Αρχική Νέα Τοπικά Χαιρετισμός της Αντινομάρχη Χίου Λίτσας Λύκου στην εκδήλωση «Η Γυναίκα στο σήμερα”

Χαιρετισμός της Αντινομάρχη Χίου Λίτσας Λύκου στην εκδήλωση «Η Γυναίκα στο σήμερα”

19

      Χαιρετισμός της Αντινομάρχη Χίου κ. Λύκου στην εκδήλωση «Η Γυναίκα στο σήμερα.  Η Γυναίκα στο Αύριο και Αφιέρωμα στην Ομάδα Καλλιτέχνες σε Δράση».  05/03/2010
      Η αποψινή εκδήλωση που διοργανώνουμε η Νομαρχία Χίου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct και την υποστήριξη της Περιφέρειας Β΄Αιγαίου γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.  Βέβαια η 8 Μάρτη δεν είναι γιορτή. 
Είναι μέρα – σύμβολο των αγώνων της γυναίκας για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, τα οποία οφείλουν άνδρες και γυναίκες να σέβονται, να υπερασπίζονται και να αγωνίζονται καθημερινά.
    Από τις 8 Μάρτη 1857 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.  Όμως παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, εξακολουθεί να έχει επίκαιρα μηνύματα – οι διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος παραμένουν επίκαιρες, καθώς σε πολλές χώρες οι γυναίκες εξακολουθούν να μη μετέχουν ισότιμα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.  Στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα που ενισχύουν τις γυναίκες και διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβασή τους στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.  Σύντομα αναφέρουμε το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης κλπ., την επέκταση του χρόνου άδειας λοχείας και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις καινοτόμες δράσεις μέσα από την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη συμφιλίωση οικογενειακής – επαγγελματικής ζωής.
    Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα έχει να κάνει με τη συμφιλίωση των πολλών και διαφορετικών της ρόλων.  Στον τομέα αυτό έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε:  οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη λειτουργία δομών στήριξης της οικογένειας (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Ολοήμερα Σχολεία κλπ).  Επίσης το ζήτημα της εξίσωσης των αμοιβών για παροχή ίδιας εργασίας, καθώς επίσης και η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποτελούν στόχους για τους οποίους πρέπει να αγωνιστούμε.
     Σήμερα, υπάρχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε να αγωνιστούν οι γυναίκες, καθώς τα προβλήματα οξύνονται και παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις από την αυταρχική νεοφιλελεύθερη πολιτική των Κυβερνήσεων και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
    Ο σπουδαίος ρόλος της γυναίκας στην εργασιακή και πολιτισμική εξέλιξη της κοινωνίας δεν έχει αναγνωριστεί.
    Αντιθέτως, η γυναίκα βρίσκεται απέναντι σε μια συνολική επίθεση. Το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της επίθεσης είναι η υποχρέωση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών – γυναικών». Εξέλιξη που θα έχει συνέπειες για την οικογένεια και την Ελληνική κοινωνία, δεδομένου ότι παρόλο που τα προβλήματα είναι κοινά, αφορούν και τα δύο φύλλα, το βάρος όμως εξακολουθεί να το σηκώνει αποκλειστικά σχεδόν η εργαζόμενη γυναίκα. 
    Είναι χρέος όλων μας να αγωνιστούμε για να μην δούμε να κατεδαφίζονται εν μία νυκτί δικαιώματα που κερδήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες και θυσίες. Σήμερα όλες οι γυναίκες όπου και να βρίσκονται πρέπει να διεκδικήσουν αξιοπρεπή θέση στην εργασία, την κοινωνία και τη ζωή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
* Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του ρόλου των γυναικών, που συνεπάγεται την μη εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.
* Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.
* Αμοιβές και κοινωνικές παροχές σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
* Ισότιμη και ομαλή ένταξη των γυναικών στην εργασία και Επαγγελματική κατοχύρωση.
* Κοινωνικές υποδομές που υποστηρίζουν την οικογένεια και τη μητρότητα και εξασφαλίζουν την κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη της γυναίκας.
* Δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.   
* Δωρεάν Υγεία, Δωρεάν Παιδεία.
* Ελεύθερο χρόνο.
Οι φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ν. Α. Χίου στα πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρονται στη σύγχρονη γυναίκα, που αγωνίζεται για το μέλλον της, στο πλαίσιο της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Με ιδιαίτερη χαρά, καλωσορίζουμε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσής μας, το Συνήγορο του Πολίτη, κ. Γεώργιο Καμίνη, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη γυναίκα στη σύγχρονη εποχή.  Επίσης την υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct κα Έλενα Χουσνή, που θα κάνει μια σύντομη αναφορά στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων .
Το δεύτερο μέρος της αποψινής μας βραδιάς είναι αφιερωμένο σε μία ομάδα.  Μια ομάδα γυναικών, που όλοι μας γνωρίζουμε, καθώς σίγουρα έχουμε βρεθεί σε κάποια έκθεση ή εκδήλωση όπου συμμετείχαν.  Πρόκειται για την ομάδα Καλλιτέχνες σε δράση, την οποία σήμερα τιμούμε όχι μόνο γιατί αποτελούν ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας του πολιτιστικού τομέα, αλλά και για την αδιάλειπτη παρουσία και προσφορά τους στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του νομού μας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιάννης Μισετζής κατά Προέδρου Επιμελητηρίου
Επόμενο άρθροΠρωτοφανές: ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Χίου!