Αρχική Νέα Τοπικά Ερωτηματικά για την προοπτική του νέου λιμένα Χίου

Ερωτηματικά για την προοπτική του νέου λιμένα Χίου

20

Αόριστη και γενικόλογη χαρακτηρίζει με σχετικό δελτίο τύπου το γραφείο του βουλευτή Κωστή Μουσουρούλη, την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην υπ. αρ. 9083/481/21.4.2010 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων του Βουλευτή Ν. Χίου της ΝΔ για το νέο Λιμένα Χίου.


Στο ερώτημα σχετικά με τον προγραμματισμό ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας 2007-2013», η διαδικαστικού τύπου απάντηση εμπεριέχει δυο (2) προϋποθέσεις : η ένταξη «θα μπορούσε να εξεταστεί όταν το έργο θα είναι ώριμο για χρηματοδότηση και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι».


Από τη διατύπωση αυτή συνάγονται αβίαστα δυο συμπεράσματα, σημειώνεται:

 πρώτον, ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη, σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη σχετικά με την ωριμότητα του έργου και,
 δεύτερον, ότι η προοπτική ένταξής του είναι εκτός ορατού μέλλοντος. Για τα θέματα κατασκευαστικού σχεδιασμού, προϋπολογισμού, κόστους μελετών, εκπόνησης μελέτης οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας κλπ, το Υπουργείο παραπέμπει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Περαιτέρω, η απάντηση είναι αποκαλυπτική ως προς το χειρισμό του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς διαδικασία αναθεώρησης δεν υπάρχει σε εξέλιξη, ενώ ο καινοφανής όρος «αναδιαμόρφωση» της στρατηγικής του Προγράμματος, είναι εκτός Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το Υπουργείο αποφεύγει να απαντήσει και στο κατεξοχήν αντικείμενό του, δηλαδή πότε θα επιχειρήσει την αναγγελθείσα αλλαγή της νομοθεσίας παραγωγής δημοσίων έργων και το εάν εκτιμά ότι η αλλαγή αυτή πρόκειται να επηρεάσει το έργο του νέου Λιμένα Χίου.


Ενδεικτική είναι και η απάντηση για το έργο εκβάθυνσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, η μελέτη του οποίου, εκπονήθηκε με σύμβαση του 2003, η κατασκευή δημοπρατήθηκε το 2005, επαναδημοπρατήθηκε, λόγω προβλημάτων το 2007, και σήμερα εκτελείται ακόμη.


Τέλος, θυμηδία προκαλεί η αναφορά σε οδηγίες της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας, προκειμένου να αιτιολογηθεί ο αποκλεισμός του Κωστή Μουσουρούλη από τη σύσκεψη στις 13/4/10, για το νέο λιμένα Χίου. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε δημόσια ενδοκυβερνητική διαβούλευση παρουσία αρμόδιων φορέων και τοπικών Βουλευτών για την προώθηση ενός σημαντικού έργου είναι ορθή και επιβεβλημένη, αρκεί να μην είναι πολιτικά επιλεκτική. Εκτός αν  οι διοργανωτές της σύσκεψης θεώρησαν ότι η εμπειρία του Βουλευτή στα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα δεν είναι εποικοδομητική, καταλήγει το σχετικό δελτίο τύπου.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις μνήμης της ΟΧΣΑ για τη σφαγή της Χίου
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χίου στους 23ους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics