Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τα ζητήματα αλιείας στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές επαναφέρει στη Βουλή ο...

Τα ζητήματα αλιείας στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές επαναφέρει στη Βουλή ο Κ. Μουσουρούλης

10

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα ζητήματα αλιείας στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές επαναφέρει ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, με Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 9122/22.4.2010), που κατέθεσε, σήμερα, προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησής του, ο Κ. Μουσουρούλης, επανέρχεται στο θέμα, αφού σε προηγούμενη Ερώτησή του (υπ’ αρ. 5689/5.2.2010) για τον τομέα της αλιείας και ειδικότερα για το καθεστώς αλιείας με βιντζότρατες, η απάντηση που έλαβε δεν ήταν επαρκής και επιπλέον αντικρουόμενες θέσεις που έχουν διατυπωθεί δημιουργούν σύγχυση στους ενδιαφερόμενους.
Συγκεκριμένα, η Υπουργός, κα Αικ. Μπατζελή στην απάντησή της στο Βουλευτή στις 24/2/2010, ενώ αναφέρει ότι εξετάζεται σχέδιο διαχείρισης στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 1967/2006 και δεν έχει μελετηθεί ειδική παρέκκλιση για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, σε πρόσφατες επιστολές1 της προς Βουλευτές που είχαν θέσει παρόμοιο θέμα, αναφέρει ότι έχει κατατεθεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχέδιο παράτασης της χρήσης βιντζότρατας για δύο ακόμη έτη και ότι θα δοθεί η δυνατότητα αποζημιώσεων για απόσυρση σκαφών.
Ταυτόχρονα, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιευτικής Πολιτικής, κα Μ. Δαμανάκη, σε συνάντηση που είχε με τον Κ. Μουσουρούλη2 στις 4/3/2010, ανέφερε ότι για το θέμα αυτό, η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα εξαίρεσης ολόκληρου του θαλασσίου χώρου της. Στην ίδια συνάντηση, η Επίτροπος αντιμετώπισε με σκεπτικισμό πρόταση του Βουλευτή Ν. Χίου για αποζημίωση των αλιέων που θα αποσύρουν τα σκάφη τους, καθώς υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις Κοινοτικές πολιτικές. Ενώ στις 20/4/2010, σε δηλώσεις της προς την Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος, ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για την Αλιεία, οι οποίοι σαφώς προβλέπουν απαγόρευση για τις βιντζότρατες, από 31/5/2010.
Επειδή, από τις ανωτέρω αναφερόμενες επιστολές, απαντήσεις και δηλώσεις δημιουργείται εύλογη σύγχυση για τον κρίσιμο τομέα της αλιείας, ο Κωστής Μουσουρούλης ρωτά την αρμόδια Υπουργό:
1. Υφίσταται ελληνικό αίτημα, προς την Ε.Ε., με συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης; Εάν ναι, τι προβλέπεται στο σχέδιο αυτό;


2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να διαμορφώσει συγκεκριμένο ειδικό σχέδιο για όλες τις μορφές αλιείας στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης της αλιείας;


3. Έχουν καθοριστεί οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η χρήση βιντζότρατας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΚ) 1967/06 (Κανονισμός της Μεσογείου); Εάν όχι γιατί; Εάν ναι, ποιες είναι οι περιοχές αυτές;


4. Σε ποιες περιοχές της χώρας έχει καταγραφεί η Ποσειδωνία; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την καταγραφή της σε άλλες περιοχές της χώρας;


Τέλος, ο Βουλευτής ζητά από την κα Υπουργό να καταθέσει την πρόσφατη σχετική αλληλογραφία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή/και την αρμόδια Επίτροπο, σχετικά με τα ως άνω ζητήματα..

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου του Κοσμήτορα Πανεπιστημίου Αιγαίου Ι. Καρκαζή για το πανεπιστημιακό άσυλο
Επόμενο άρθροΠανηγύρι Αι-Γιώργη Ελύντας.