Αρχική Νέα Τοπικά Πανελλαδική ποδηλατοδρομία, μεσημέρι στην Πλατεία Βουνακίου

Πανελλαδική ποδηλατοδρομία, μεσημέρι στην Πλατεία Βουνακίου

7

 

30 ΠΟΛΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΣΑ με ποδηλατοπορεία την Κυριακή το μεσημέρι, 9 Μαίου.

Στη Χίο το ραντεβού είναι στην πλατεία Βουνακίου, σε μια προσπάθεια και το ποδήλατο να έρθει πιο δυναμικά στην καθημερινή μετακίνηση των πολιτών και ως ένα μήνυμα στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ χρειάζονται μέτρα προστασίας και διάδοσής του.

 

Να σημειώσουμε ότι σχετικά κάλεσμα για συμμετοχή στις ποδηλατοπορείες απηύθυναν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες τους, τους πολίτες γενικότερα, να πάρουν τους δρόμους με τα ποδήλατά τους και να συμμετάσχουν στις ποδηλατοπορείες που διοργανώνονται από οργανώσεις ποδηλατιστών/τριών την Κυριακή 9 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα (αναλυτικά στο http://www.podilates.gr). Στην Αθήνα το ραντεβού είναι στο Πεδίο του Άρεως, στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Το κίνημα πολιτών κάθε ηλικίας που διεκδικεί το δικαίωμα στην οικολογική μετακίνηση με αξιοθαύμαστη επιμονή και συστηματικότητα, υποδειγματική αυτό-οργάνωση και ανεξαρτησία από κόμματα, αξίζει την υποστήριξη όλων μας.


Σε περίοδο περιορισμένων εισοδημάτων και ακριβών καυσίμων, η ενίσχυση του ποδηλάτου  δε συμβάλλει μόνο σε καλύτερη ποιότητα ζωής και ασφαλέστερες, περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες μετακινήσεις στην πόλη, αλλά και πρακτικές διεξόδους απέναντι στην κρίση.


Στην Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε κάτι που είναι ήδη δεδομένο στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις: ποδηλατόδρομους και ασφάλεια στο δρόμο για μεγάλους και παιδιά, ειδικά μέτρα προώθησης του ποδηλάτου, δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα και μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι με πρωτοβουλίες του πράσινου αντιδημάρχου για τις μεταφορές,  προωθούν επιθετικά το ποδήλατο με εκτεταμένα δίκτυα δανεισμού ποδηλάτων και ειδικά σχεδιασμένες πολιτικές. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει οι Πράσινοι σε πλήθος πόλεις, σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και την αυτοδιοίκηση.


Στη σημερινή διαμόρφωση των ελληνικών πόλεων το ΙΧ καταλαμβάνει, νόμιμα ή παράνομα, το σύνολο σχεδόν του διαθέσιμου χώρου χωρίς να μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε και το ίδιο. Όλοι και όλες βιώνουμε την ασφυξία στην κυκλοφορία ακόμα και αν δεν οδηγούμε αυτοκίνητο.  Τα πεζοδρόμια θεωρούνται πια πολυτέλεια. Πεζοί, ποδηλάτες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις.


Σε αυτές τις συνθήκες η ανακατανομή του χώρου προς όφελος άλλων, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης είναι σήμερα θέμα επιβίωσης. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία φιλικότερη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και όλους τους κατοίκους της (πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς) και θα αποτελεί μια συγκεκριμένη συμβολή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην προστασία του κλίματος. Ταυτόχρονα είναι συμβατό και με μια πολιτική βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών και ανάπτυξης ζωνών και δικτύων πρασίνου. Αρκεί βέβαια να περάσουμε από τα λόγια σε ενεργές πολιτικές και πράξεις για την διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο, την ασφάλεια των ποδηλατιστών/στριών και τον επανασχεδιασμό των πόλεων με βάση οικολογικά κριτήρια.


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τα αιτήματα των ποδηλατιστών/τριών για:


Να τολμήσουμε την δίκαιη ανακατανομή του χώρου προς όφελος της μετακίνησης με ποδήλατο και δημόσια μέσα μεταφοράς
Να υλοποιηθούν οι μελέτες και προτάσεις για εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στις πόλεις και ένταξή τους σε ενιαία δίκτυα πρασίνου και πεζόδρομων
Να επιτραπεί όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η μετακίνηση ποδηλατών και στο Μετρό.
Να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία των χρηστών ποδηλάτου στις πόλεις. Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε κατευθύνσεις φιλικές προς τους πεζούς και το ποδήλατο.
Να προωθηθούν από τους δήμους δίκτυα διάθεσης-ενοικίασης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία.
Να γίνει καθημερινή πραγματικότητα η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών από το σχολείο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο οι πολιτικές για το ποδήλατο να βρουν τη θέση τους και στο διάλογο για την αυτοδιοίκηση.


Θα βρεθούμε λοιπόν αυτή την Κυριακή στους δρόμους με τα ποδήλατα, για να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ποδήλατο καθημερινά.


 


                                           Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


 


Για περισσότερες πληροφορίες:  Νίκος Χρυσόγελος   6936 672882