Αρχική Απόψεις Aρθρα Κυριάκος Πρωάκης: Είμαστε έτοιμοι για τη Μόστρα

Κυριάκος Πρωάκης: Είμαστε έτοιμοι για τη Μόστρα

20

 Όλα φθάνουν στο τέλος τους, για την προετοιμασία της Μόστρας στα Θυμιανά.
 Γρήγορα μας ήλθαν εφέτος οι Αποκριές, μες στο καταχείμωνο. Γρήγορα όμως ετοιμάστηκε και το κατασκευαστικό υλικό, που αποτελεί τη βάση για τα «άρματα», που δεκάδες χρόνια τώρα, συμπληρώνουν το θυμιανούσικο αποκριάτικο έθιμο της Μόστρας.
 Κι είναι για τούτο αξιέπαινοι όλοι οι μαστόροι ξυλουργοί και σιδεράδες και μπογιατζήδες, που δραστηριοποιήθηκαν για να έχουμε σήμερα την ευχέρεια να λέμε «είμαστε έτοιμοι, ώστε την Κυριακή 14 τρέχοντος να παρελάσουν τα πολύ ωραία σατυρικά και διακοσμητικά άρματα. Τις υποδείξεις δίνει ο –χρόνια- καλλιτεχνικός σύμβουλος και κατασκευαστής ζωγράφος Μπάμπης Κοιλιάρης. Ενώ την ψυχή τους δίνουν το Δ.Σ.του Μ.Ε.Ο.Θ. με το δραστήριο Πρόεδρο Κυρ. Φρεζούλη.
 Ο Μ.Ε.Ο.Θ. στο θέμα της Μόστρας δραστηριοποιείται ακόμη με μια μεγάλη ομάδα θυμιανούσαινων γυναικών στην κατασκευή των ενδυμασιών των μασκαρεμένων παιδιών που χορεύουν στην παρέλαση, αλλά και στο στολισμό των αρμάτων.
 Έτσι όποιος τώρα έλθει στα Θυμιανά θα βρει δυό «κυψέλες»: Η μια στην αποθήκη του Δήμου Αγίου Μηνά, να εργάζονται στις χοντροκατασκευές των αρμάτων, κι η άλλη στο κτίριο του Μ.Ε.Ο.Θ. να κόβουν-ράβουν φορεσιές και άλλα στολίδια χρήσιμα για τη μέρα αυτή .
 Τέλος κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι την ημέρα της τυρινής δε γίνεται λειτουργία στον Άγιο Ευστράτιο, αλλά στα δύο εξωκλήσια, Άγιο Ιωάννη και Άγιο Δημήτριο. Τούτο συμβαίνει διότι το καθ’ αυτό έθιμο της Μόστρας, το ταλίμι, (χορός με σπαθιά) ξεκινά από αυτά τα εξωκλήσια. Και το ταλίμι λοιπόν είναι έτοιμο και σας περιμένει.
 Όλα λοιπόν έτοιμα διαλαλούν οι Θυμιανούσοι. Ακόμη και οι παραδοσιακοί κουδουνάτοι, που τώρα τα βράδια γυρίζουν τις στράτες του χωριού. Εφέτος, καιρού επιτρέποντος θα γίνει πραγματικό ξεφάντωμα. Όλοι λοιπόν την Τυρινή στη Μόστρα στα Θυμιανά.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 8/2/2010 (dimokratiki.org)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: δηλητηριασμένα περιστέρια στην πλατεία…
Επόμενο άρθρο24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ: Στο δρόμο για ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό