Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Σύγχρονες διατάξεις για την...

Κ. Μουσουρούλης: κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών…”

10

 
Πέμπτη, 11.3.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, χθες, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις», είπε:


« Κύριοι συνάδελφοι,


Συζητάμε ένα εθνικό θέμα, το οποίο υπερβαίνει, κατά πολύ τη ψήφιση ενός σχεδίου νόμου και, βέβαια, απαιτεί συναίνεση μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.


Για το θέμα αυτό μπορεί η Κυβέρνηση να μην διαθέτει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Μπορεί, επίσης, να αξιολογεί αρνητικά τη δική μας μεταναστευτική πολιτική, για παράδειγμα τον Κώδικα Ιθαγένειας, το καθεστώς των επί μακρών διαμενόντων, αλλά και τις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης που εφαρμόσαμε. Μπορεί επίσης να μην αποδέχεται τις ασφαλιστικές δικλίδες που σήμερα της προτείνουμε, δηλαδή, την προσαρμογή της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην ελληνική πραγματικότητα.


Εκείνο, όμως, που σίγουρα δεν μπορεί, είναι να συγχέει βάναυσα την έννοια της κοινωνικής ενσωμάτωσης, με την απόκτηση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων. Και μάλιστα, με τόσο προκλητικά πολιτικά κίνητρα αλλά και τόσο ελαστικά δικονομικά κριτήρια. Και πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να βάζει ετικέτες ξενοφοβίας και ρατσισμού σε κανέναν. Όπως επίσης, δεν μπορεί να διεγείρει παραπλανητικά το ανθρωπιστικό συναίσθημα του Έλληνα.


Αυτό το σχέδιο νόμου κατά τη γνώμη μας, είναι ένα μεγάλο ιστορικό λάθος που, αν γίνει νόμος του κράτους, θα οξύνει και δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, το οποίο – υποτίθεται – ότι επιλύει.


Πού πάσχει το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας;


Πρώτον, μπορεί να οδηγήσει στην αναδρομική απόδοση ιθαγένειας όλων των παιδιών αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί μετά το 1989. Και αυτό γιατί μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια γονείς και τέκνα ακόμα και αν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις κατά τη γέννησή τους.


Δεύτερον, δίνει ένα ισχυρότατο κίνητρο προσέλκυσης μεταναστών. Παράδειγμα, το κίνητρο εγκυμοσύνης, ως μέσο πολιτογράφησης είναι ένας μαγνήτης για την μαζική είσοδο και αργότερα νομιμοποίηση χιλιάδων νέων παρανόμων μεταναστών.


Τρίτο σημείο: Η ψήφος στις δημοτικές εκλογές.


Καταρχήν εδώ, η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι αρνητική. Και σας μιλά κάποιος που έχει ζήσει 18 χρόνια στο εξωτερικό, στο Βέλγιο, και έχει ψηφίσει σε δημοτικές εκλογές. Πολιτικές που έχουν δοκιμαστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέτυχαν και ήδη αναθεωρούνται.


Πιστεύουμε ότι αυτή την ευρωπαϊκή εμπειρία δεν την έχει διερευνήσει διεξοδικά η Κυβέρνηση. Επιπλέον, δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιους που θα ψηφίζουν σε όλες τις εκλογές και κάποιους άλλους που θα ψηφίζουν μόνο σε ορισμένες. Ή κάποιους που θα έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» και κάποιους άλλους που θα έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» αλλά «όχι του «εκλέγεσθαι».


Πιστεύουμε επίσης ότι το θέμα θα οδηγήσει σε εντάσεις και αναταραχές στις τοπικές κοινωνίες. Καταρχήν, θα υπάρχει η καχυποψία σχετικά με το διαφορετικό αποτέλεσμα που θα προέκυπτε στις εκλογές, αν δεν υπήρχε ο νόμος αυτός. Αλλά και μέσα στην ίδια την κοινότητα των μεταναστών θα υπάρχουν προβλήματα, δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς θα εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ κάποιοι άλλοι θα αναλαμβάνουν αξιώματα, έχοντας λιγότερες ψήφους σε σχέση με αυτούς.


Σας είπα τρεις λόγους, για τους οποίους πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα κατά την εφαρμογή του.


Δύο παρατηρήσεις ακόμα:


Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι μετανάστες δεν ενσωματώνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αλλιώς ενσωματώνονται όσοι προέρχονται από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλιώς οι μουσουλμάνοι από την Ασία, αλλιώς από την Αφρική. Δεν είναι ίδια η διαδικασία.


Δεύτερη παρατήρηση: Χώρες ευρωπαϊκές που έχουν μεγάλη εμπειρία δεκαετιών στην διαχείριση των μεταναστών, παράνομων ή μη, έχουν προσαρμόσει κατάλληλα και τους διοικητικούς τους μηχανισμούς. Και επιπλέον έχουν μια κρίσιμη μάζα πληθυσμού, μεγαλύτερη από τη δική μας, που μπορεί να «χωνέψει» καλύτερα τους μετανάστες, για παράδειγμα, η Γαλλία και η Ιταλία, είναι χώρες με πληθυσμό πάνω από εξήντα εκατομμύρια.


Στη Χίο, στην εκλογική μου περιφέρεια, έχουμε σημαντικό αριθμό μεταναστών που εισέρχονται παράνομα. Θα καλούσα τους συντάκτες του νομοσχεδίου ή την ομάδα που το επεξεργάστηκε να κάνει μια επίσκεψη και να δει επί τόπου τις συνθήκες.


Στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, υπάρχουν και άλλες χώρες που, επίσης, δοκιμάζονται π.χ. η Ισπανία και η Ιταλία. Η χώρα μας όμως, έχει κάποιες ιδιομορφίες και, βεβαίως, δεν έχει επιλύσει άλλα ζητήματα που προηγούνται σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο, όπως η παράνομη μαζική είσοδος, η καταχρηστική άσκηση του ασύλου, η απέλαση κ.ο.κ.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης για άλλη μια φορά είναι πρόχειρη και αποσπασματική.


Το νομοσχέδιο συμβιβάζεται με το χαμηλότερο ευρωπαϊκό παρανομαστή, υιοθετώντας ρυθμίσεις που συναντά κανείς, σήμερα, μόνο σε χώρες που έχουν αποικιακό παρελθόν.


Επειδή συμβαίνουν όλα αυτά, επειδή θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι ωφέλιμο για τη χώρα και δεν συνάδει με το λαϊκό αίσθημα, το καταψηφίζουμε ».


 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 Κωστής Μουσουρούλης                                                                                          Βουλευτής Ν. Χίου – Νέα Δημοκρατίαpress@moussouroulis.gr                                              1 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑυξήσεις στις τιμές των διοδίων από τις 15/3
Επόμενο άρθροΛέσβος: βραδιά κινηματογράφου στο πλαίσιο της υποστήριξης και αλληλεγγύης στους 20 εργαζόμενους των Αιολικών Νέων