Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για δυστύχημα σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα

ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για δυστύχημα σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα

41

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ


      Μ’ αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας  «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 8/4/2010  για το θάνατο του ιχθυολόγου Δημήτρη Ρίζου στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο: «Σκοτώθηκε 37χρονος εργαζόμενος», που αναφέρει:
«Τη ζωή του έχασε την 1η Απρίλη, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ο 37χρονος ιχθυολόγος Δημήτρης Ρίζος εργαζόμενος στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ο εργαζόμενος γλίστρησε από το σκάφος μεταφοράς γόνου και έπεσε στη θάλασσα από όπου και ανασύρθηκε πνιγμένος από δύτες. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε κοντά στη νήσο Καρλονήσι σε μικρή απόσταση από την παραπάνω μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. Ο νεαρός εργαζόμενος δε φορούσε σωσίβιο.
Εργαζόμενοι στο «Νηρέα» έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι αλιεργάτες εξωθούνται να βγουν στη θάλασσα ακόμη και με ισχυρούς ανέμους, ενώ στα συσκευαστήρια πολλοί δουλεύουν για 2 και 3 ώρες, για ένα κομμάτι ψωμί.»
   Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ επισημαίνει και υπενθυμίζει:
  
   Σε προηγούμενη ανακοίνωση το ΠΑΜΕ είχε καταδικάσει ακόμα ένα εργατικό ατύχημα που είχε λάβει χώρα «την  Πέμπτη 23/4/09 το πρωί μέσα στο πλοιάριο Οινούσσαι ΙΙ και έγινε καθώς έπνεαν στην περιοχή ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Οι εργαζόμενοι (εργάτες και ναυτεργάτες) είχαν υποχρεωθεί να πραγματοποιούν επικίνδυνες εργασίες στην ανοιχτή θάλασσα σε μονάδα της περιοχής. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί σοβαρά στο θώρακα ο ναυτεργάτης του Οινούσσαι ΙΙ και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χίου. Παρά ταύτα, το ληστρικό κεφάλαιο του ΝΗΡΕΑ στις 24 και 25 του Απρίλη συνέχισε να  λειτουργεί τα πλοιάρια χωρίς το απαραίτητο ναυτεργατικό προσωπικό ή τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας δείχνοντας για μια ακόμη φορά το στυγνό και απάνθρωπο πρόσωπό του, για τη ζωή των εργατών.»
   Θυμίζουμε επίσης ότι τότε είχε γίνει παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Λιμεναρχείο Χίου, στον επόπτη εργασίας οι οποίες έπεσαν στο κενό(!!!), καθώς και την παρέμβαση του στους εργαζόμενους στο Πνευματικό Κέντρο Καρδαμύλων κατά την προσπάθεια του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΝΗΡΕΑ κ. Μπελέ να τους εκφοβίσει και να τους παραπλανήσει.
   Καλούμε το Σωματείο των εργαζομένων της ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ, κάθε εργαζόμενο στην επιχείρηση να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σ’ αυτή την πολιτική. Σε συνθήκες κρίσης η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα προβλήματα θα οξυνθούν.
   Αρκεί να θυμίσουμε τις δηλώσεις σε συνέντευξη στις 14/4/2009 του ίδιου του κ. Μπελέ:
 «Προσπαθήσαμε να είμαστε φειδωλοί στις απολύσεις. Γίνεται προσπάθεια να μη γίνουν άλλες, αν δε χειροτερέψει η κρίση»
   «Έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους αντί να φύγει κόσμος να μειωθούν οι μέρες εργασίας.»
   «Όλοι είμαστε σε μια οικογένεια που πρέπει να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις. 22 χρόνια δεν είχαμε προβλήματα…»
   «στην Τουρκία είμαστε ευπρόσδεκτοι να κάνουμε επιχειρήσεις, μας βράβευσε και η Εφορία της Τουρκίας. Στη Χίο το κόστος λειτουργίας είναι πιο υψηλό από άλλες περιοχές…»
  
   Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ στα «προφητικά» λόγια απαντά ότι τα κέρδη του κεφαλαίου (ΝΗΡΕΑΣ εν προκειμένω) βγαίνουν με το αίμα κυριολεκτικά της εργατικής τάξης, που δεν έχει άλλο δρόμο από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Στον καπιταλισμό η ασφάλεια του εργάτη θεωρείται «κόστος» την ίδια στιγμή που έχουμε μια τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, της δυνατότητας για την αποφυγή τους.
   Η απάντηση συμπυκνώνεται στο σύνθημα: ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ – ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!
  
   Καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από το ΠΑΜΕ να αντιπαλέψουν την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, τη φορολεηλασία και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.
   Καλούμε σε συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία του ΠΑΜΕ 21-22 Απρίλη.
   Οι εργάτες καθημερινά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην θάλασσα και την ξηρά.
  
   Να απαιτήσουν ειδικότερα:
  
   Α) Την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων πλοιαρίων και βαρκών και την αντικατάστασή τους με νέα πλεούμενα σύγχρονα και ασφαλή που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της δουλειάς.
   Β) Την εκπαίδευση του προσωπικού και να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν τα απαραίτητα διπλώματα χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους.
   Γ) Την απαγόρευση της πλεύσης  των πλοιαρίων υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
   Δ) Τη μη πραγματοποίηση εργασιών στους κλωβούς των μονάδων όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
  
  
   Χίος
   9/4/2010

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη της Ελπ. Τσουρή στην εφημερίδα Hellenic News of America, Μάρτιος 2010
Επόμενο άρθροΚαλλιμασιά, «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»: «Το ζεϊμπέκικο μέσα στο χρόνο»