Αρχική Νέα Οικονομία Οι υποψήφιοι για τις άγονες αεροπορικές γραμμές

Οι υποψήφιοι για τις άγονες αεροπορικές γραμμές

8

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Φάνης Ζώης

 

Πέντε αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν τελικά συμμετοχή στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των 24 αγόνων γραμμών που είχε ματαιωθεί λόγω των εκλογών και αφορά στο χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου 2010 έως 31 Μαρτίου 2012.

H προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης συμμετοχής στο διαγωνισμό έληξε χθες, Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι και όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) συμμετοχή δήλωσαν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Astra Airlines, Athens Airways, Olympic Air και Sky Express.


Η Olympic Air ενδιαφέρεται για το σύνολο των γραμμών, καθώς, από τη συμφωνία πώλησης της εταιρείας με το κράτος, ήταν υποχρεωμένη να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.


Από την πλευρά της η Aegean Airlines υπέβαλε προσφορές για την εκμετάλλευση 11 τακτικών αεροπορικών γραμμών. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις γραμμές: Αθήνα – Ικαρία, Αθήνα – Κάρπαθος, Αθήνα – Κύθηρα, Αθήνα – Σητεία, Αθήνα – Σκιάθος, Αθήνα – Σκύρος, Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη – Σάμος, Θεσσαλονίκη – Σκύρος και Θεσσαλονίκη – Χίος. Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε, προτίθεται να καλύψει τα δρομολόγια που θα αναλάβει προσφέροντας διαθεσιμότητα θέσεων έως και διπλάσια των ελαχίστων θέσεων που απαιτεί ο διαγωνισμός.


H Athens Airways κατέθεσε το ενδιαφέρον της για 15 γραμμές και συγκεκριμένα Αθήνα – Ικαρία, Θεσσαλονίκη – Σάμος, Θεσσαλονίκη-Χίος, Αλεξανδρούπολη-Σητεία, ?κτιο-Σητεία, Αθήνα – Κύθηρα, Αθήνα- Κάρπαθος, Αθήνα-Σητεία, Αθήνα-Σκιάθος, Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα, Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος, Κέρκυρα-?κτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος, Αθήνα-Σκύρος, Θεσσαλονίκη-Σκύρος.


Τέλος οι αεροπορικές εταιρείες Sky Express και Astra Airlines υπέβαλαν τις προσφορές τους για δέκα και τέσσερα δρομολόγια αντίστοιχα.


Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο διαγωνισμός της ΥΠΑ έχει μειοδοτικό χαρακτήρα και οι ανάδοχοι των δρομολογίων θα αναλάβουν την εκτέλεσή τους για διετή περίοδο.


Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε. η ανάθεση εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών γίνεται για πενταετή περίοδο ωστόσο αυτή τη φορά η περίοδος ανάθεσης θα είναι μικρότερη, καθώς το υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει τα συγκεκριμένα δρομολόγια με στόχο τη μείωση των επιδοτούμενων γραμμών, με την έξοδο από το καθεστώς αυτό δρομολογίων για τα οποία υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά και την ενίσχυση άλλων δρομολογίων σε αεροδρόμια όπου κρίνεται ότι αυτό χρειάζεται.


Οι εταιρείες


Aegean Airlines


Astra Airlines


Athens Airways


Olympic Air


Sky Express.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤηλεφώνημα- φάρσα για βόμβα στο Ειρηνοδικείο
Επόμενο άρθροΝίκος Ζυγογιάννης: Ηθη και Εθιμα, η φυσιογνωμία ενός λαού