Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σημεία ομιλίας Κ. Μουσουρούλη στη συζήτηση στη Βουλή για τις ΑΠΕ

Σημεία ομιλίας Κ. Μουσουρούλη στη συζήτηση στη Βουλή για τις ΑΠΕ

8

Παρασκευή, 14.5.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για απουσία ενεργειακού σχεδιασμού, τους τελευταίους επτά μήνες, έκανε λόγο ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μουσουρούλης, μιλώντας χθες, στη Βουλή, για το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις», στο οποίο είναι Εισηγητής, από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Κ. Μουσουρούλης, αναφέρθηκε στο έργο που είχε γίνει από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στα Νομοσχέδια που παρέδωσε ολοκληρωμένα στην σημερινή Κυβέρνηση:
 « Για να καταστήσουμε την ενεργειακή οικονομία μας ασφαλή και βιώσιμη πρέπει να αναδιαρθρωθεί ο ενεργειακός τομέας και στην παράγωγη αλλά και στη ζήτηση. Αυτό, όμως δεν γίνεται στα τυφλά, αλλά με μία πολιτική πυξίδα, και, βέβαια, με τα κατάλληλα εργαλεία, κίνητρα, αντικίνητρα και ρυθμίσεις.
Εμείς είχαμε, ως πυξίδα, τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που κάλυπτε όλο το φάσμα της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και την υποστήριξη ενός θεσμικού οργάνου, του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, το οποίο, πολύ κακώς, καταργήσατε.
Ο σχεδιασμός αυτός είχε δύο κατευθύνσεις:
Πρώτον, να αξιολογηθούν οι δυνατότητες όλων των πηγών ενέργειας και βέβαια οι επιπτώσεις τους στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον και δεύτερον, να μελετηθούν όλα τα δυνατά σενάρια: πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση, πώς θα εξελιχθεί η παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων και πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι της εξοικονόμησης ενέργειας. Παρουσιάσαμε δε στη Βουλή την πρόταση εξειδίκευσης του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται ενεργειακός σχεδιασμός, απουσιάζει εντελώς από τη δική σας πρακτική στον τομέα της ενέργειας τους τελευταίους επτά μήνες και, δυστυχώς, απουσιάζει και από το νομοσχέδιο αυτό.
Να σας θυμίσω πως ο σχεδιασμός μας αυτός έγινε πράξη : Με τις μεγάλες διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, με το γενικό και ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, με τα κίνητρα των νόμων 3468/2006 και 3734/2009, με τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, με τις επενδύσεις σε παραγωγή και δίκτυα, με την προετοιμασία της διαδικασίας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Και εδώ, να αναφέρω ότι μια από τις λίγες μεγάλες ξένες επενδύσεις που έγιναν πρόσφατα, ήταν μία επένδυση στον τομέα αυτό στη Θάσο αξίας 200.000.000 δολαρίων.


Συνεχίζω αναφέροντας την κινητοποίηση των OTA, αλλά και των πολιτών, με συγκεκριμένα προγράμματα, όπως: τα ‘’Φωτοβολταϊκά στις Στέγες’’, το Πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ΄΄ για τους Δήμους, το ‘’Αλλάζω Κλιματιστικό’’, το ‘’Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον’’ -που κακώς σταματήσατε- την ‘’Πράσινη Επιχείρηση’’, τις ‘’Πράσινες Υποδομές’’ και μια σειρά από προγράμματα που έφεραν την πράσινη ανάπτυξη κοντά στον πολίτη.
Παράλληλα, κυρία Υπουργέ σας αφήσαμε δύο έτοιμα νομοσχέδια. Το ένα είναι το νομοσχέδιο για τη βελτίωση Ενεργειακής Αποδοτικότητας, -το οποίο μάλιστα, το φέρατε στις 16 Μαρτίου στην αρμόδια Επιτροπή- και το δεύτερο νομοσχέδιο που σας αφήσαμε είναι αυτό που συζητάμε σήμερα.
Είναι όντως, εποικοδομητικό το ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, αναγνωρίσατε την προσπάθεια που είχαμε καταβάλει ως κυβέρνηση. Παράλληλα, σας αφήσαμε έτοιμο τον κανονισμό ενεργειακής αποδοτικότητας για τα κτίρια, αλλά και προεδρικό διάταγμα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Μας στεναχωρήσατε όμως, γιατί κατεβάσατε τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά.
Όσον άφορα στις ΑΠΕ και εκεί υπήρξε, κύριοι συνάδελφοι, πρόοδος. Σήμερα 1.440 MW βρίσκονται σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο και στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο. Εάν σε αυτά προσθέσω όσα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία, δηλαδή έχουν ήδη κατασκευαστεί αλλά δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην παραγωγή, φθάνουμε στα 1.614 MW. Αν προστεθούν και όσα έχουν ήδη υπογράψει εμπορικές συμβάσεις, δηλαδή βρίσκονται πολύ κοντά σε λειτουργία, φτάνουμε στα 2.000 MW.
Θυμάμαι πολύ καλά ποια ήταν η ισχύς που βρήκαμε το 2004, αλλά και ποιος ο τρόπος με τον οποίο εσείς αδειοδοτούσατε. Καταθέτω στα πρακτικά ένα έγγραφο του 2002- για να δείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι γιατί ‘’κολλήσαμε’’, όπως είπε και ο αγαπητός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το έγγραφο, που υπογράφεται από τον πολιτικό προϊστάμενο του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης και απευθύνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρεται ότι για την αδειοδότηση ενός αιολικού σταθμού δεν αποτελεί προϋπόθεση ο χωροταξικός σχεδιασμός. Η δε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θεωρεί το χωροταξικό σχεδιασμό, ως προαπαιτούμενο για τη λειτουργία αιολικών σταθμών και για το λόγο αυτό γνωμοδοτεί θετικά. Γιατί λοιπόν να υλοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές υπό χωροταξικό σχεδιασμό; Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, όπου θέλει. Αυτό λέει το έγγραφο. Έτσι ακριβώς αδειοδοτούσατε εκείνη την εποχή. Γι’ αυτό κολλήσαμε! Το μεγαλύτερο μέρος των αδειών αυτών –και καλώ τον οποιοδήποτε να καταθέσει πίνακα- δόθηκαν πριν τον νόμο 3468/2006. Και αυτές οι άδειες ούτε βιώσιμες είναι, αλλά ούτε θα πάρουν ποτέ όρους σύνδεσης. Για αυτό, πριν μας πείτε για καθυστερήσεις, να σκεφτείτε σοβαρά ».
Και πρόσθεσε:
« Το κοινό μας χρέος τώρα είναι να μετατρέψουμε το δυναμικό που έχουμε σε ισχύ και ενέργεια. Με την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στην Ευρώπη, με αιολικό δυναμικό πάνω από 8.000 MW, με γεωθερμικά πεδία που μπορεί να δώσουν έως 350 MW, με μεγάλο αριθμό νερών και πηγών, τα 2.000 MW που προανέφερα είναι πράγματι λίγα». .
Ειδικότερα, μιλώντας για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ, ο Κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι μια απλή ενεργειακή επιλογή, καθώς, αφενός συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και αφετέρου μειώνουν τη δαπανηρή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας. Ωστόσο, υπογράμμισε δυο σημεία που συνιστούν εμπόδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την ενεργειακή σπατάλη των κτιρίων, τα οποία ‘χάνουν ενέργεια από παντού’ , όπως είπε, και τις προσφυγές από πολλούς παράγοντες, όπως οι ΟΤΑ, που στο παρελθόν εμπόδισαν με πάθος την ανάπτυξη των ΑΠΕ, είτε απευθείας στα έργα, είτε εμμέσως, μπλοκάροντας τα δίκτυα και τα κέντρα υπερυψηλής τάσης που χρειάζονται για να απορροφηθούν αυτές οι ΑΠΕ.
Επιπλέον, για τον στόχο του 20% ως το 2020, που θέτει το νομοσχέδιο, είπε:
« Θέσατε ποσοστό 20% για την κάλυψη από ΑΠΕ της συνολικής ενέργειας που θα καταναλώνουμε το 2020, από 18%. Κατ’ αρχήν, θυμίζω ότι το 18% δεν μπήκε αυθαίρετα. Ήταν αποτέλεσμα της συνάρτησης κατά 50% του ΑΕΠ κάθε Κράτους – Μέλους και κατά το άλλο 50% της ισοκατανομής του Κοινοτικού στόχου μεταξύ των Κρατών – Μελών. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέθηκε ο στόχος αυτός. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να προβλέπετε τα επόμενα τρία χρόνια μείωση της ανάπτυξης και ύφεση και, παράλληλα, να ανεβάζετε το στόχο; Πώς θα γίνει αυτό; Πρώτη φορά, ένα κράτος μέλος και υπό αυτές τις συνθήκες ανεβάζει μόνο του το στόχο. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 20% στην κατανάλωση, πρέπει το 40% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ. Η παραγωγή αυτή αντιστοιχεί σε 10.000 έως 12.000 MW επιπλέον, δηλαδή, 6 φορές περισσότερο από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα!
Για να φθάσουμε εκεί χρειαζόμαστε ικανοποιητική θερμική παραγωγή, που να καλύπτει και την αιχμή της ζήτησης, γεωγραφική διασπορά της αιολικής παραγωγής, για να μην υπερφορτίζονται τα τοπικά δίκτυα και ισορροπία μεταξύ των μονάδων Α.Π.Ε. και των θερμικών μονάδων. Τα λέω αυτά, για να καταλάβουμε, ότι απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις και στα δίκτυα και στην παραγωγή. Το δε ύψος των επενδύσεων αυτών εξαρτάται από την αναλογία των τεχνολογιών μεταξύ των  Α.Π.Ε., αλλά και από την περιοχή στην οποία θα εγκατασταθούν. Εσείς, κυρία Υπουργέ, μας καλείτε να αποφασίσουμε το ύψος των κινήτρων για κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες, χωρίς να ξέρουμε την αναλογία αυτή. Και για να είμαι σαφής, αν π.χ., δεν μπορείτε να μας πείτε, πόσα ηλιοθερμικά θέλετε, γιατί τα θέλετε, πού τα θέλετε, αλλά και πόσο γρήγορα πρέπει να μπουν, πώς  θα πειστούμε ότι αμείβετε σωστά την ηλιοθερμική κιλοβατόρα; Πρέπει, να ξέρουμε ότι η τιμολόγηση είναι σωστή. Δεν θέλουμε αναστολή των επενδύσεων, αλλά δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε και στο εύκολο κέρδος.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η αναλογία αυτή που προανέφερα, θα αποφασιστεί με υπουργική απόφαση, θα εγκριθεί μέσω νομοσχεδίου δράσης, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επικαιροποιηθεί κατάλληλα και η μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς. Μου φαίνονται πολλά αυτά τα «θα» για τόσο σοβαρά ζητήματα. Αν, δεν τεκμηριωθεί ο αριθμός, ο τόπος, ο χρόνος και το είδος των «πράσινων» κιλοβατωρών που χρειαζόμαστε και δεν εκτιμηθεί η οικονομική τους επίπτωση στον καταναλωτή, τότε μπορούμε να χαρακτηριστούμε την τιμολόγηση που μας προτείνετε, μάλλον αυθαίρετη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι δωρεάν. Για να ωφεληθείς μακροπρόθεσμα περιβαλλοντολογικά, πρέπει βραχυπρόθεσμα να πληρώσεις. Αν, όμως, τα κίνητρα είναι υψηλά, εκείνος που θα την πληρώσει, θα είναι ο καταναλωτής. Και αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε. Πρέπει να συζητήσουμε το ποιά θα είναι η στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα έχουν αυτές οι τιμές στον καταναλωτή. Η ίδια η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει, το κόστος των Α.Π.Ε. στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020 ».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕλληνοτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα σφηκοκτονίας από τον ΕΥΟΔΟ