Αρχική Νέα Τοπικά Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο «Καλλικράτης»- νησί και Δήμος (εκτός Κρήτης, Εύβοιας)

Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο «Καλλικράτης»- νησί και Δήμος (εκτός Κρήτης, Εύβοιας)

6

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Η θητεία των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων θα διευρυνθεί από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προλογίζοντας την παρουσίαση του «Καλλικράτη» από τον υπουργό Εσωτερικών.
Ο Γ. Ραγκούσης εξήγγειλε τη συνένωση δήμων, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί από 1034 σε 333 – 343 και τη μείωση κατά 65% του αριθμού των επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή, «ένα νησί, ένας δήμος».
 Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι συνενώσεις θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Ενδεικτικά: Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 σήμερα θα περιοριστεί περίπου στους μισούς και οι 195 θέσεις αντινομαρχών από τις μισές αντιπεριφερειαρχών. Ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 4.000. Όσον αφορά στους εργαζόμενους σε αυτές, θα μεταταχθούν, όπου υπάρχει ανάγκη. Διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους ότι θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματά τους.
Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων δήμων, ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι σήμερα το 88% των δήμων έχουν λιγότερους από δέκα χιλ. κατοίκους και έχουν εντάξει κατά μέσο όρο εννέα έργα στο ΚΠΣ. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι με πληθυσμό μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων είχαν μέσο όρο ένταξης 94 έργα.
Οι 57 νομαρχίες και τα 19 επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες και επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Πενταετής η θητεία


Μιλώντας για την επιμήκυνση της θητείας στην αυτοδιοίκηση, στα πέντε χρόνια, ο  Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν πέρυσι, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, γεγονός που εκτιμάται ότι η πενταετής θητεία θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το 2014.


Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι νέοι δήμαρχοι να αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο της χρονιάς των εκλογών και όχι από τον επόμενο Ιανουάριο, ώστε να συντάσσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.


Από τα 18 -και όχι από τα 21- θα μπορεί πλέον να εκλεγεί κάποιος δημοτικός σύμβουλος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟικολόγοι Πράσινοι: 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- Παγκόσμια Μέρα Υγιεινής & Ασφάλειας στην εργασία
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση Γ. Μακριδάκη στο Παγκράτι