Αρχική Νέα Τοπικά Λέσβος: βραδιά κινηματογράφου στο πλαίσιο της υποστήριξης και αλληλεγγύης στους 20 εργαζόμενους...

Λέσβος: βραδιά κινηματογράφου στο πλαίσιο της υποστήριξης και αλληλεγγύης στους 20 εργαζόμενους των Αιολικών Νέων

23

 

Βραδιά κινηματογράφου διοργανώνει στο Δημοτικό Θέατρο Δήμου Μυτιλήνης την  Τρίτη 16 Μαρτίου το ΣΕΜΜΕΛ και η ΕΣΗΕΠΗΝ, στο πλαίσιο της υποστήριξης και αλληλεγγύης στους 20 εργαζόμενους των Αιολικών Νέων που βρέθηκαν εν μία νυκτί στον δρόμο. Ταινίες που διακρίθηκαν στο τελευταίο φεστιβάλ της ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, προβάλλονται για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη.
Θα προβληθούν οι εξής ταινίες:
-Ο Σκούφος, του Κωνσταντίνου Κουκούλη- Εύφημος μνεία
 Η ταινία έχει λεσβιακό άρωμα, αφού ο σκηνοθέτης την περίοδο που γυρίστηκε ήταν φοιτητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι συντελεστές της προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από την Μυτιλήνη.
Στην ταινία παρουσιάζεται η ιστορία μιας ανήλικη κοπέλας από την επαρχία που μένει έγκυος  και αρχίζει να αισθάνεται πιέσεις από την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία. Αποφασίζοντας να το αντιμετωπίσει μόνη της παρακολουθούμε τη διαδικασία ενηλικίωσής της.
-Δεκεμβριανοί σπόροι, του Παναγιώτη Καράγιωργα- Τιμητική διάκριση
 Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με κάποια δραματοποιημένα στοιχεία και έντονο πολιτικό και στρατευμένο χαρακτήρα. Όταν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου ο Παναγιώτης Καράγιωργας και οι φίλοι του έμαθαν για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κατέβηκαν αμέσως στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Καράγιωργας,  αν και κινηματογραφόφιλος, δεν είχε πιάσει ποτέ κάμερα στη ζωή του. Όταν, όμως, ο φωτογράφος Κώστας Κολλημένος τού πρότεινε να γυρίσουν στους δρόμους ένα ντοκιμαντέρ, συμφώνησε αμέσως. Χωρισμένη σε τρία μέρη σαν μουσικό έργο (adagio, allegro, moderato), ξεκινά με το βίντεο της δολοφονίας που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ και συνεχίζεται με εικόνες σε αργή κίνηση όπου κουκουλοφόροι ρίχνουν πέτρες στα ματ υπό τους ήχους της Κάστα Ντίβα.
-Η ιστορία ενός φιλήσυχου ανθρώπου, του Γιώργου Μπακάλη- Τιμητική διάκριση
Ο Κ.Πλουμ δεν αντιδρά σε τίποτα. Μια σειρά από παράλογες καταστάσεις οδηγούν στην κατάρρευση του κόσμου γύρω του. Ο ίδιος εμμένει στην ίδια στάση. Βρίσκεται ξαφνικά κατηγορούμενος για κάτι που δεν έχει κάνει ή μήπως έχει την ευθύνη γι’ αυτό που έχει συμβεί. Η ταινία αυτές υπηρετεί το είδος του πολιτικού κινηματογράφου αναδεικνύοντας τη δυνατότητα συνύπαρξης της τεκμηρίωσης με την ποιητική διάσταση.
-Without glasses, του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, Ειδικό βραβείο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.
Η ταινία βλέπει με ποιητικό τρόπο την αποξένωση του μετανάστη στις σύγχρονες μητροπόλεις με την χρήση της κινηματογραφικής γραφής.
Το ΣΕΜΜΕΛ και η ΕΣΗΕΠΗΝ ευχαριστούν το Δήμο Μυτιλήνης για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επάνω Σκάλας για την παροχή των ταινιών.

Ώρα έναρξη της εκδήλωσης: 20.30
Είσοδος ελεύθερη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΠΑΛ: πετρόκτιστο και γυάλινο, παρουσίαση μακετών
Επόμενο άρθροΝέστορας Ξυλάς: Χαρακίρι θα κάνει όποιος δεν πάρει μέρος στον αγώνα!