Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη σχετικά με την αναβολή επιστροφής του ΦΠΑ προς τις...

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη σχετικά με την αναβολή επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις

9

 Ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, κατέθεσε, Ερώτηση, σχετικά με την αναβολή επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.


Όπως επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησής του, ο  Κ. Μουσουρούλης, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, σήμερα, έντονο πρόβλημα επιβίωσης, αφού οι ακάλυπτες επιταγές και η αδυναμία ανταπόκρισης των πελατών των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, στρεβλώνουν το περιβάλλον και τους όρους των συναλλαγών.


Ωστόσο, φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προφορικές οδηγίες στις Δ.Ο.Υ., να αναστείλουν επ’ αόριστον τις, καθ’ οποιονδήποτε είδους, επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις (πλην εκείνες των αγροτών) στο πλαίσιο του άρθρου 34 του Ν.2859/2000, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις να απολύσουν προσωπικό.


Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που παρατηρούνται στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα τελωνεία και τις Δ.Ο.Υ. της χώρας, έπειτα από μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.


Καταλήγοντας, ο Κ. Μουσουρούλης, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:


1. Επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση ότι έχει δοθεί στις Δ.Ο.Υ., προφορική εντολή αναστολής επιστροφών ΦΠΑ;
2. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί σε άμεση πρόσληψη των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων που πέτυχαν στο διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2008, προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες ΔΟΥ και τελωνείων, ώστε να επιτελέσουν ικανοποιητικά το έργο τους;Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς
Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Αναβολή επιστροφής του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις στα πλαίσια του Ν.2859/2000.


Είναι γνωστό ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, σήμερα, έντονο πρόβλημα επιβίωσης (οι ακάλυπτες επιταγές και η αδυναμία ανταπόκρισης των πελατών των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους στρεβλώνουν το περιβάλλον και τους όρους των συναλλαγών). Η οικονομική συγκυρία επιτείνει την αβεβαιότητα και περιορίζει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές, ενώ και η αναστολή της εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 προσέθεσε ένα επιπλέον αναπτυξιακό εμπόδιο.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προφορικές οδηγίες στις Δ.Ο.Υ., να αναστείλουν επ’ αόριστον τις, καθ’ οποιονδήποτε είδους, επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις (πλην εκείνες των αγροτών) στο πλαίσιο του άρθρου 34 του Ν.2859/2000, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις να απολύσουν προσωπικό.
Επιπλέον, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα τελωνεία και τις Δ.Ο.Υ. της χώρας, έπειτα από μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


3. Επιβεβαιώνει η Κυβέρνηση ότι έχει δοθεί στις Δ.Ο.Υ., προφορική εντολή αναστολής επιστροφών ΦΠΑ;
4. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί σε άμεση πρόσληψη των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων που πέτυχαν στο διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2008, προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα οι υπηρεσίες ΔΟΥ και τελωνείων, ώστε να επιτελέσουν ικανοποιητικά το έργο τους;Ο Ερωτών Βουλευτής


Κωστής Μουσουρούλης        Αθήνα, 2.3.2010
Βουλευτής Νομού Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπη
Επόμενο άρθροΤο νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Στρατή Βογιατζή “Εσωτερικός Κόσμος- Μαστιχοχώρια”