Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Νησιά Αιγαίου: Αντιδράσεις για τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Νησιά Αιγαίου: Αντιδράσεις για τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

8

 Την αντίθεσή τους στα περί κατάργησης του ισχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασαν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, καθώς και τέσσερις ακόμη νησιώτες βουλευτές.


Με αφορμή δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Βρούτσης εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά του απέναντι σε ένα, όπως το χαρακτήρισε, άδικο, εισπρακτικού χαρακτήρα και αντιαναπτυξιακό μέτρο, το οποίο όπως τόνισε, εάν εφαρμοστεί, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε ολόκληρη τη νησιωτική οικονομική δραστηριότητα.


Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει με την ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών, ότι η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος, Σαμοθράκη και Θάσος) θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) που ψήφισε η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε ουσιαστικά στο εθνικό φορολογικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΟΚ για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών.


Όπως σημειώνει πρόκειται για μια εξέλιξη, που αφενός αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα (λόγω της γεωγραφικής και μορφολογικής της ιδιαιτερότητας) και αφετέρου εξασφάλισε ένα ισχυρό (φορολογικό) κίνητρο, που συνέβαλε καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας.


Ο βουλευτής Κυκλάδων υπογράμμισε, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για πιθανή αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, φανερώνουν πρωτοφανή προχειρότητα και έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη νησιωτική Ελλάδα.


Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη πολιτική απόφαση, η οποία αντίκειται πλήρως με την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 101) να λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών.


Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τους άσκοπους πειραματισμούς που μοναδικό στόχο έχουν, όπως υποστηρίζει, μέσα από άδικες και αντιαναπτυξιακές αποφάσεις να «φρενάρουν» την περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου.


«Η πολιτεία οφείλει κατ’ ελάχιστη υποχρέωση να στέκεται αρωγός απέναντι στη νησιωτική Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινωνική και εδαφική συνοχή και συνεπώς η άσκηση της νησιωτικής πολιτικής από την κυβέρνηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων», τονίζει.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιώργος Παπαδόπουλους: για τις δηλώσεις Δημάρχου σχετικά με Λωβοκομείο
Επόμενο άρθροΠεριφερ. Ομοσπ. ΑΜΕΑ: στη Σάμο είδε τα… χειρότερα- διημερίδες σε όλα τα νησιά