Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: Ο κ. Μουσουρούλης, η ζούγκλα, οι εφιάλτες και το όνειρο...

Δημήτρης Λαβατσής: Ο κ. Μουσουρούλης, η ζούγκλα, οι εφιάλτες και το όνειρο των απροσάρμοστων

29

 Ο κ Μουσουρούλης, η ζούγκλα, οι εφιάλτες και το όνειρο των  απροσάρμοστων


 


       –Πρέπει να προσαρμοστείς ή να εξαφανιστείς


      –Μα είμαι άνεργος, αν δεν πληρώσω τις δόσεις ή το νοίκι θα γίνω και άστεγος,  χωρίς γιατρό και άρρωστος, αύριο μπορεί και να πεινάω. Αλλά δεν θέλω να  πεθάνω. Θέλω να ζήσω με αξιοπρέπεια, δηλαδή να εργάζομαι και να προσφέρω αυτά  που έμαθα, γιατί  έχω προσόντα, σπούδασα και μπορώ να προσφέρω. Θέλω να  εργάζομαι και να μου ανταποδίδουν την προσφορά μου, να έχω ένα όμορφο  σπίτι(ακόμα και εμείς οι άστεγοι έχουμε αισθητική κύριε…),να διατρέφομαι χωρίς  να ψάχνω σαν αδέσποτο σκυλί το φαϊ της μέρας. Θέλω να έχω γιατρό όταν αρρωστήσω  και να μην πάω σαν το σκυλί στο αμπέλι .


      –Δεν χωράτε όλοι σε αυτή τη γη. “Ο Δαρβίνος είπε ότι τα είδη που επιβιώνουν δεν  είναι τα πιο δυνατά ούτε τα πιο έξυπνα. Είναι αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές Δυστυχώς αυτή είναι η μεγάλη μας αδυναμία.”(1) Αρνιέστε να προσαρμοστείτε στο νόμο της αγοράς στο νόμο της ζούγκλας.


 Η ανάπτυξη , η επιτυχία, ακόμη και η απλή χωρίς ανασφάλεια  ζωή δεν είναι για όλους .


Εμείς τα καταφέρνουμε γιατί είμαστε προσαρμοστικοί. Πχ  δεν πληρώνουμε φόρους. Οι εταιρείες μας πληρώνουν 25% τυπικά. Στην πραγματικότητα δίνουμε πολύ λιγότερα ,γιατί  εμείς φτιάχνουμε τους νόμους όταν εσείς  αποβλακωνόσαστε  με τα σήριαλ και έτσι  κάνουμε νομότυπα κόλπα.


Σας δίνουμε, όταν δουλεύετε,  χαμηλούς μισθούς και, επειδή έχετε παραπάνω ανάγκες και δεν σας φτάνουν, δανειζόσαστε από τις Τράπεζές μας, δηλαδή από εμάς που σας ξαναπαίρνουμε πίσω τους χαμηλούς σας μισθούς. Πληρώνετε σε δόσεις και φεσώνετε το μέλλον σας,  αφού δεν  σας δίνουμε τους μισθούς που θα έκαναν τη ζωή σας, σαν τη δική μας, άνετη.


Οι Τράπεζές μας πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους όταν  ένας εργαζόμενος που  βγάζει 2000 ευρώ το μήνα πληρώνει 27%,  χώρια τα άλλα.


Αυτά που λέγονται έμμεσοι φόροι και οποιοσδήποτε, ξεφτιλισμένος και βρωμιάρης από σας, θα πληρώσει ακόμα κι όταν αγοράσει ψωμί, φασόλια, ένα ρούχο, ένα μπουκάλι νερό.


Για το ψωμοτύρι σας πληρώνετε πιο πολλά από όσα οι Τράπεζες και οι επενδυτές  για τα κέρδη τους Σας φορτώνουμε τα έξοδα γιατί είμαστε προσαρμοστικοί. Σας κατηγορούμε ότι είσαστε σπάταλοι  και χρεοκοπείτε το κράτος .Σας βρίζουμε γιατί  μπορούμε, αφού δεν αντιδράτε .


Και βέβαια  είναι αναγκαίο για μας να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα στις πλάτες   σας με περικοπές και φόρους για να δουλέψει το κράτος δηλαδή να δανείσει τις τράπεζες για να μπορέσουν να το δανείσουν και να κερδίσουν κιόλας. Σας μπερδέψαμε έ; 


Δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά. Μόνο να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι είναι αναγκαία όλα αυτά. Πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα .


Ο κ Πάγκαλος το είπε, πρέπει να κάνουμε ίσως και 150.000 απολύσεις. Τι θέλετε να μειωθούν τα κέρδη μας; τα πλεονάσματα μας; Πρέπει να μειωθούν τα έξοδα του κράτους δηλαδή οι μισθοί των δασκάλων, των καθηγητών των υπαλλήλων .Αυτοί δεν μας φέρνουν κέρδη. Ο δημόσιος τομέας μας αφαιρεί  δυνατότητα να κερδίζουμε  από τις ανάγκες σας. Όταν τον καταργούμε  όμως έρχεται  «η ώρα η καλή». Όταν δεν τελειώνουμε ένα δημόσιο νοσοκομείο φτιάχνουμε μια σύγχρονη  κερδοφόρα κλινική γι αυτούς που  μπορούν να πληρώσουν  βέβαια. Οι άλλοι, στο νοσοκομείο! Και πολύ σας είναι! Να μειωθούν  λοιπόν οι μισθοί των δημοσίων. Εκτός από τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να τελειοποιήσουμε τον εξευτελισμό σας:  αστυνομία, ΜΑΤ, δικαστές μάνατζερ. Αυτοί  είναι απαραίτητοι για την προσαρμογή σας και την διέξοδο από την κρίση!


ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ! Με το  καλό ή με το άγριο!


Εσείς του ιδιωτικού τομέα μπορείτε να βρίζετε  τους δημοσίους. Αυτοί φταίνε για όλα! Ά! και οι μετανάστες! Βέβαια και εσείς φταίτε. Γι σας θα πάρουμε μέτρα τον άλλο μήνα..Και οι συνταξιούχοι. Που ζούνε και πολύ!


(Ο παραπάνω διάλογος δεν έχει γίνει γιατί δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Είναι φανταστικός και βεβαίως εντός  τόπου και χρόνου)


 ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ


Η προσαρμογή έχει πολλούς εκπροσώπους: όλους τους πολιτικούς των κομμάτων της εξουσίας. ΝΔ-Λάος-ΠΑΣΟΚ που μιλάνε για πατρίδα και εννοούν τους εκμεταλλευτές μας.


Εργοδότες, τραπεζίτες , επενδυτές. Πριν  μας ήρθε από μερικές μέρες η είδηση: Στο  Λονδίνο οι καλύτεροι αγοραστές πολυτελών ακινήτων είναι   όχι πλέον  οι Άραβες αλλά οι Έλληνες. Είναι ο τίμιος ιδρώτας των επιχειρηματικών δαιμονίων  που βρίσκει διέξοδο σε ασφαλή λιμάνια:  Ακίνητα στο  City και επενδύσεις στις τράπεζες που δανείζουν την πατρίδα!


Και βέβαια, το ιδεολογικό  θεμέλιο της «πολυκατοικίας» των εκμεταλλευτών(το Λάος)προτείνει παραπέρα προσαρμογή, για να είμαστε τόσο ελκυστικά υποζύγια ώστε να καταδεχτούν  τα αφεντικά να επενδύσουν στην εκμετάλλευσή μας. Προτείνει αποδοχή του μαύρου χρήματος και  άλλα τέτοια πατριωτικά. « Φίλα το χέρι του αφεντικού ρε!»Σου δίνει και τρως ψωμί!» Το Λάος θέτει τους  ιδεολογικούς όρους μαζί με τους  Πάγκαλους και τους Κωστόπουλους (του ΚΛΙΚ και των ραδιοσταθμών).Το ΠΑΣΟΚ νομοθετεί και αποφασίζει και η ΝΔ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση διορθώνει και υπερθεματίζει!


 ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;


Εμείς οι εργαζόμενοι; οι τωρινοί ή αυριανοί άνεργοι, οι συνταξιούχοι;


Εμείς λοιπόν εδώ και 20 χρόνια  έχουμε ζήσει απανωτές ήττες και ιδιωτεύσαμε γιατί


1)Οι πολιτικοί φορείς που αναφερόντουσαν στην εργασία ήταν ανεπαρκείς ιδεολογικά, κάνανε και αρκετούς συμβιβασμούς ή αναλύανε λάθος την πραγματικότητα  με συνέπεια λανθασμένες πολιτικές


2)Εμείς  οι ίδιοι αφεθήκαμε στη γοητεία της κυρίαρχης λογικής, γίναμε αγοραίοι, ηλίθιοι καταναλωτές (όσοι μπορούσαμε ή νομίσαμε ότι μπορούσαμε ,κάποιοι από  εμάς ευνοηθήκαμε. Όλοι  βλέπαμε το τυράκι όχι όμως και τη φάκα.


Εδώ και μερικά χρόνια οι περισσότεροι σκύβουμε το κεφάλι και νομίζουμε ότι στρουθοκαμηλίζοντας  θα γλυτώσουμε   το τομάρι μας μέσα στο γενικό χαμό. Κάποιοι  άλλοι,  μέχρι στιγμής λιγότεροι, ψάχνουμε λύση πραγματική. Και αξιοπρεπή.


Η λύση προϋποθέτει: να σκεφτούμε, να μάθουμε, να ψάξουμε, να κινητοποιηθούμε.


1.      Να ξεκολλήσουμε από την ηλιθιότητα της TV


2.      Να καταλάβουμε ότι όσα μας λένε για τις αιτίες της κρίσης είναι ψέματα.


3.      Να κατανοήσουμε ότι η πολιτική που ακολουθούν σαν απάντηση στην κρίση είναι όχι μόνο άδικη κι αναποτελεσματική αλλά βάρβαρη, βάναυση, ολοκληρωτική. Εναντίον των αξιών της αλληλεγγύης, εναντίον της κοινωνίας. Είναι πολιτική που μας γυρνάει στην αγέλη των ζώων.


ΌΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΑ, ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΒΟΥΝΟ· ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΘΕΙΣ  ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ.


Μπορεί να γίνει διάλογος με τον ολοκληρωτισμό της ζούγκλας;  Περπατάς και σε χτυπάει ένα αυτοκίνητο. Και ενώ εσύ έχεις ματώσει και διαμαρτύρεσαι γδαρμένος και ματωμένος, ο οδηγός σε βρίζει γιατί του λέρωσες το αυτοκίνητο με τα αίματά σου. Σου ρίχνει δυο μπουνιές και βγάζει το πιστόλι του ζητώντας να του το καθαρίσεις από τα αίματα. Αντίστοιχα ο κ. Παπανδρέου, οι τραπεζίτες μας, οι επενδυτές πατριώτες μας και όλοι οι λοιποί συμμετέχοντες στη βρωμιά του ΔΝΤ και της ΕΕ έχουν ολόκληρο οπλοστάσιο  βάρβαρης πολιτικής. Εμείς από την άλλη έχουμε ένα μόνο όπλο: την οργή. Και οφείλουμε στο όνομα της  αξιοπρέπειάς μας να πάρουμε πρωτοβουλίες, να οργανωθούμε με τους συναδέλφους μας, να διώξουμε τους πουλημένους και τους γραφειοκράτες από τα συνδικάτα και  όλοι μαζί να  περάσουμε στην πράξη. Να ανατρέψουμε, όλοι μαζί, με συνεχείς κινητοποιήσεις την πολιτική τους. Αυτοί χρησιμοποιούν τη βία των όπλων, δημοσιογράφους που μας πυροβολούν, καταστολή, νομικό πλαίσιο. Εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ενότητάς μας.Tη δύναμη που εμπεριέχει το αίτημα για πραγματική  κοινωνική δικαιοσύνη. Μαζική  κοινωνική και πολιτική ανυπακοή.  Στο όνομα του απροσάρμοστου ονείρου: μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο


 (1) Κ Μουσουρούλης, 15-04-2010


                                                                                     Δημήτρης Λαβατσής


                                                                         Μέλος του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολόγοι Πράσινοι: Για τη Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων
Επόμενο άρθρο“HUMAN TOUCH ”movin’ “, από την Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη