Αρχική Νέα Τοπικά 21η ΜΑΡΤΗ: Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

21η ΜΑΡΤΗ: Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

11

Η 21η Μάρτη είναι μέρα σταθμός για το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η μέρα αυτή θυμίζει την 21η Μάρτη 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές, που διαδήλωναν ειρηνικά μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά των ρατσιστικών νόμων του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από εν ψυχρώ πυροβολισμούς της Νοτιοαφρικανικής αστυνομίας. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Στα χρόνια της κρίσης, ο θεσμικός ρατσισμός, τα κρούσματα ρατσισμού από αστυνομικούς, η ακροδεξιά υστερία και η απόπειρα φασιστικών συμμοριών να σπάσουν το «αυγό» τους, δίνουν ξεχωριστή σημασία σ’ αυτή τη μέρα. Για μας δεν πρόκειται για επέτειο όπου θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις και θα χυθούν κροκοδείλια δάκρυα από τους ίδιους τους θεσμούς που αναπαράγουν τις διακρίσεις. Αλλά για μέρα συσπείρωσης και κοινής δράσης όλων των ζωντανών δυνάμεων του μεταναστευτικού, εργατικού, νεολαιίστικου και αντιρατσιστικού κινήματος, που παλεύουν για ίσα δικαιώματα στους μετανάστες, καλύτερη ζωή για όλους. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να πετάξουμε τους φασίστες έξω από τις γειτονιές, τις πόλεις και τα σχολεία μας. Να περιθωριοποιήσουμε τις ρατσιστικές κραυγές κομμάτων σαν το ΛΑΟΣ, που – με την αμέριστη βοήθεια ΜΜΕ – επιχειρούν να ποτίσουν την κοινωνία με ρατσιστικό δηλητήριο και να καλύψουν φασιστικές συμμορίες με το πέπλο της «πατριωτικής νομιμότητας» (βλέπε Πανόρμου, Πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας).


Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις θα γίνουν  σε πολλές γειτονιές, σχολεία, πόλεις και σχολές. Από τους Αμπελόκηπους, το Νέο Κόσμο, και τις γειτονιές της Κυψέλης όπου φασιστικές συμμορίες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά μεταναστών και πολιτών, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη όπου οι τοπικές κοινωνίες απαντούν με κοινή δράση στο ρατσιστικό δηλητήριο. Αλλά και μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αφιερωθούν 2 διδακτικές ώρες για τη διοργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων και συζητήσεων την Παρασκευή 19 Μάρτη 2010.


 Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών, καλούν κάθε έλληνα και μετανάστη, καθένα και καθεμιά που δεν θεωρεί τους μετανάστες κίνδυνο και απειλή, στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού:


 Στην ΑΘΗΝΑ


Ζωγράφου: Την Παρασκευή 19 Μάρτη, 6 μ.μ., στη  πλατεία Γαρδένια, Αντιρατσιστική Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα σχολείων της περιοχής και καλλιτέχνες. (Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Ζωγράφου, Σύλλογος Δασκάλων, Σωματείο Εργαζομένων σε Κοινωνικές Υπηρεσίες, Σύλλογοι Φοιτητών Φιλοσοφικής & Μαθηματικού)
Αμπελόκηποι: Συγκέντρωση και μαθητική Συναυλία, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγ. Δημητρίου. (Α ΕΛΜΕ, Α Σύλλογος Δασκάλων, Σωματεία Νοσοκομειακών ΕΛΠΙΣ & Ερυθρού Σταυρού, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» 7ου Διαμερίσματος, YRE, Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη», Ένωση Αφρικανών Γυναικών).
Νέος Κόσμος: Γιορτή Αλληλεγγύης με φαγητό, ποτό, μουσική και χορό, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Κασομούλη στο Δουργούτι (Αντιρατσιστική Επιτροπή ελλήνων και μεταναστών κατοίκων Νέου Κόσμου & Άραβες μετανάστες της περιοχής. Καλεί ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου και τοπικοί φορείς)
Κυψέλη: Εκδήλωση από Σχολεία της περιοχής στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 48, την Κυριακή 21 Μάρτη το απόγευμα, με τη στήριξη αντιρατσιστικών οργανώσεων και τοπικών φορέων.
<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>


Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιρατσιστική Συγκέντρωση το Σάββατο 20 Μάρτη, 13:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου, και Συναυλία στις 20:30 μ.μ. στον Πύργο Παιδαγωγικού ΑΠΘ (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΕΔΟΘ, Συνδικάτο Ιματισμού Β. Ελλάδας, Γ ΕΛΜΕ Θες/κης, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θες/κης, Σωματείο Εργαζομένων Νος. Παπαγεωργίου, Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Θες/κης, YRE, ΣΥΝ Α Θες/κης, ΣΥΡΙΖΑ Β Θες/κης, Αριστερή Ενότητα Φοιτητών)
<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>


Στην ΚΡΗΤΗ
Ρέθυμνο: Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Μαθητική Συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών, την Παρασκευή 19 Μάρτη, 9 μ.μ., (Από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Φοιτητικούς Συλλόγους ΑΕΙ και ΤΕΙ, το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Ρεθύμνου και το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ)


 ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: Πρόταση νόμου για Ιδρυση επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΠολίτες Ομηρούπολης: ζητούν έκτακτο Δ.Σ. με θέμα το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος της Εμπορικής στο Βροντάδο