Αρχική Απόψεις Aρθρα Αννα Μιμίδη: Λαμπριά και Πασχαλιά στην ΠΕΚΕΒ

Αννα Μιμίδη: Λαμπριά και Πασχαλιά στην ΠΕΚΕΒ

35

 Μετά το περσινό μας επιτυχημένο ταξίδι «Με το πλοίο της γραμμής», η Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου εφέτος θα έχει τη χαρά να σας ταξιδέψει σε ένα διαφορετικό μουσικοχορευτικό προορισμό, με κύριο θέμα του τη μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού: Το Πάσχα!
Η φετινή μας εκδήλωση, λοιπόν, είναι μία σειρά από δρώμενα που ξεκινούν από την Καθαρή Δευτέρα, που σηματοδοτεί έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, περνούν στην Κυριακή των Βαΐων, για να καταλήξουν στη Μεγάλη Παρασκευή, όπου απεικονίζεται το θείο δράμα. Στη συνέχεια έρχεται η Πρώτη Ανάσταση όπου μας προετοιμάζει για το χαρμόσυνο μήνυμα  της Αναστάσεως του Κυρίου και τη νίκη του πάνω στο θάνατο. Μία νίκη που συναντήθηκε και λάμπει στο φως του Απρίλη με το ξύπνημα της ανοιξιάτικης φύσης.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, με χαρά, για να δείτε και να ζήσετε μαζί μας «Το Αλάνι».Το αποκριάτικο δρώμενο που διαδραματίζεται στα Ψαρά. Τους «κουδουνάτους» της Σκύρου με τα τεράστια κουδούνια που φορούν στην μέση τους, προκαλώντας εκκωφαντικούς ήχους για να εξορκίσουν το κακό.  Τις Λαζαρίνες από τη Λευκοπηγή Κοζάνης που μεταφέρουν το μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου, μέσα από τα λαζαρίτικα παιχνιδοτράγουδα, ενώ οι έφηβες προετοιμάζονται από τις μεγαλύτερες για το πέρασμα και την μετάβαση τους στην έγγαμη ζωή.
Θα σας φιλοξενήσουμε σε ένα από τα 99 κελιά του μοναστηριού της Παναγιάς της Χοζωβιότισσας στην Αμοργό, μιας και το εκατοστό δε βρέθηκε ποτέ, αφήνοντας τους ντόπιους να πιστεύουν ότι είναι της Παναγίας το κελί, γι’ αυτό και δεν το φανερώνει.
Θα χτυπήσετε μαζί μας τις «πάγκες» στην Πρώτη Ανάσταση του Χριστού και θα μαγευτείτε από το θέαμα των σπασμένων σταμνιών της Κέρκυρας που πέφτουν με δύναμη από τα παράθυρα.
Οι ρουκέτες που σχίζουν τον ουρανό με προορισμό τα καμπαναριά της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι η Χίος έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα για να αναγγείλει το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»
Θα χορέψετε μαζί μας το Γιαρέντη από την Περαχώρα Αττικής που έχει κοινά στοιχεία με το δικό μας «Ρουκετοπόλεμο», καθώς εξελίσσεται ανάμεσα σε δύο εκκλησίες, ενώ θα κουνηθείτε με πασχαλιάτικα δίστιχα στο έθιμο της Κούνιας από τη Ρόδο.
Μέσα σ’ αυτό το κατανυκτικό κλίμα, η μελωδική φωνή του ιεροψάλτου Ιωάννη Δημητρούλη θα σας συγκινήσει με απολυτίκια και εκκλησιαστικούς ύμνους, και βήμα-βήμα θ’ανεβείτε μαζί του τα θεία μονοπάτια της χριστιανοσύνης.
Φεύγοντας, θα πάρετε μαζί σας την ευλογία της Παναγιάς της Καρπάθου, που ενώ ο πόνος γέμισε τα μάτια Της με δάκρυα, για το χαμό του παιδιού της, εν τούτοις ήρθε η Ανάσταση του μονογενούς Της για να Τη γεμίσει χαρά.
«ΗΡΘΕ ΛΑΜΠΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΙΑ», λοιπόν, και σας περιμένουμε το Σάββατο, 24 Απριλίου 2010 στο Κινηματοθέατρο (Αίθουσα Εκδηλώσεων «Ματθαίος Γ. Μουντές») της Π.Ε.Κ.Ε.Β. στις 7:00 μ.μ. να μεταφέρουμε με κατάνυξη στην καρδιά σας το φως, την αγάπη, την ελπίδα και την αισιοδοξία του μηνύματος της Ανάστασης του Κυρίου!


Tης ΑΝΝΑ ΜΙΜΙΔΗ
Χοροδιδασκάλου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΝΑ Χίου: «Μέριμνα για ηλικιωμένους και παιδιά»
Επόμενο άρθροΧορεύοντας & τραγουδώντας με τον «Λέοντα Αλλάτιο»