Αρχική Πολιτισμός Εφορευτικό Συμβούλιο Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ: αίτημα για χορηγίες στο συντηρητήριο βιβλίων

Εφορευτικό Συμβούλιο Βιβλιοθήκης ΚΟΡΑΗ: αίτημα για χορηγίες στο συντηρητήριο βιβλίων

55

 Το Εφορευτικό Συμβούλιο
                                                                                 Χίος, 4 Μαρτίου 2010


  Προς τους συμπατριώτες μας
                                                                  Δια των  ΜΜΕ
                                                                                                       
      Αγαπητοί συμπατριώτες,


  

      Επικοινωνούμε μαζί σας για ένα θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό, όπως και εσείς θα δείτε στη συνέχεια,  το οποίο αφορά την Ιστορική μας Βιβλιοθήκη «Κοραής».
       Αρχίσαμε προ μηνών τη λειτουργία του συντηρητηρίου βιβλίων, με την οικονομική  βοήθεια κάποιων χορηγών και κυρίως της Λιμενικής Επιτροπής Χίου. Προ ημερών παρουσιάσαμε στο κοινό, σε ειδική εκδήλωση στο Αναγνωστήριο, το πρώτο συντηρημένο βιβλίο «Πορτολάνος», εκδόσεως Βενετίας 1573. Ήδη, συντηρούμε έναν «Ηρόδοτο» εκδόσεως 1582. Τα ποσά όμως των χορηγιών τελειώνουν και, όπως είναι γνωστό, η συντήρηση ενός βιβλίου, εκτός από χρονοβόρα, είναι εργασία πολυδάπανη σε υλικά. 
       Αυτή η προσπάθεια στο να συντηρηθούν και να σωθούν σπανιότατοι θησαυροί της Βιβλιοθήκης μας δεν πρέπει να σταματήσει. Είναι κρίμα, είναι ντροπή για τον τόπο. Περιμένουν δεκάδες βιβλία στη σειρά τα οποία έχουν ανάγκη  άμεσης φροντίδας πριν να φτάσει η φθορά τους σε μη αντιστρέψιμη κατάσταση.
      Το ουσιωδέστερο και σοβαρότερο είναι πως το αμέσως επόμενο που «περιμένει»  να συντηρηθεί είναι το σπάνιο, ίσως και μοναδικό, βιβλίο περί Νέας Μονής Χίου: «Ακολουθία των Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ παρά του ιεροδιακόνου Νικηφόρου του Χίου» , εκδόσεως 1804. Δυστυχώς βρίσκεται σε κυριολεκτικώς άθλια κατάσταση. Οι επισυναπτόμενες  -ηλεκτρονικά – φωτογραφίες το δείχνουν.
     Παρακαλούμε θερμά τους συμπατριώτες μας, ιδιώτες ή ιδρύματα ή φορείς να δείξουν την ευαισθησία τους  στην ιστορία του Τόπου μας και να κατανοήσουν την ανάγκη στήριξης και με αυτόν τον τρόπο του πολιτισμού του. Είναι ανάγκη , είναι υποχρέωση.
      Σημειώνουμε ότι η υιοθεσία συντήρησης ενός βιβλίου μπορεί να γίνει και  αυτόνομα από άτομα ή συλλόγους χωρίς τη μεσολάβηση της οικονομικής διαχείρισης της Βιβλιοθήκης.   Ανακοινώνουμε μάλιστα με ιδιαίτερη χαρά  ότι η Ιατρική Εταιρία Χίου μας δήλωσε εγγράφως προ μηνών ότι θα αναλάβει την υιοθεσία συντήρησης του βιβλίου ιατρικής: «De medicina Libri Octo» του Aurelii Cornelii Celsi  εκδόσεως  Βενετίας,  1493.
      Ενημερώνουμε όλους σας ότι έχομε ήδη απευθυνθεί  και σε φορείς της Πολιτείας για ανάλογη βοήθεια ( όπως και παλαιότερα) ,  αλλά επιτρέψτε μας να σημειώσουμε ότι εμείς οι ίδιοι, οι Χιώτες, οποιασδήποτε θέσης και καθήκοντος  πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα συμβάλουμε σ΄ αυτήν την προσπάθεια, ώστε να σωθούν οι ανεκτίμητοι θησαυροί της ιστορικής Βιβλιοθήκης μας .


         Φιλικά
        Το Εφορευτικό Συμβούλιο

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: Η Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: απολογισμός δράσης για το 2009