Αρχική Νέα Τοπικά Θα προσέλθει στον διάλογο για τον «Καλλικράτη» η ΚΕΔΚΕ

Θα προσέλθει στον διάλογο για τον «Καλλικράτη» η ΚΕΔΚΕ

6

 Τη συμμετοχή της στη διαβούλευση για το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας αποφάσισε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Έθεσε προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου για την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 Πρόκειται για την απόδοση 331 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την ΚΕΚΔΕ οφείλει το Δημόσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2009, καθώς και για τη δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων πόρων, που ανέρχονται στα 214 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, πρόσθεσε ότι η Ένωση αναμένει και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού Εσωτερικών για το Χωροταξικό. “Η κυβέρνηση να δείξει διάθεση, αλλά και να βάλει το χέρι στην τσέπη της”, είπε για τον “Καλλικράτη”.


Ο  Ν. Κακλαμάνης τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ ανάβει “πορτοκαλί” φως στην κυβέρνηση, μέσω της υιοθέτησης του ψηφίσματος του συνεδρίου της Ένωσης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, καθώς ξεχωριστά ψηφίσματα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς. Στο ψήφισμα του συνεδρίου εκφράζεται και η διαφωνία της ΚΕΔΚΕ με τις κυβερνητικές προτάσεις για τον εκλογικό νόμο.


Ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο εκφραζόταν αντίθεση στην παροχή ψήφου στους μετανάστες κατέθεσαν οι σύνεδροι που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν και οι μόνοι που το υπερψήφισαν.
Η επόμενη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ βρίσκει την Τοπική Αυτδιοίκηση της χώρας απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου και του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων ΟΤΑ με την υπευθυνότητα που απαιτεί μια τέτοια μεγάλη αλλαγή για την ανασυγκρότηση του κράτους, συστατικό μέρος και βασικός πυλώνας του οποίου αποτελεί η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Εξάλλου η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί κατάκτηση για την ίδια την Αυτοδιοίκηση, η οποία επί σειρά ετώμ αγωνίστηκε, μελέτησε, σχεδίαζε και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για σύγχρονο κράτος και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ καλεί την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία και τον προβληματισμό της Αυτοδιοίκησης που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και διαίτερα στο παρόν συνέδριο. Η ΚΕΔΚΕ θα συμμετάσχει και θα παρακολουθήσει ενδελεχώς την εκπόνηση του σχεδίου νόμου άρθρο – άρθρο, ώστε να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις απαιτήσεις που αποφάσισαν τα συνέδρια της Ρόδου, της Κυλλήνης, της θεσσαλονίκης και της Αθήνας.


Ζητά από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010, να καταθέσει τις τελικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα μέχρι αυτή την ημερομηνία (τέλη Φεβρουαρίου 2010) πρέπει να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331.500.000 € του 2009 και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214.000.000 €, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010.


Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, για να συζητήσει και να τοποθετηθεί οριστικά επί των τελικών προτάσεων της Κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά και για να αποτιμήσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης και την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας από την Παγχιακή Εταιρία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
Επόμενο άρθροΠΑΜΕ: Κάλεσμα στην απεργία στις 10/2/2010