Αρχική Νέα Τοπικά Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 21 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: 21 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

8

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗ 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα της Άνοιξης για τις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου, ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Ο Ο.Η.Ε. με αυτή του την απόφαση, θέλησε να επισημάνει στην παγκόσμια κοινότητα τη σπουδαιότητα που έχει το δάσος για τη ζωή μας και να τονίσει την ανάγκη προστασίας και επαύξησής του. Έτσι με τον εορτασμό της Ημέρας της Δασοπονίας κάθε χρόνο, τιμάται η προσφορά των δασών στην οικολογική ισορροπία, στη βιοποικιλότητα, στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην υγεία και ευημερία του ανθρώπου. Άλλωστε είναι πλέον εμφανές το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία των δασών, που άρχισε ήδη να επηρεάζει αποφασιστικά την πολιτική πολλών οργανισμών και κυβερνήσεων.
Συμβάλλοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, η Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελοντικών δενδροφυτεύσεων που υλοποιήθηκε την τρέχουσα φυτευτική περίοδο, από τα μέλη του συλλόγου ΦΟΜ ΥΔΑΤΙΝΟΣ, στις 10 το πρωί, στην περιοχή του Φρουρίου Μυτιλήνης.
Το μήνυμα, της Διεύθυνσης Δασών Νομού Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την ημέρα αυτή που σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου φυτεύσεων και την έναρξη ενός άλλου, αυτού της αντιπυρικής περιόδου, είναι: «ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ».
Στο μήνυμα της για το εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, τόνισε ότι: «Το δάσος απευθύνει έκκληση για σεβασμό των φυσικών του πόρων. Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, όλοι τις ευθύνες μας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ανεκτίμητου δασικού μας πλούτου. Ας γνωρίσουμε το δάσος και ας συμβάλλουμε όλοι στην προστασία του. Προς αυτή την κατεύθυνση και με την ευκαιρία της Ημέρας της Δασοπονίας, ας αφυπνισθούμε όλοι και ο καθένας από τη θέση του και ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην προστασία και ανάπτυξη των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος και του πρασίνου ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό που τελικά αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών της δικής μας διαβίωσης».
Το δάσος πηγή ζωής, έμπνευσης, δημιουργίας και αναψυχής πρόκειται για ένα δημιούργημα της φύσης που παραδόθηκε με όλα του τα οφέλη απλόχερα στον άνθρωπο. Αυτό το αγαθό έχουμε την υποχρέωση όλοι μας να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
Τα δάση της χώρας μας, παρά τη μικρή τους έκταση, κατέχουν σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Δασοπονία, λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας τους. Η χλωρίδα των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων είναι πολύ πλούσια σε φυτικά είδη, 5000 περίπου είδη, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά (20%), δηλαδή απαντώνται μόνο στην Ελλάδα. Η αντίστοιχη χλωρίδα των μεσευρωπαϊκών χωρών δεν υπερβαίνει τα 3000 είδη.  Αυτό οφείλεται στη θέση (γεωγραφική απομόνωση) και τη γεωμορφολογία, στο κλίμα και το έδαφος αλλά και στη γεωιστορία του τόπου μας.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί η πολυδιάστατη (πολλαπλή) χρήση του δάσους  και ο πολυλειτουργικός του ρόλος, που αποβλέπει, πέραν της ξυλοπαραγωγής, στην παραγωγή υλικών αλλά και άϋλων αγαθών όπως:
> η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων
> η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους,
> η δημιουργία εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές
> η δημιουργία άριστων συνθηκών διαβίωσης
> η προσφορά αναψυχής, η αισθητική βελτίωση αστικών περιοχών, βιομηχανικών περιοχών,  μνημείων κλπ..

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: Πρόταση νόμου για Ιδρυση επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΠολίτες Ομηρούπολης: ζητούν έκτακτο Δ.Σ. με θέμα το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος της Εμπορικής στο Βροντάδο