονται να παρθούν αποφάσεις που θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου περί όπλων, την εκπαίδευση των κυνηγών.
Τα προβλήματα που έχει ο τόπος μας και τα προβλήματα που θα έλθουν απαιτούν την κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αποφυγής της βίας. Απαιτούν να έχουμε μία κοινή συνισταμένη σε πράγματα όπως ότι δεν θα δεχτούμε να  κυκλοφορούν παιδιά με όπλα για κυνήγι όπως δεν θα δεχόμασταν να δούμε παιδιά με όπλα στους δρόμους.
Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του παιδιού.


Κυριάκος Τσιπούρας
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος
Επόμενο άρθρο“Στα χνάρια των κουτσών”, έκθεση του Εβη Χρήστου, του Θ. Πυλιώτη