Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πολιτική Κίνηση Χίου των Οικολόγων Πρασίνων: Συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

Πολιτική Κίνηση Χίου των Οικολόγων Πρασίνων: Συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

13

 Επιτυχημένη ήταν η συνάντηση με θέμα την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε η νεοσύστατη ΠΚ Χίου των Οικολόγων Πράσινων το βράδυ της Τετάρτης 12 Μαΐου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Αρκετοί ευαίσθητοι πολίτες της Χίου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας «Η εποχή των ηλιθίων» ενώ μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε μακρά συζήτηση με τους πολίτες για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών αλλά και για τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού.
Η πρώτος προσκεκλημένος Μιχάλης Μπάκας, Περιβαλλοντολόγος, συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων επισήμανε την ευρύτητα του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών καθώς είναι ένα ζήτημα κατεξοχήν πολιτικό με παραμέτρους κοινωνικές, οικονομικές, προφανώς περιβαλλοντικές αλλά και επιστημονικές. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και σχετίζεται με το είδος του πλανήτη που θα παραδώσουμε όχι θεωρητικά (όπως λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια) στις επόμενες γενιές αλλά άμεσα στα παιδιά μας. Ιδιαίτερα στην σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης όλοι αναλογιζόμαστε την πραγματική ουσία των αξιών της ζωής και το αίτημα για περιβαλλοντική ποιότητα αποκτά άλλο χαρακτήρα. Επισημάνθηκε η ανάγκη για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως πολίτες για την υιοθέτηση λύσεων και πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.
Ο έτερος προσκεκλημένος Γιώργος Τσέκος, οργανωτικός συντονιστής των ΟΠ, επισήμανε ότι στη δύσκολη εποχή που περνάμε το ζήτημα δεν είναι μόνο η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και των υλικών αξιών αλλά και η υποβάθμιση των άυλων αξιών της κοινωνίας μας. Το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών μας αφορά όλους και οι πολιτικές μας δεν μπορούν να είναι αποσπασματικές αλλά οριζόντιες, από το Α έως το Ω. Προτάθηκαν παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτήτων, επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρής κλίμακας και σε επίπεδο οικίας, κοινότητας ή δήμου. Οι νέοι «Καλλικράτειοι» δήμοι, οφείλουν να πάρουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και απαιτείται η ενεργοποίηση των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο εκπρόσωπος της ΠΚ Χίου Γ. Κοτσακάς, επισήμανε την ανάγκη διάδοσης του μηνύματος της ταινίας για την κλιματική αλλαγή σε όλους του πολίτες αλλά ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Η εκπαίδευση είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος για την αλλαγή της στάσης των πολιτών στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ευαισθητοποίηση όλων μας έτσι ώστε με τη στάση μας να απαιτήσουμε την αλλαγή πολιτικών για την προστασία της φύσης.
Πολλοί πολίτες που έλαβαν το λόγο εξέφρασαν την απαίτηση τους για τη λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εκπαιδευτικοί ενδιαφέρθηκαν για την προβολή της ταινίας στα σχολεία και αναλάβαμε να τους βοηθήσουμε σε αυτό το έργο.


  Πολιτική Κίνηση Χίου των Οικολόγων Πρασίνων

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνταπάντηση Γ. Παπαδόπουλου για το μοίρασμα φυλλαδίων από το Δήμαρχο Χίου
Επόμενο άρθροΠαιδιά από τα Γιάννενα και την Αιγνούσα τραγουδούν μαζί