Αρχική Πολιτισμός Βασίλης Αγιαννίδης: Οι αιωρούμενες εικόνες της Ιωάννας Φίλιου

Βασίλης Αγιαννίδης: Οι αιωρούμενες εικόνες της Ιωάννας Φίλιου

6

 ΟΙ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΙΛΙΟΥ
στο Ομήρειο έως τις 6 Μαρτίου   Πρόκειται κυρίως για λάδια σε καμβά αλλά υπάρχουν επίσης υδατογραφίες και χαρακτικά. Το ύφος τους κινείται μεταξύ της pop art και της ζωγραφικής primitive με όλη την ένταση που χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα ρεύματα λόγω σαφών γραμμών και έντονων χρωμάτων.
   Οι παραστάσεις της Φίλιου βρίσκονται σε διαρκή αιώρηση μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Η επίπονη διαδικασία της αφαίρεσης κάθε φόντου και η μοναδική απεικόνιση του μοντέλου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πράγμα, το παιχνίδι κι όχι το παιδί, του οποίου το αδρό περίγραμμα είναι η ψυχή του παιχνιδιού, δίνουν την εντύπωση πως τα αντικείμενα κατευθύνονται προς ένα άγνωστο τέρμα. Τα παιχνίδια συμβολίζουν τον πρώτο σύντροφο, τις πρώτες αισθήσεις ή τις πρώτες αναζητήσεις που συμπορεύονται μαζί με τον άνθρωπο εσαεί. Είναι τα συναισθήματα που δεν τον εγκαταλείπουν και πολλές φορές τον εγκλωβίζουν στο ουσιαστικά μοναχικό ταξίδι της ζωής. Το τέρμα ίσως είναι κάποια λύτρωση ή απώλεια, ίσως ο θάνατος.


   Μέσα στην πειθαρχημένη απογύμνωση του συναισθήματος από κάθε περιβάλλον και από κάθε εξωτερικό παράγοντα υπάρχει η κίνηση, το χρώμα και η χαρά της ύπαρξης. Τα ίδια χρώματα, η ίδια αέναη κίνηση και η μοναξιά των μοντέλων δηλώνουν ταυτόχρονα την αγωνία αυτής της ύπαρξης μέσα στο ταξίδι, που αναμφισβήτητα είναι ωραίο. Και γι’ αυτό αξίζει να το κάνεις. Αυτήν την ομορφιά του ταξιδιού με τη μελαγχολία της χαμένης αθωότητας, την αναζήτηση του πρώτου εαυτού και την φορτισμένη χρωματιστή χαρά μαρτυρούν τα έργα της Ιωάννας Φίλιου. Την ευχαριστούμε για την όμορφη και προβληματισμένη εκδρομή που μας προσέφερε.
   Εάν χρειαζόταν μια αναφορά ή μια παραπομπή για το έργο της θα διάλεγα το Rosebud από τον Citizen Cane του Orson Welles.

Βασίλης Αγιαννίδης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαραίτηση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπη
Επόμενο άρθροΤο νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Στρατή Βογιατζή “Εσωτερικός Κόσμος- Μαστιχοχώρια”