Αρχική Απόψεις Aρθρα Βασίλης Αγιαννίδης: η πινακίδα της οδού ΦΙΣΤΕΛ ΝΤΕ ΚΟΥΛΑΝΣ και άλλα κακά...

Βασίλης Αγιαννίδης: η πινακίδα της οδού ΦΙΣΤΕΛ ΝΤΕ ΚΟΥΛΑΝΣ και άλλα κακά παραδείγματα!

984

 

 Οι ασυναρτησίες στις πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων δεν έχουν τελειωμό. Υπάρχει μία οδός, βόρεια του τεμένους Μετζιτιέ, νυν Βυζαντινού Μουσείου Χίου, αφιερωμένη στο Γάλλο ιστορικό, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφές στη Χίο, Numa-Denis Fustel de Coulanges.
Έχω την εντύπωση πως παλαιότερα υπήρχε μια πινακίδα όπου στα αγγλικά τουλάχιστον το όνομα του ιστορικού γραφόταν σωστά.
Αυτό το απερίγραπτο Φιστέλ ντε Κουλάνς και από κάτω Fistel de Koulans (η αποθέωση της κουλαμάρας) μου φαίνεται καινούργιο.
Και τραγικό!


Βέβαια, το δήμο Χίου συναγωνίζεται ο δήμος Ομηρούπολης με πινακίδες αορίστου και αφηρημένου περιεχομένου. Εκεί βλέπουμε: «Πάροδος 15ης Νοεμβρίου». Ναι, αλλά ποιάς 15ης Νοεμβρίου; Του 1821; Του 1822; Του 1881; Του 1911; Του 1940; Προσωπικά αγνοώ τι έγινε στο Βροντάδο κάποια 15η Νοεμβρίου και η πινακίδα δεν μου δίνει καμία σχετική ένδειξη.

 

 

 

 


Ομοίως και η άλλη, απολύτως κατατοπιστική: «οδός Πεσόντων». Ποιών Πεσόντων; Των Πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους γενικώς, της μάχης του «Καρφωτού», της Ελληνικής Επανάστασης, της Αντίστασης, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;
   Πιο εκνευριστικό από όλα είναι το γεγονός πως όταν δόθηκαν τα ονόματα στις οδούς ήταν σωστά, ευκρινή και συγκεκριμένα αλλά σε κάποια αντικατάσταση των πινακίδων η σύγχρονη τσαπατσουλιά και προχειρότητα τα έφερε σε αυτά τα χάλια.

 

Βασίλης Αγιαννίδης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕορταστικό ωράριο καταστημάτων για Πάσχα
Επόμενο άρθροΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ»: Αναστάσιμες ευχές