Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Μουσουρούλη για το ζήτημα της αλιείας με βιντζότρατες

Ερώτηση Μουσουρούλη για το ζήτημα της αλιείας με βιντζότρατες

10

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, κατέθεσε, σήμερα, Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 5689/5.2.2010), σχετικά με το ζήτημα της αλιείας με βιντζότρατες και τη ρύθμισή του, μετά τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε., βάσει του Κανονισμού της Μεσογείου 1967/2006.


Όπως επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησής του, ο  Κ. Μουσουρούλης, αυτή τη στιγμή, η σχετική διάταξη τελεί υπό μεταβατικό καθεστώς, το οποίο όμως λήγει στις 31 Μάιου του 2010. Κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να στοιχειοθετήσει και να υποβάλει στην Ε.Ε. ενδεχόμενο αίτημα για παράταση του καθεστώτος ή θέσπιση νέου με μόνιμη παρέκκλιση, είχε εκπονήσει, ήδη, σχετική μελέτη, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και τριτοβάθμιων οργανώσεων του κλάδου των αλιέων.
Ο Βουλευτής Χίου υπογραμμίζει πως οι άδειες αλιείας με βιντζότρατες ανέρχονται, σήμερα, σε 431, πανελλαδικά, ενώ ειδικά, στον Νομό Χίου υπάρχουν 14 άδειες αλιείας με βιντζότρατα, από τις οποίες, περισσότερες από εκατό οικογένειες, αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, κατά την αλιευτική περίοδο Οκτωβρίου – Μαρτίου κάθε έτους.
Δεδομένου ότι επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της αλιείας στις νησιωτικές περιοχές και η οικονομική βιωσιμότητα των παράκτιων στόλων μικρής κλίμακας, πολύ περισσότερο, στη σημερινή οικονομική κρίση, ο Κ. Μουσουρούλης, ρωτά την αρμόδια Υπουργό:


1. Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να ρυθμίσει το ζήτημα των αλιέων με βιντζότρατες;
2. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα παράτασης ή μόνιμης παρέκκλισης του καθεστώτος αλιείας με βιντζότρατες; Αν ναι, πότε; ποιο το περιεχόμενο του αιτήματος; Έχει διενεργηθεί σχετική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς; Εάν ναι, έχει ολοκληρωθεί και ποια τα αποτελέσματα αυτής; Εάν όχι, πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή της;
3. Έχει μελετηθεί η δυνατότητα να αιτηθεί η χώρα τυχόν ειδική παρέκκλιση, ειδικά για τις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, όπως η Χίος, δεδομένου των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και δεδομένης της οικονομικής κρίσης και λαμβανομένης υπόψη της δράσης μη κοινοτικών αλιευτικών σκαφών σε αλιευτικούς τόπους του Αιγαίου;

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΑΙΡΟΣ: πολύ ισχυρές καταιγίδες στο Βόρειο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ από το θίασος Αθανασίου