Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιώργος Κάργας: ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ : Ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος

Γιώργος Κάργας: ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ : Ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος

24

 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ : Ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος
*****
Το σχέδιο νόμου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αφού αποτελεί το θεσμικό όχημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, για την εξοικονόμηση πόρων, την ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη, που ουσιαστικά μας λυτρώνει από το ασφυκτικό, αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και μας βοηθά να ξεφύγουμε από την σπατάλη, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.
Ταυτίζεται με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την Κρατική Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα Κράτος – Στρατηγείο, δεδομένου ότι απονέμονται τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες πολύ σημαντικές αρμοδιότητες  και αποδίδονται σημαντικοί πόροι τόσο στο α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης ( όπως το 12% του ΦΠΑ, το 20% επί του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 50% επί του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ) όσο και στον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης ( 4% επί του ΦΠΑ, 2,4 % επί του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ), τα οποία μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, συνιστούν μια σημαντική φορολογική αποκέντρωση.
Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο αναμφίβολα θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και των πολιτών, αφού πρόκειται για μια τεράστια θεσμική αλλαγή στη χώρα από αυτές που δεν γίνονται συχνά και δεν γίνονται ούτε κάθε δεκαετία. Και φυσικά, πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι αποτελεί ένα σημαντικό μέσο, ένα εργαλείο, για να μπορέσει να βγει η χώρα από τη σημερινή βαθύτατη κρίση, αφού με τον τρόπο αυτό γίνεται η απαραίτητη, για τους λόγους που προαναφέραμε, παρέμβαση στο πυρήνα της θεσμικής υπόστασης τους Κράτους και των λειτουργιών του. Με άλλα λόγια με τον Καλλικράτη θέτονται τα θεμέλια για μια νέα, σύγχρονη πολιτεία, προσφέροντάς μας στέρεους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης ικανούς να υποδεχθούν, πιθανόν, και νέες αρμοδιότητες στην πορεία από το κεντρικό κράτος.
Μια τόσο μεγάλη αλλαγή, μια νέα αρχιτεκτονική για τη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης θα εξοπλίσει τη χώρα με ένα στέρεο θεσμικό και παράλληλα αναπτυξιακό οικοδόμημα. Η κρισιμότητα του εγχειρήματος αυτού είναι τέτοια, που μόνο να ενώσει και να ενώνει στο μέλλον μπορεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πέρα από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα, λογική ή καχυποψία, υπερβαίνοντας κομματικές σκοπιμότητες, αναλαμβάνοντας ο καθένας  μας στο μέτρο που του αναλογεί τις δικές του ευθύνες απέναντι στο συμφέρον και το μέλλον της πατρίδας μας.
Μέσα σ’ αυτή τη νέα περίοδο, που μας καλεί ο «Καλλικράτης» ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών του α΄ και β΄ βαθμού γίνεται περισσότερο υπεύθυνος. Είναι οι ώρα, που τα αυτοδιοικητικά στελέχη πρέπει να παραμερίσουν τις προσωπικές τους στρατηγικές, να βάλουν στην άκρη μικροπολιτικές λογικές και προσωπικές φιλοδοξίες και να στηρίξουν αυτήν τη τόσο σημαντική αλλαγή στη μέχρι σήμερα απαξιωμένη δημόσια διοίκηση. Γιατί ο «Καλλικράτης» είναι η ευκαιρία να μετατρέψουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση, που μαστίζει τη χώρα σε πρόκληση για δράση. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος αυτού ως μεταρρύθμιση, που θα αλλάξει ριζικά και δημοκρατικά τη λειτουργία του Κράτους, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, θα καταπολεμήσει την αδιαφάνεια και την κακοδιαχείριση προς όφελος των πολιτών.
Και φυσικά με αυτό το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνεται η βούληση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του κράτους, όχι ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά ως κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος και για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελλάδας. Και είναι ώρα ευθύνης και ώρα μεγάλων αποφάσεων, για όλους μας…


Γιώργος Κάργας
Υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου