Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Το ΑΚΕΛ είχε αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και ο ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, τέθηκε επικεφαλής της αποστολής. Η κυβέρνηση δεν έδωσε δημοσίως λεπτομερείς εξηγήσεις για την απόφασή της, επικαλέστηκε όμως το εθνικό συμφέρον της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», η κυβέρνηση της Κύπρου αντάλλαξε την απόφαση αυτή με απαγόρευση από το Ισραήλ του απόπλου από το λιμάνι της Χάιφα κρουαζιερόπλοιου, το οποίο θα άρχιζε ταξίδια στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου. Οπως αναφέρεται, το τουρκικής πλοιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «Σαμψούντα» έφτασε χθες στο λιμάνι της Χάιφα από την Κωνσταντινούπολη. Στην ιστοσελίδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναφέρεται ότι το πλοίο αυτό από τις 3 Ιουνίου εγκαινιάζει τρεις φορές τη βδομάδα δρομολόγια με το κλειστό για τη διεθνή ναυσιπλοΐα λιμάνι της Αμμοχώστου. Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει παρασκηνιακά τα κόμματα για τα κίνητρά της και εξασφάλισε τη συγκατάθεσή τους. Ετσι, όλα τα κόμματα και ειδικά το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, που είχαν πάντα στενές σχέσεις με τους Παλαιστινίους, με ανακοινώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισαν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, στην κοινωνία, και ειδικά μεταξύ του πληθυσμού που πρόσκειται στην Αριστερά, η στάση αυτή της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, διότι δείχνει να είναι ασυνεπής σε αρχές τις οποίες διατείνεται ότι υποστηρίζει. Ο συντονιστής της κυπριακής πρωτοβουλίας για τη Γάζα, σκηνοθέτης Λάμπρος Παπαδημητράκης, χαρακτήρισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης «ανόητη, διπλωματικά απαράδεκτη και πολιτικά καταστροφική» και είπε ότι η συμπεριφορά των κυπριακών Αρχών ήταν «ως να ήταν υπηρεσία του Ισραήλ», καθώς τους παρακολουθούσαν από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, ενώ επιστρατεύτηκε και η ΚΥΠ. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο κ. Παπαδημητράκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται και δεν εξυπηρετείται με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες, χωρίς να υπολογίζονται παρενέργειες και προβλήματα που δημιουργούνται. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη δεν εξυπηρετείται με εκ του ασφαλούς δηλώσεις και χωρίς ευθύνη».
Στην… υποδοχή, «τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου»
Στόχος μας είναι να μετεπιβιβαστούμε στα ελληνικά καράβια (επιβατηγό «Σφενδόνη» και φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος») που μας περιμένουν στα ανοιχτά της Κύπρου και να συνεχίσουμε ενωμένοι το ταξίδι μας για τη Γάζα. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης (ΠΑΣΟΚ), Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Μπάμπης Ζαγούρας. Στο καράβι επέβαιναν επίσης ο ευρωβουλευτής συνεργαζόμενος με το ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, νεολαίοι της ΕΔΕΚ, εκπρόσωποι της Κυπριακής Πρωτοβουλίας για τη Γάζα, τρεις Ιρλανδοί βουλευτές, ένας Βούλγαρος, ο Σουηδός βουλευτής των Πράσινων, Μεχμέτ Κάπλαν, ακτιβιστές του FREE GAZA MOVEMENT και της παλαιστινιακής διασποράς και ο Ελληνοαμερικανός εθελοντής Βασίλης Καπράουτζας. Η παρουσία των βουλευτών στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» θεωρείτο από τους διοργανωτές κρίσιμη, καθώς οι κοινοβουλευτικοί θα αποτελούσαν μία facto φάκτο ασπίδα προστασίας των επιβατών απέναντι σε απόπειρα κατάληψης των σκαφών από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και πιθανή άσκηση βίας κατά των ειρηνικών ακτιβιστών.
Απειλές λιμενικών
Την ώρα του απόπλου στη Λάρνακα, εμφανίστηκαν αξιωματικοί της Αστυνομίας και του Λιμενικού και ανακοίνωσαν στον καπετάνιο ότι του απαγορεύουν την έξοδο από το λιμάνι, επικαλούμενοι «την προστασία ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σχετική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης που είχε ληφθεί στις 21 Μαΐου. Οι λιμενικοί αφαίρεσαν επί τόπου την άδεια του πλοίου και του καπετάνιου και του είπαν ότι αν προσπαθήσει να αποπλεύσει «δεν θα ξαναδουλέψει». Την ίδια ώρα, έφτασαν στην προκυμαία και άλλοι ένστολοι, ενώ στην έξοδο του λιμανιού περιπολούσαν φουσκωτά του Λιμενικού. Αλλα σκάφη είχαν δημιουργήσει περιμετρικά της «Σφενδόνης» (που βρισκόταν στα ανοιχτά της Λάρνακας) και σε απόσταση, κλοιό, ώστε ακόμη και αν η διεθνής αποστολή εύρισκε τρόπο και κατάφερνε να αποπλεύσει, να μην μπορεί να μετεπιβιβαστεί. Η ομάδα των 35 αναχώρησε από τη Λάρνακα με ναυλωμένο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς το λιμανάκι του Αγίου Ραφαήλ, για να συνεδριάσουν οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις απόπλου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μας ακολουθούσαν περιπολικά, αυτοκίνητα της ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Στον Αγιο Ραφαήλ σταματήσαμε σε μια παραλιακή καφετέρια και άρχισε ένας μαραθώνιος συνεννοήσεων. Γύρω μας, έξω, αλλά και μέσα στην καφετέρια δεκάδες αστυνομικοί και άγνωστοι με πολιτικά είχαν εφαρμόσει ασφυκτικό κλοιό. Στην παρέα προστέθηκαν και πλωτά του Λιμενικού, ενώ το ελικόπτερο συνέχισε να περιπολεί στην περιοχή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι των ξένων αποστολών, πλην Ελλήνων και Κυπρίων, αποφάσισαν να μεταβούν στην κατεχόμενη Κύπρο και στο λιμάνι της Αμμοχώστου, προκειμένου να αναζητήσουν σκάφος που θα τους μετέφερε στα ανοιχτά με σκοπό τη μετεπιβίβαση στα τουρκικά καράβια που συμμετείχαν στον «Στόλο της Ελευθερίας». (Τελικά, το κατάφεραν την επόμενη ημέρα.) Τόσο οι Ελληνες όσο και οι Κύπριοι εκπρόσωποι (Λάμπρος Παπαδημητράκης και Θέκλα Κίττου) προσπάθησαν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη και ζήτησαν χρόνο για να βρεθεί λύση, όμως οι ξένες αντιπροσωπείες αναχώρησαν για Αμμόχωστο, με τους Ελληνες και τους Κύπριους να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο το εγχείρημα να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Οι μόνοι που έδειξαν να συμμερίζονται τις ελληνικές και κυπριακές επιφυλάξεις ήταν οι τρεις Ιρλανδοί βουλευτές που είχαν εμπειρία τόσο από διχοτόμηση όσο και από βρετανική κατοχή…
Σε αστυνομικό κλοιό
Στον Αγιο Ραφαήλ παραμείναμε όλοι οι Ελληνες και οι Κύπριοι, δέκα άτομα, ενώ γύρω μας παρέμεναν οι αστυνομικές δυνάμεις. Παρά τις προσπάθειες της αντιπροσωπείας που επικοινωνούσε διαρκώς με κρατικούς παράγοντες της Κύπρου για να αλλάξει η απόφαση της απαγόρευσης και την παρέμβαση του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, που στήριξε ανεπιφύλακτα τη μετάβασή μας στη «Σφενδόνη», δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Χωρίς αποτέλεσμα έμεινε και η προσπάθεια μελών της ομάδας να βρεθεί «εναλλακτικός» τρόπος αναχώρησης με φουσκωτά και ιδιωτικά σκάφη, καθώς στην περιπλάνησή μας από λιμάνι σε λιμάνι μάς ακολουθούσε κατά πόδας η αστυνομία από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ο ασφυκτικός αστυνομικός κλοιός συνεχίστηκε μέχρι την επομένη το απόγευμα, που αναχωρήσαμε για την Ελλάδα. Ηταν πια φανερό ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε λάβει πολιτική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο και δεν θα επέτρεπε με κανέναν τρόπο το εγχείρημα.