Αρχική Πολιτισμός Γαϊτάνι: Πολυφωνίες των Βαλκανίων και άλλες φωνητικές ιστορίες

Γαϊτάνι: Πολυφωνίες των Βαλκανίων και άλλες φωνητικές ιστορίες

89

 Trio ΤΖΑΝΕ
Sandrine Monlezun                                         Τραγούδι
Ξανθούλα Ντακοβάνου                                  Τραγούδι, κρουστά, σαντούρι
Gul Hacer Toruk                                             Τραγούδι
Είσοδος 15 ευρώ με ποτό.
Πληροφορίες – κρατήσεις 2271041128, 6982382667


Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 9μ.μ.ο Ξενώνας Φαίδρα και η Αίθουσα Τεχνών “Καλλιόπη¨ οργανώνουν μια μελωδική μουσική βραδιά με το πολυφωνικο σύνολο Τrio TZANE και προσκαλούν τους μουσικόφιλους να απολαύσουν ένα μυσταγωγικό γαιτανάκι με οδηγό τη φωνή.

Το Trio TZANE, γυναικείο φωνητικό σύνολο με έδρα το Παρίσι έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το νέο του δίσκο,  «Γαϊτάνι», όπου πλέκει φωνητικές παραδόσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας σε καινούριους τρόπους ερμηνείας, αυτοσχεδιασμούς και φωνητικά παιχνίδια.  Η γαλλίδα Sandrine Monlezun, η ελληνίδα Ξανθούλα Ντακοβάνου κι η τουρκάλα Gul Hacer Toruk μας ταξιδεύουν στα Βαλκάνια με μια φρέσκια αντίληψη για τις μουσικές που ταξιδεύουν και ξαναγεννιούνται, πλέκονται και ξεμακραίνουν σε αρμονίες διαφορετικές. 


Ελληνικά,  Βουλγάρικα, Τούρκικα, Βοσνιακά κι άλλες βαλκανικές γλώσσες τραγουδιούνται πολυφωνικά, και τραγούδια παραδοσιακά ερμηνεύονται με καινούριο τρόπο, με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και διασκευές σύγχρονες γραμμένες για τις ανάγκες του φωνητικού συνόλου. Ένα ταξίδι από την  Ήπειρο ως τη Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τον Πόντο και την Τουρκία, μια ιστορία ειπωμένη από τρεις φωνές που πλέκονται και ξεμακραίνουν σε αρμονίες διαφορετικές.


Το «Γαϊτάνι» είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Trio TZANE, που κυκλοφορεί σ’ όλη την Ευρώπη από τη γαλλική εταιρία Naive.  Στα μέσα Μαρτίου αρχίζουν την περιοδεία τους στα Βαλκάνια, που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα και θα συνεχιστεί στη Βουλγαρία και στην Τουρκία. Πρώτος σταθμός ηΑθήνα, στη μουσική σκηνή Αυλαία στις 14 Μαρτίου, δεύτερος η Χίος, στο καφέ του Ξενώνα Φαίδρα. 
To ταξίδι συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη, στο Μύλο στις 18 Μαρτίου και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στις 19 Μαρτίου. Στη συνέχεια το Trio TZANE θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ τον Απρίλιο επιστρέφει στη βάση του, το Παρίσι, και αρχίζει περιοδεία για την παρουσίαση του δίσκου στο γαλλικό κοινό.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυξήσεις στις τιμές των διοδίων από τις 15/3
Επόμενο άρθροΛέσβος: βραδιά κινηματογράφου στο πλαίσιο της υποστήριξης και αλληλεγγύης στους 20 εργαζόμενους των Αιολικών Νέων