Αρχική Απόψεις Aρθρα Eπιστολή αναγνώστη για τις μαθητικές εκδρομές: Αποφασίζομεν και διατάσομεν

Eπιστολή αναγνώστη για τις μαθητικές εκδρομές: Αποφασίζομεν και διατάσομεν

43

Από αναγνώστη της ιστοσελίδας μας λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε:

 

“1967-1974. Δικτατορία. Αποφασίζομεν και διατάσομεν. Τότε κάποιοι αποφάσιζαν, χωρίς να συμβουλευτούν κανένα και διάταζαν για την εκτέλεση της εντολής τους.

2010. Δημοκρατία. Η χούντα έχει πέσει δεκαετίες. Στην πτώση της συνέβαλαν και φοιτητές του Πολυτεχνείου. Αυτοί (μαζί με άλλους) έβγαλαν τα κάστανα από την φωτιά.  Τώρα πλέον υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες παντού. Ακόμη και στα σχολεία. Γιατί τώρα υπάρχουν εκλογές και στα σχολεία. Εκλέγεται 15μελές μαθητών, υπάρχει σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, υπάρχει συμβούλιο των καθηγητών. Δεν αποφασίζει πλέον ένας Διευθυντής ή ένας προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας τι θα κάνει. Υπάρχουν νόμοι, διατάγματα, διαδικασίες που πλέον εφαρμόζονται. Ή θα έπρεπε να εφαρμόζονται. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει η Χούντα της εισαγωγής αυτού του κειμένου με τα σημερινά τεκταινόμενα; Απολύτως καμία. Κάθε ομοιότης είναι εντελώς συμπτωματική!


Άλλωστε αυτοί που  τώρα διοικούν το εκπαιδευτικό σύστημα  και τα σχολεία είναι η γενιά  του Πολυτεχνείου. Εντάξει μπορεί να γέρασαν λίγο, να βολεύτηκαν λίγο, να επαναπαύτηκαν λίγο, να αδιαφόρησαν λίγο, αλλά είπαμε. Λίγο.  Οι αξίες τους παραμένουν σταθερές. Αποφασίζομεν και διατάσομεν. Ουπς, μπερδεύτηκα. Ψωμί παιδεία Ελευθερία!


Τα γεγονότα –για όσους δεν τα έχουν παρακολουθήσει -έχουν ως εξής.


Κατάληψη στα σχολεία  τον Νοέμβριο στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας. Στην Χίο από μία έως τρεις εβδομάδες ανάλογα με το σχολείο. Αυτές οι καταλήψεις τείνουν πια να γίνουν θεσμός. Και να πεις ότι οι μαθητές κέρδιζαν κάτι από τις καταλήψεις τότε καλώς να τις κάνουν. Αλλά τα αιτήματά τους παραμένουν τα ίδια χρόνια τώρα. Οι κυβερνήσεις έρχονται και πάνε, αλλά η συνολική δημόσια δαπάνη για την παιδεία παραμένει στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 3,3% του ΑΕΠ, την στιγμή που στη Τουρκία είναι 4% στην Σλοβενία 4,2% και στις Σκανδιναβικές χώρες 6,8 – 8,4%. Στη Ελλάδα η παιδεία προφανώς είναι σε δεύτερη προτεραιότητα.  


Οι καταλήψεις όμως κάθε χρόνο γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια. Είτε μια εβδομάδα, είτε ένα  μήνα, κάθε χρόνο έχουμε καταλήψεις. Και κάθε χρόνο υποτίθεται ότι πρέπει να αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν στις καταλήψεις. Ποτέ μέχρι τώρα δεν αναπληρώθηκαν.


Κάθε χρόνο η  πίεση των διοικούντων προς τους μαθητές είναι ότι αν συνεχίσετε την κατάληψη θα σας κόψουμε τις  εκδρομές. Ποτέ μέχρι τώρα η απειλή δεν πραγματοποιήθηκε. Μέχρι τώρα. Οι καταλήψεις και φέτος έγιναν. Η απειλή και φέτος υπήρχε. Αλλά αυτή την φορά οι τιμωροί αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν. Για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. Ούτε η φυλακή είναι τιμωρία για τον εγκληματία. Είναι σωφρονισμός. Να, πάρε για να μάθεις…


Είπε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας κος Καλογεράκης ότι το κατάργηση της εκδρομής δεν αποτελεί «τιμωρία αλλά δίδαγμα για αυτούς τους 5-6 μαθητές που πρωτοστατούν σε ανούσιες καταλήψεις…». Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει τι θα πει η λέξη δίδαγμα και να του θυμίσει ότι οι μαθητές ψήφισαν δημοκρατικά ώστε να γίνουν οι καταλήψεις. Και στα περισσότερα σχολεία η πλειοψηφία υπέρ της κατάληψης ήταν συντριπτική.


Έχουν οι Τιμωροί με κάποιο τρόπο εξασφαλίσει ότι αυτό θα σωφρονήσει τα παιδιά;


Μιλάμε για νέους που το αίμα τους βράζει, που έχουν –όχι άδικο- θυμό για το δημόσιο σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα. Που βλέπουν τους γονείς τους να ξεραίνουν το σκατό τους για να μπορέσουν να τους προσφέρουν με ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια αυτό που δικαιούνται αλλά το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει: Δωρεάν παιδεία!


Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε και το αυτονόητο. Ότι αυτό θα πυροδοτήσει μεγαλύτερες και χειρότερες αντιδράσεις. Μαθαίνω από πολλούς μαθητές διαφόρων Λυκείων ότι αν δεν πάνε εκδρομή θα ξανακάνουν κατάληψη.


Τα περισσότερα  Λύκεια ζητάνε μια εργάσιμη ημέρα  για την εκδρομή. Ήδη μετά την  «Δημοκρατική» απόφαση των Διευθυντών έχουν χαθεί με τις αποχές, τις πορείες και τις συνεδριάσεις πολύ παραπάνω από την μία εργάσιμη ημέρα. Η παροιμία λέει: Ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στα λάχανα.


Σαφώς και δεν πρέπει να γίνονται καταλήψεις απλά για να γίνονται. Αλλά για να πούμε και μερικές αλήθειες οι καταλήψεις βολεύουν πολύ κόσμο. Και πολλούς μαθητές και πολλούς καθηγητές και κάποιους γονείς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται οι καταλήψεις.


Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να βγει απόφαση για το αν θα πάνε οι μαθητές εκδρομή στην Ελλάδα, αποφασίζει ο Νομάρχης. Όχι ο καθαρίστρια του σχολείου, όχι ο Διευθυντής του Σχολείου, όχι ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας.


Για να ληφθεί μια απόφαση για το αν θα γίνει εκδρομή από το εκάστοτε σχολείο απαιτείται να γίνει σύλλογος καθηγητών και πρέπει να παρευρίσκονται και μέλη του 15μελούς των μαθητών.


Από όσο ξέρω αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε σε όλα τα Λύκεια της Χίου.


Η εκδρομή λοιπόν αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνει. Από ποιόν; Από  το υπουργείο: Όχι,


Από τον Νομάρχη: Όχι. Αποφασίστηκε «δημοκρατικά» από τους Διευθυντές κάποιων σχολείων και από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας. Όπως …προβλέπεται. Σιγά μη κάνουμε αυτό που ορίζει αυτή η Φυλλάδα «Εφημερίδα της Κυβέρνησης». Σιγά μην ακολουθήσουμε τις νόμιμες διαδικασίες. Σιγά μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Είμαστε η γενιά του Πολυτεχνείου και δρούμε επαναστατικά! Όσο για το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί παιδεία ελευθερία», εμείς «ψωμί» εξασφαλίσαμε όταν προσληφθήκαμε στο Δημόσιο ως καθηγητές, «παιδεία» διδάσκουμε εμείς όταν δεν κάνουμε απεργίες ή δεν έχουν τα παιδιά κατάληψη. Όσο για «Ελευθερία» έχουμε. Και όχι μόνο Ελευθερία αλλά και Ουρανία και Μαρία και Ελπίδα και ένα σωρό άλλα γυναικεία ονόματα.


Ο Λουδοβίκος της Γαλλίας, αν ζούσε, θα ήταν περήφανος που υπάρχουν υποστηρικτές του στην Χίο. Τόσα χρόνια μετά, κάποιοι ακολουθούν κατά γράμμα το l’etat chez moi (το κράτος είμαι εγώ) Συνεδριάζομε με κλειστές τις πόρτες και αποφασίζομε χωρίς καν να ενημερώσουμε ως οφείλουμε τους καθηγητές και τον σύλλογο διδασκόντων.


Μια συμβουλή στους θερμόαιμους. Όταν δείτε αυτούς τους κυρίους μη τους βρίσετε, μην τους φτύσετε. Η τιμωρία τους θα έλθει αργότερα όταν οι μαθητές θα έχουν τελειώσει το σχολείο και κάπου θα τους συναντήσουν. Θα τους απαξιώσουν. Θα τους αγνοήσουν, δεν θα πουν ούτε καλημέρα σε αυτούς που έγιναν η αιτία να χάσουν την μαθητική εκδρομή τους. Ίσως οι τύψεις τους να είναι η καλύτερη τιμωρία. Αν και δεν μπορώ να πάρω όρκο αν θα είναι τιμωρία γιατί όπως λέει ο Κος Καλογεράκης «δεν είναι τιμωρία είναι δίδαγμα». Εγώ λέω «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».


Αυτοί λοιπόν που κατηγορούν τα παιδιά των καταλήψεων, αυτοί που θέλουν να μιλούν για Δημοκρατία και να δημιουργούν πρότυπα, είναι οι ίδιοι που πήραν αποφάσεις μόνοι τους και δεν ενημέρωσαν καν τους καθηγητές του σχολείου, δεν ενημέρωσαν τους συλλόγους γονέων, γιατί έτσι έκριναν, γιατί έτσι γουστάρουν.  Αυτοί λοιπόν οι κύριοι ας μάθουν τι σημαίνει Δημοκρατία, δικαίωμα στην ενημέρωση και αν το μάθουν ας το διδάξουν και σε αυτούς που ονόμασαν «καταληψίες», «γενιά του Χαβαλέ» και αλλά. Μόνο που τελικά, η γενιά του χαβαλέ, μέσα από τις μαθητικές συνελεύσεις λειτουργεί νομότυπα και δημοκρατικά. Οι μαθητές ενημερώνουν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, κάνουν εκλογές και αποφασίζουν συλλογικά. Όσο για τους διευθυντές μαζί με τους επαίνους(;) που θα έχουν στο φάκελο τους ότι έκαναν το …σωστό, θα κουβαλάνε για πάντα μαζί τους την οργή των μαθητών των Λυκείων της Χίου που δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα παιδιά της Ελλάδας, αλλά επιλέχθηκαν να τιμωρηθούνε για παραδειγματισμό και σωφρονισμό!


Ας φροντίσουν αυτοί οι κύριοι να διορθώσουν άλλα πιο σοβαρά ζητήματα που δεν τα αγγίζουν καν. Δεκάδες χαμένες διδακτικές ώρες σε μαθήματα που είναι επισήμως στο πρόγραμμα των μαθητών. Πχ στα Λύκεια της Χίου το δίωρο μάθημα της Θεατρολογίας ξεκίνησε επισήμως μετά από 4 μήνες! Αυτές οι 30 (από τις συνολικά 55) χαμένες ώρες πως θα αναπληρωθούν;  Οι μαθητές παρέλαβαν κάποια βιβλία κατεύθυνσης 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τοποθετήσεις καθηγητών έγιναν εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά παγώνουν στα σχολεία λόγω ελλιπούς θέρμανσης και σε μερικές περιπτώσεις κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα λόγω της κατάστασης των σχολικών κτιρίων.


Ας πάρουν την ευθύνη οι αποφασίζοντες την τιμωρία των μαθητών για την αναστάτωση που προκαλούν στην μαθητική κοινότητα, αλλά και στην κάθε οικογένεια για όποια αντίδραση ακολουθήσει. Ας αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς και τους «Λουδοβικισμούς» ειδικά τώρα που οι μαθητές είναι  στην τελική ευθεία για τις  πανελλήνιες, γιατί το να παίζουν κάποιοι με τα νεύρα των οικογενειών αλλά κυρίως των μαθητών που πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για τις Πανελλήνιες, είναι ανεύθυνο έως και ανήθικο.


Το σίγουρο είναι ότι η ανεύθυνη και αντιδημοκρατική απόφαση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από κάθε εμπλεκόμενο. Και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα, αλλά τότε θα είναι αργά!”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Χίου για τουρισμό- Ζητά εκδρομές από Εργατική Εστία
Επόμενο άρθροΜανώλης Φύσσας: Μνήμες.. από ένα μπάρκο