Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: Η αξιοπρέπεια των αγώνων

Δημήτρης Λαβατσής: Η αξιοπρέπεια των αγώνων

13

 

Τον τελευταίο  χρόνο  όλες  οι  εκδοχές του κυρίαρχου πολιτικού λόγου,  των κομμάτων της συντήρησης και της εξουσίας, κατατείνουν με διάφορες παραλλαγές  σε μία πιεστική προτροπή-περίπου προσταγή: να μας πείσουν ότι  για την κρίση είμαστε γενικά υπεύθυνοι όλοι. Είτε γιατί δεν δουλεύουμε πολλές ώρες, είτε γιατί οι νέοι  έχουν απαιτήσεις να δουλεύουν αυτό  που σπούδασαν και όχι ότι βρεθεί μπροστά τους  και  με μεροκάματο «όσο όσο»(ναι λέγονται και τέτοια!),είτε γιατί κάποιοι  κλάδοι  τολμούν να έχουν μισθούς  μη πείνας κλπ  κλπ. Και βεβαίως γιατί κάποιοι παίρνουν σύνταξη πριν τους πέσουν όλα τα δόντια. Χρειάζονται καθημερινά άρθρα, για να απαντάμε σε αυτόν τον βομβαρδισμό κυνικών απόψεων που εκφωνούνται με θράσος από  βολεμένους, με τεράστιες αποδοχές, τηλεοπτικούς εισαγγελείς και κοντυλοφόρους με πολλαπλές επικερδείς ασχολίες και ανταλλάγματα. Και βέβαια βασίζονται σε ένα σωρό,  επί πολλά έτη, επαναλαμβανόμενα  ψέματα που όπως έλεγε  ο Γκαίμπελς αν τα λες συνέχεια «γίνονται» αλήθειες. Τα συμφέροντα και τα οφέλη των δημοσιολογούντων  και πολιτικών αυτής της κατηγορίας είναι η κορυφή του παγόβουνου για το οποίο επιμελώς κανένας από όλους αυτούς δεν μιλάει: το  κέρδος του κεφαλαίου,  η μητέρα  όλης της βαρβαρότητας  θεωρείται  φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν βροχούλα. Από κάποιους καθαγιάζεται! Και όταν το πράγμα ζορίσει πολύ και  αναγκάζονται να μιλήσουν για  αδικία μας ζητούν να προσαρμοστούμε για να σωθούμε. Εδώ θα θυμηθώ έναν ωραίο στίχο: ο σώζων εαυτόν ποτέ δε σώθηκε αρκετά! Ας τον κρατήσουμε, γιατί στις δύσκολες μέρες που περνάμε και στα πιο δύσκολα χρόνια που μας τάζει η εξουσία προσαρμογή   σημαίνει να δεχθούμε τις αποφάσεις της ως μοίρα που δεν αλλάζει και να κοιτάξει ο καθένας την πάρτη του….
Εμείς λοιπόν οι εργαζόμενοι, που δεν έχουμε κατ αρχήν  συμφέρον να είμαστε υποκριτές και να μιλάμε ή να χάβουμε τα περί «αναγκαίων θυσιών για το γενικό καλό» ας σκεφτούμε που οδηγεί η προσαρμογή της εξουσίας στις αγορές: Να μας φορτώνουν με κρατικά δάνεια με τεράστια επιτόκια που σημαίνει ότι όσο δεχόμαστε να προσαρμοζόμαστε τόσο  θα πληρώνουμε! Και αυτό γιατί επί δεκαετίες ευάριθμες και ισχυρές κοινωνικά μειοψηφίες φοροδιαφεύγανε και παράτυπα αλλά  και με ένα πλέγμα νόμων που  τους έδινε αυτήν την
 δυνατότητα και τυπικά. Μα θα μου  πουν κάποιοι: είναι δυνατόν να τα βάλεις με τις αγορές; με τα αφεντικά; Πως μπορεί να γίνει αλλιώς;
Σε όλα αυτά η απάντηση είναι επιλογή δρόμου και στάσης ζωής. Ακόμα και σε αυτή την φαινομενικά ήρεμη γωνιά του Αιγαίου καθημερινά σκουντουφλάμε σε «μικρές νοθείες» και προσπαθούμε να ξεφύγουμε με ένα παραμύθι…
Υπάρχουν λοιπόν δύο επιλογές: Αυτή που λέει προσαρμόζομαι  στην ακινησία, στην βαρβαρότητα  και γίνομαι  συνένοχος στην αδικία.
Η άλλη στάση είναι  αυτή που ξεκινά από την άρνηση να κάνεις τον χαζό απέναντι στην αδικία που υφίστασαι ως άτομο και προχωράει σαν κριτική στάση απέναντι στην βαρβαρότητα. Με αυτήν την αβόλευτη στάση  κοινωνικοποιείσαι, στέκεσαι κριτικά  απέναντι  στα κελεύσματα της εξουσίας, αισθάνεσαι την ικανοποίηση ότι δεν  καταπίνεις τα ψέματα, αναρωτιέσαι για τις ανάγκες τις δικές σου και των άλλων. Μαθαίνεις να  επιλέγεις  όχι σαν καταναλωτής και θύμα της διαφήμισης αλλά σαν πολίτης που κουβαλάει το κεφάλι του στους ώμους του.
Μαθαίνεις  ότι το να αγωνίζεσαι  για ένα καλύτερο αύριο μαζί με τους διπλανούς σου και να μιλάς με βάση τις ανάγκες  και όχι τα κέρδη είναι πιο ουσιαστικό. Αυτή  η πορεία σου δίνει τη χαρά της αξιοπρέπειας και της γνώσης αυτής της ζωής.
Έτσι λοιπόν πρέπει να αποφασίσεις: στους αγώνες που  έρχονται κάτω από την πίεση των πραγμάτων θα συμμετέχεις; Με όλα τα ζόρια: του  μεροκάματου της απεργίας που θα σου κοπεί, τον φόβο ότι θα εκτεθείς, τον εργατοπατέρα που δεν εμπιστεύεσαι, πιστεύεις ότι μπορείς να σωθείς ατομικά; Στο   θυμίζω: ο σώζων εαυτόν, ποτέ δεν σώθηκε αρκετά! 

                                                                  Δημήτρης Λαβατσής
                                                  Μέλος του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΑΙΡΟΣ: πολύ ισχυρές καταιγίδες στο Βόρειο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ από το θίασος Αθανασίου