Αρχική Πολιτισμός Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα το κρασί από την ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ

Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα το κρασί από την ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ

5

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔιαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά του Δημοτικού από την ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.
«Κρασί: από το αμπέλι στο ποτήρι μας»

Το κρασί της Χίου ήταν στην αρχαιότητα, μαζί με τη μαστίχα, εκείνο που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι Χιώτες ήταν φημισμένοι αμπελοκαλλιεργητές και πίστευαν πως πρώτα σ’ αυτούς ο θεός Διόνυσος έδωσε τη γνώση για την καλλιέργεια της αμπέλου.
Ανάμεσα στα κρασιά της Χίου, το καλύτερο και διασημότερο θεωρούνταν ο Αριούσιος Οίνος, το κρασί που παράγονταν στην Αριουσία Χώρα, στη Βορειοδυτική Χίο.
Η καλλιέργεια έφτασε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα κι άρχισε σιγά – σιγά να φθίνει εξ αιτίας ασθενειών των αμπελιών και της εγκατάλειψης της περιοχής από τους κατοίκους της, που αναζήτησαν την τύχη τους σε άλλα μέρη.
Τα τελευταία χρόνια, η οινοποιητική εταιρεία ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε., στην προσπάθειά της να παραχθεί καλό κρασί, αντάξιο της φήμης που είχε στην αρχαιότητα, καλλιεργεί και πάλι τις εγκαταλειμμένες πλαγιές των βουνών της βορειοδυτικής Χίου με αμπέλια και φιλοδοξεί αυτή να είναι η απαρχή μιας ανοδικής πορείας για τον τόπο.
Στα πλαίσια αυτά και με γνώμονα τη σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία, επιθυμεί να καλλιεργήσει επιπλέον και την οινική κουλτούρα στον τόπο μας, μέσα από διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Έτσι, φέτος διοργανώνει ανοιχτό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα:
«Κρασί: από το αμπέλι στο ποτήρι μας»
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από όλο το νομό, αρκεί να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες:
* Να ζωγραφίσουν ένα θέμα σχετικό με το κρασί και την παραγωγή του, την καλλιέργεια του αμπελιού και τις εργασίες που γίνονται σ’ αυτό και τις 4 εποχές του χρόνου, όπως ο τρύγος, το κλάδεμα, το πάτημα των σταφυλιών, την ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την ιστορία του Αριούσιου Οίνου, τους μύθους και τις παραδόσεις, τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του κρασιού και την αποθήκευσή του, π.χ. αρχαία αγγεία, τον περίφημο χιακό οξυπύθμενο χιακό αμφορέα κ.λ.π.
* Τα έργα τους θα πρέπει να γίνουν σε ακουαρέλα – τέμπερα, σε μέγεθος Α3.
* Να κατατεθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2010, στην ζωγράφο κ. Μαρία Σαρρή, στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. (κάθε Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή από τις 6:00 έως τις 8:00 το βράδυ).

Τα έργα των παιδιών θα πρέπει αυστηρά να πληρούν τις προδιαγραφές που αναφέρονται και επίσης:
* Να γράφουν καθαρά το όνομα και το τηλέφωνό τους στο πίσω δεξιά μέρος του έργου και στο μπροστά μέρος, στην κάτω δεξιά γωνία, ΜΟΝΟ την ηλικία τους και την τάξη στην οποία φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο (π.χ. 7 ετών – Β΄ τάξη). Το όνομά τους θα καλυφθεί από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Διαγωνισμού, έτσι ώστε στη διάρκεια της αξιολόγησης να επικρατήσει διαφανής και αντικειμενική κρίση από την Επιτροπή.
Τα έργα των παιδιών θα κριθούν από τους γνωστούς ζωγράφους Μαρία Σαρρή, Αντώνη Τσατσαρώνη και Αλέκα Γλύκα, οι οποίοι αποτελούν την Καλλιτεχνική Επιτροπή και θα απονεμηθούν τα πιο κάτω βραβεία και έπαινοι:
* Χρηματικό βραβείο 200 €, στο πρώτο έργο της κατηγορίας παιδιών Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού.
* Χρηματικό βραβείο 200 €, στο πρώτο έργο της κατηγορίας παιδιών Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού.
* Χρηματικό βραβείο 200 €, στο πρώτο έργο της κατηγορίας παιδιών Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού.
Επίσης, θα αποδοθούν έπαινοι σε τρία (3) ακόμα έργα, ένα από κάθε κατηγορία, ενώ όλα τα παιδιά θα παραλάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.
Ακόμα, τα έργα των έξι (6) παιδιών που θα πάρουν τα βραβεία και τους επαίνους, θα εκτυπωθούν σε καρτ ποστάλ και χρησιμοποιηθούν σε έντυπα της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα ΟΛΩΝ των παιδιών που θα συμμετέχουν θα εκτεθούν στο χώρο του οινοποιείου στη διάρκεια του καλοκαιριού, για να έχουν την ευκαιρία όσοι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του να τα βλέπουν και να τα απολαμβάνουν.
Η βράβευση θα γίνει σε ειδική τελετή που θα διοργανωθεί στο χώρο του οινοποιείου και της οποίας η ημερομηνία θα ανακοινωθεί από τον τύπο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των έργων και της διαδικασίας αξιολόγησής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες τα παιδιά ή / και οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 6973333476, υπεύθυνη Άννα Λαγού.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧρηματοδοτήσεις για έργα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Επόμενο άρθροΤο πρώτο ποδηλατικό Brevets στη Χίο τον Ιούλιο