Αρχική Απόψεις Aρθρα Κώστας Μούνδρος: Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα (για την...

Κώστας Μούνδρος: Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα (για την αεροπορική σύνδεση Χίος- Θεσσαλονίκη)

25

              Οι ευκαιρίες για ανάπτυξη δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα  
               
Μια από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας φαίνεται να αρχίζει να αξιοποιείται με πρώτο βήμα την εκτέλεση σχεδόν  καθημερινών δρομολογίων  από και προς την Θεσσαλονίκη .
Αναφέρομαι στην πολυπληθή αγορά της  Β. Ελλάδας, όπου για τους κατοίκους της  τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελούσαν  ανέκαθεν ιδανικό προορισμό διακοπών.
Με χαρά λοιπόν είδα, κατά την αναχώρηση συγγενικού μου προσώπου για Θεσσαλονίκη, ότι η συγκεκριμένη γραμμή ανατέθηκε σε μια αεροπορική εταιρία που δρομολογώντας μεγαλύτερα αεροσκάφη από την προηγούμενη, έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ως αρωγός στην αύξηση των επισκεπτών του νησιού μας , βοηθώντας σημαντικά την τοπική οικονομία. 
Για παράδειγμα τα συχνά  δρομολόγια σε συνδυασμό και  με την χαμηλή τιμή του εισιτήριου, μπορούν να φέρουν  200-300 επιπλέον επισκέπτες την εβδομάδα, που θα αφήσουν αρκετά χρήματα,  κάποια εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση , στις τοπικές επιχειρήσεις  δίνοντας ανάσες σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικά  περιόδους.
Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους επισκέπτες του νησιού μας είναι η προσβασιμότητα, καθώς η χρονική διάρκεια του ταξιδίου, η συχνότητα των δρομολογίων   και το κόστος των εισιτηρίων, αποτρέπουν πολλές φορές τους  ενδιαφερομένους να επιλέξουν την Χίο ως τουριστικό προορισμό.
Γνωρίζω, όπως και κάθε Χιώτης, ότι απαιτείται βελτίωση και στις υποδομές του νησιού μας , με το αεροδρόμιο και  το λιμάνι να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.
Δυστυχώς  όμως, ακόμη και  αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, που υπάρχουν στην  εξέλιξη αυτών των έργων, δεν μπορούμε να μιλάμε για άμεσα  αποτελέσματα.
Έτσι είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουμε με τις παρούσες συνθήκες, αν θέλουμε να μην χάσουμε χρόνο από το μέλλον μας.
Ένα ακόμη παράδειγμα αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας,  είναι το άνοιγμα της δυτικής πύλης και η σύνδεση της Χίου με το Λαύριο.
Μια ακτοπλοϊκή γραμμή που έχει την δυνατότητα να καταστήσει την Χίο προορισμό ακόμη και για Σαββατοκύριακο, αν λειτουργεί έτσι όπως πρέπει   σε συνδυασμό πάντα με χαμηλό κόστος εισιτηρίου.
Παράλληλα η ολοκλήρωση των έργων στο Λιμάνι Μεστών και η σωστή διαχείριση της μεταφοράς  των επιβατών προς την πόλη, θα αποδώσουν τα μέγιστα  στην προσδοκωμενη  αύξηση των επισκεπτών μας.
Στο πλαίσιο  λοιπόν αυτό οφείλουμε  να αναζητήσουμε  μεθόδους  που θα μας βοηθήσουν να πείσουμε τον ενδιαφερόμενο επισκέπτη ότι η Χίος είναι ένας προορισμός που αξίζει να τον επισκεφτεί και να τον γνωρίσει.
Και επειδή οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται  κάθε μέρα, στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ,ξεφεύγοντας από εσωστρέφειες και μεμψιμοιρίες ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις σημερινές θετικές  συγκυρίες  που μπορεί να μετατραπούν  κάλλιστα σε μόνιμες . 
Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε έμπρακτα και συντονισμένα  τέτοιες   προσπάθειες   και  να προβάλουμε κάθε φορά τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε βήμα.
Αρκεί όλα αυτά να μην μείνουν στα λόγια και στα ευχολόγια αλλά
μεθοδευμένα να αποδώσουν τα αναμενόμενα  κάτι για το οποίο
 είμαι σίγουρος  ,απευθυνόμενος
όχι μόνο στους πολιτικούς άρχοντες του τόπου αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία που συλλογικά πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να δράσει
Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι τα βήματα προόδου όσο μικρά και να φαίνονται  λειτουργούν  πάντα  προσθετικά προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας ενός τόπου και τορπιλίζοντας τα είναι σαν να καταστρέφουμε μόνοι μας το μέλλον των παιδιών μας.

                                                       Κώστας Μουνδρος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Η βουλευτής έχει γνώμη”- Πρώτη κόντρα Τσουρή- Λαμπρινούδη
Επόμενο άρθρο2ο Συμπόσιο Εθνικών Βοτανικών Κήπων- χαιρετισμός Δημάρχου Καρδαμύλων