Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου Κ. Μουσουρούλη με χαιρετισμό Αντ. Σαμαρά

Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου Κ. Μουσουρούλη με χαιρετισμό Αντ. Σαμαρά

13

 Τρίτη, 13.4.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Βουλευτή N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Μουσουρούλη, με τίτλο: ‘’Δημόσιες Επιλογές, Μια προσωπική αφήγηση. Κοινοτικοί πόροι: Ευκαιρίες και Προκλήσεις’’, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.


 

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Ανδρέας Σιδέρης, Εκδότης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών, πρώην Υπουργός και ο κ. Φώτης Κουβέλης, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Μανώλης Κοττάκης.

 


Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά το χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο που καταγράφει το παρελθόν, αλλά αναδεικνύει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, υπό τη σκοπιά και του σχολαστικού παρατηρητή και του υπεύθυνου πρωταγωνιστή. Και μάλιστα, όπως είπε, χωρίς αποσιώπηση αδυναμιών ή ωραιοποίηση επιτευγμάτων: «Με νόημα πολιτικό, με νόημα κατανόησης της πολιτικής προσπάθειας που έγινε. Νόημα επιχειρήματος, ώστε να αποτιμηθεί δίκαια ολόκληρη η περίοδος». Και συμπλήρωσε:  

 

«Θα σταθώ μόνο σε τρεις σύντομες επιμέρους παρατηρήσεις για το βιβλίο:

– Πρώτον, στο γεγονός ότι η απορροφητικότητα του Γ’ ΚΠΣ που παρέλαβε η ΝΔ το 2004 ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Και σε σύντομο χρόνο κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος και μέχρι τη λήξη του προγράμματος ουσιαστικά να εκμηδενίσει τις απώλειες. Ήταν αυτό ένα μεγάλο επίτευγμα, από το οποίο επωφελήθηκε πολλά η Ελλάδα, αλλά το πληροφορήθηκε ελάχιστα ο Ελληνικός λαός…


– Δεύτερον, στη μεγάλη επιτυχία του επόμενου Δ’ ΚΠΣ, που άλλαξε λειτουργία και διάρθρωση – του γνωστού σήμερα ως ΕΣΠΑ. Κι αυτό ως συνολικό μέγεθος υπήρξε μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και των προσπαθειών που έκανε τότε η ομάδα των Ευρωβουλευτών του κόμματος, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω. Τα συγκριτικά νούμερα, απόλυτα και σχετικά, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επιτυχία εκείνη. Κι όμως, δεν προβλήθηκαν όσο της άξιζε. Αν πρέπει κάποτε να εκτιμηθεί ολοκληρωμένα και δίκαια η περίοδος διακυβέρνησης από τη ΝΔ, το βιβλίο του Κωστή Μουσουρούλη προσφέρει ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, χωρίς τη γνώση του οποίου πολλοί αερολογούν και ακόμα περισσότεροι παπαγαλίζουν…


– Τρίτον, η μεγάλη σημασία των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, που ουσιαστικά εισήχθησαν και προχώρησαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά δεν πρόλαβαν ακόμα να αποδώσουν. Το τονίζω αυτό, διότι πιστεύω πως μεγάλο μέρος της λύσης του σημερινού Οικονομικού προβλήματος της χώρας μας βρίσκεται στην προσαρμογή και ανάπτυξη των ΣΔΙΤ».


Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε:


 

«Κλείνω με ευχές για την καλή σταδιοδρομία του βιβλίου και καλή δύναμη στον ίδιο. Και με την παρότρυνση σε όλους να σκύψουν στις σελίδες του, είτε για μια ανάγνωση, είτε για πιο προσεκτική μελέτη, είτε για να το χρησιμοποιήσουν ως μόνιμο σημείο αναφοράς μελλοντικά. Θα διαπιστώσουν ότι πολλά από τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, έχουν την αναλυτική καταγραφή τους ή ακόμα και τη λύση τους μέσα στις σελίδες του». 

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Ανδρέας Σιδέρης, υπογράμμισε:


« Το ΕΣΠΑ, ως συνέχεια του Γ΄ ΚΠΣ, αποτελεί, όπως προκύπτει και από τη μελέτη του βιβλίου του Κωστή Μουσουρούλη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με απόλυτα σαφείς προτεραιότητες, στο κέντρο των οποίων, βρίσκεται η εξωστρέφεια, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η ποιότητα, η τεχνολογία, η καινοτομία και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Το βιβλίο Δημόσιες Επιλογές του Βουλευτή Κωστή Μουσουρούλη, που σήμερα παρουσιάζουμε, καλύπτει ένα διαπιστωμένο κενό στην ελληνόγλωσση εργογραφία για το ΕΣΠΑ και έρχεται να συμπληρώσει τη σειρά των εκδόσεών μας, που αφορά στις ευρωπαϊκές σπουδές, αποτελώντας μία μοναδική στο είδος, εμπειρική κατάθεση για θέματα περιφερειακής και οικονομικής ανάπτυξης.


Η επιστημονική κατάρτιση, μπολιασμένη από τη βιωματική γνώση, απελευθερώνει τη γραφίδα του συγγραφέα, προσφέροντας ένα εργαλείο μελέτης και κατανόησης των πολυδαίδαλων μηχανισμών υποστήριξης της ανάπτυξης των κρατών-μελών, που προκύπτει μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών πακέτων.


Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου, απαιτεί: Εθνική αξιοπιστία, υπέρβαση κομματικών πεποιθήσεων, δομημένες πολιτικές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, διαφανή διαχείριση, ευέλικτη διακυβέρνηση και σεβασμό στον πολίτη. Με το βιβλίο του, λοιπόν, αυτό, ο Κωστής Μουσουρούλης θέλει να μεταδώσει την αισιοδοξία, ότι την πραγματικότητα τη διαμορφώνουμε εμείς, με τις ορθές επιλογές μας».


Στη συνέχεια, μιλώντας ο κ. Φώτης Κουβέλης, είπε:


«Το βιβλίο του Κωστή Μουσουρούλη, δεν είναι -παρά την αυτοδέσμευση του τίτλου- μια προσωπική αφήγηση. Βεβαίως, αναφέρεται σε πρώτο ενικό η εμπειρία που έχει αποκτήσει, σε μεγέθη τα οποία έχει χειριστεί, αλλά θεωρώ ότι η σημαντικότητα αυτού του βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι η προσωπική αφήγηση υπερβαίνει την προσωπική αναφορά και γίνεται ένα βαθύτατα πολιτικό κείμενο και όχι μόνο τεχνοκρατικό. Ο Κ. Μουσουρούλης, αξιοποιώντας την εμπειρία του, επιλέγει τον ειλικρινή πολιτικό λόγο, μιλάει για τις εγγενείς αδυναμίες του πολιτικού συστήματος στην ευρύτητά του και κυρίως, αναφέρεται στη σχέση, η οποία υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, για το βιβλίο του Κ. Μουσουρούλη, ανέφερε:


«Τον καλύτερο απολογισμό για το έργο του Κωστή Μουσουρούλη στο Υπουργείο Οικονομίας έχουν κάνει τα ίδια τα γεγονότα. Το Γ΄ ΚΠΣ έκλεισε με απορρόφηση πάνω από 100%. Στο ΕΣΠΑ εξασφαλίσαμε 20 δισεκατομμύρια. Και ο Επενδυτικός Νόμος, παρότι καταργείται, θεωρήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό της σημερινής κυβέρνησης, ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα».


Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο Κ. Μουσουρούλης, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, είπε:


«Η πολιτική είναι η τέχνη, η τεχνική της διακυβέρνησης, δηλαδή της οργάνωσης, της διεύθυνσης και της διοίκησης. Αυτό ακριβώς αναδεικνύω στο βιβλίο, με το οποίο θέλησα επίσης να δείξω την αξία που έχει η υπεύθυνη Κοινοτική συμπεριφορά για μια χώρα που αποφάσισε πριν από 30 χρόνια να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει η αναζήτηση λύσεων έξω από το πλαίσιο αυτό.


Κατά τη 18χρονη θητεία μου στις Βρυξέλλες, διαπίστωνα καθημερινά ότι οι αναπτυξιακές μας ανάγκες είναι περισσότερες από τα χρήματα που μας διαθέτει η Ένωση. Όμως, ταυτόχρονα, για συγκεκριμένους λόγους που παρουσιάζω στο βιβλίο, τα χρήματα αυτά είναι περισσότερα από την ικανότητα που έχουμε να τα απορροφούμε.


Το εμπόδιο δεν ήταν τόσο η δυσκολία των Κοινοτικών μας υποχρεώσεων, αλλά -τολμώ να πω- το ότι αυτές βρίσκονται έξω από το παραδοσιακό μας, αναπτυξιακό και κοινωνικό, πρότυπο. Για αυτό και, κατά βάθος, η ίδια η Ελληνική κοινωνία δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να αποδεχθεί τις αλλαγές που συνεπάγονταν οι υποχρεώσεις αυτές.


Ο Δαρβίνος είχε πει ότι τα είδη που επιβιώνουν, δεν είναι ούτε τα πιο δυνατά, ούτε τα πιο έξυπνα. Είναι αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές. Δυστυχώς αυτή είναι και η μεγάλη μας αδυναμία. Έτσι, αυτό που σήμερα φαίνεται αυτονόητο, επί 30 χρόνια υπήρξε ζητούμενο που προσέκρουε στην αντίδραση ή την αδράνεια. Αυτή η αδυναμία προσαρμογής είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι εταίροι μας, μας θεωρούν ανεπαρκείς ως Ευρωπαίους. Αν με ρωτήσετε, πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας. Η επαφή μας με την Ένωση, θυμίζει λίγο τον Κολόμβο που όταν ξεκίνησε για την Αμερική, δεν ήξερε πού πήγαινε. Και όταν έφθασε δεν ήξερε πού βρισκόταν. Για αυτό ακόμα και σήμερα, ούτε το ρόλο που θέλουμε να παίξουμε στην Ένωση γνωρίζουμε, αλλά ούτε και πώς θα τον διεκδικήσουμε, όταν τον βρούμε.


Είναι βέβαιο πως η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Παρόλα αυτά σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, επί χρόνια, ανακατεύουμε χαρτιά. Τώρα που ήρθε η ώρα να τα τακτοποιήσουμε, αντί να στρωθούμε όλοι στη δουλειά, αρχίσαμε να βλέπουμε τη χώρα μας ως το επίκεντρο διεθνών συνωμοσιών ή να την υπονομεύουμε στο εξωτερικό, εγκλωβισμένοι σε κομματικές μικρότητες. Οι πολίτες που το καταλαβαίνουν, δεν επιζητούν ούτε μεγάλα λόγια, ούτε τέτοιες πρακτικές. Αναζητούν την ειλικρίνεια, το πραγματικό έργο και κυρίως το ήθος ».


Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Διονύσιος, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, κ. Κων/νος Τασούλας, οι Κοινοβουλευτικοί Eκπρόσωποι του κόμματος κ. κ.  Κων/νος Τζαβάρας και Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι υπεύθυνοι τομέων πολιτικής ευθύνης της Ν.Δ. κ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιάννης Βρούτσης, Μιχάλης Γιαννάκης, Μιχάλης Μπεκίρης, κα Ολγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτές, ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, οι Δήμαρχοι: Χίου κ. Παντελής Βρουλής, Ομηρούπολης, κ. Ιωάννης Μαλαφής, Καρδαμύλων, κ. Ευάγγελος Μελιτζάνης, Οινουσσών, κ. Ευάγγελος Αγγελάκος,  ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Κρεατσάς, οι πρώην Υπουργοί, Χρήστος Φώλιας, Ευθύμιος Χριστοδούλου, Νίκος Τσιαρτσιώνης, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Βλάχος, Νίκος Λέγκας, ο Νομάρχης Σάμου κ. Μανώλης Κάρλας, ο Προέδρος του Οίκου Ναύτου και πρώην Βουλευτής Ν. Χίου κ. Αθανάσιος Βαρίνος, οι Ακαδημαϊκοί κ. κ. Σταμάτης Κριμιζής και Γρηγόρης Σκαλκέας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής κ. Αργύρης Κοκκινάκης, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Χίου κ. Παναγιώτης Παππής, εκπρόσωποι Χιακών Σωματείων και της Χιακής Κοινότητας της Αττικής, καθώς και ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕορτασμός Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθροΕΥΠΛΟΙΑ- 25o Τεύχος, Απρίλης 2010