Αρχική Νέα Τοπικά Πρόσκληση ανταλλαγής απόψεων από το Σύλλογο Γονέων 1ου Γυμνασίου σε Συλλόγους Γονέων...

Πρόσκληση ανταλλαγής απόψεων από το Σύλλογο Γονέων 1ου Γυμνασίου σε Συλλόγους Γονέων Γυμνασίων για το “σχολικό εκφοβισμό”

8

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΙΟΥ


«Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), της σεξουαλικής παρενόχλησης, του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο)». 
πηγή http.wilkipedia

«Η σχολική βία είναι μια μορφή κοινωνικού ελλείμματος που αντανακλά την κοινωνική ανισότητα, τον αποκλεισμό και τη ματαίωση των ατομικών προσδοκιών. Η σχολική βία συσχετίζεται άμεσα με την εγκληματικότητα στην ευρύτερη κοινωνία και είναι δείκτης της ανοχής της. Για το λόγο αυτό, η εξάλειψή της συνδέεται με την προστασία των θεσμών και των αξιών του κοινωνικού πλαισίου. Η στάση και η συμπεριφορά των παραβατικών μαθητών αποτελεί μικρογραφία του οικογενειακού, σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.»
πηγή http.iatronet

Στο νησί μας τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά εκδήλωσης βίας μεταξύ εφήβων είτε στο χώρο του σχολείου είτε εκτός αυτού. Το φαινόμενο προκαλεί έντονη ανησυχία, φόβο και πανικό στους γονείς. Επειδή όμως ο φόβος και ο πανικός  δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύουμε ότι ως γονείς θα πρέπει συναντηθούμε για  να ενημερωθούμε,  να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε:
* Υπάρχει καταγραφή των περιστατικών στο νησί μας;
* Ποιες είναι οι αιτίες αυτής της βίας  που τείνει να γίνει τρόπος ζωής  στους εφήβους;
* Πως μπορούμε να   βοηθήσουμε ως γονείς τα παιδιά μας είτε αυτά είναι στο ρόλο του θύτη είτε του θύματος;
* Το σχολείο και η κοινωνία  έχουν τη δυνατότητα λήψης μέτρων που θα λειτουργούν προληπτικά για το φαινόμενο, γνωρίζουν τρόπους αντιμετώπισης του;
Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων του νησιού μας σε συνάντηση με θέμα  το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού για να κατατεθούν απόψεις, προβληματισμοί και να καθοριστεί μία από κοινού δράση.

Για το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Χίου


Η Γραμματέας                                                         O Πρόεδρος


Στέλλα Φαϊτάκη                                                     Νίκος Τσούρος                                                             

Διαφήμιση