Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη στην Ολομέλεια της Βουλής για ίδρυση εταιρειών

Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη στην Ολομέλεια της Βουλής για ίδρυση εταιρειών

7

Πέμπτη, 3.6.2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτήρισε «απαγορευτικό» για επενδύσεις το οικονομικό, το επιχειρηματικό, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις».
Ο Κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στο πολύ αρνητικό κλίμα για επενδύσεις που δημιούργησε η πτώση του ΑΕΠ, η κάμψη της κερδοφορίας, η στενότητα πόρων που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και η έλλειψη κοινής αντίληψης στο εσωτερικό της Κυβέρνησης για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αφού χαρακτήρισε θετικό βήμα την «Υπηρεσία Μιας Στάσης, αντέτεινε ότι η εξάλειψη των εμποδίων, κατά την έναρξη, αλλά και την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, έχει μεγαλύτερη σημασία από την αυθημερόν ίδρυσή της.
Ο Κ. Μουσουρούλης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας ίδρυσης μιας επιχείρησης, το δε Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) να είναι το μοναδικό ψηφιακό Εμπορικό Μητρώο, όπου η εγγραφή σ’ αυτό να αποτελεί τεκμήριο ιδιότητας της νεοϊδρυόμενης επιχείρησης ή και της, ήδη, υπάρχουσας. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας από τα πρακτικά της Βουλής*Μπορείτε να δείτε την ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη σε μορφή video, στο σύνδεσμο:
http://rcpt.yousendit.com/883265381/fad7fd5fa419ca1658fd92163d8eb107


Συνεδρίαση Τρίτης, 1 Ιουνίου 2010
Ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη στην Ολομέλεια
κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:
«Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών και άλλες διατάξεις».


Κύριε Πρόεδρε,
Η κυρία Υπουργός, αποκάλεσε το νομοσχέδιο αυτό ως «σημαντική ρυθμιστική τομή».
Η πρώτη μου παρατήρηση αφορά στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η σημαντική ρυθμιστική τομή.
Και ξεκινώ με το οικονομικό περιβάλλον:
Πρώτον, ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, οι προβλέψεις για το 2010 μιλούν για πτώση -4% και για το 2011 επιπλέον πτώση 2,5 μονάδες, σύνολο -6,5%. Ποσοστό πρωτόγνωρο, μοναδικό από το 1974 και μετά, με εξαίρεση την χρονιά εκείνη, λόγω της τραγωδίας της Κύπρου αλλά και της πετρελαϊκής κρίσης.
Δεύτερον, ως προς τη ρευστότητα. Υπάρχει στενότητα πόρων. Και ανοίγω παρένθεση για να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει και στενότητα ιδεών στη σημερινή Κυβέρνηση η οποία, μάλιστα, επαίρεται για υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ακούσαμε την Υπουργό να λέει ότι η απορρόφηση, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φτάσει στο 15%, σε αντιδιαστολή βέβαια με τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι εξέφρασαν μεγάλες επιφυλάξεις γι’ αυτό. Επαίρεται, επίσης για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Ακούστηκε και το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή επαίρεται για το αυτονόητο. Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους προς τις ήδη ενταγμένες και εγκεκριμένες επενδύσεις.
Τρίτον, ως προς την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Υπάρχει μια δραματική κάμψη της κερδοφορίας η οποία συρρικνώνει κάθε περιθώριο αυτοχρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων.
Τέταρτον, τελευταίο και πιο σημαντικό: Η Ψυχολογία. Η μείωση μισθών και συντάξεων, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η ανεργία σχεδόν στο 12%, η πτώση της αγοραστικής αξίας λόγω της αύξησης του πληθωρισμού σχεδόν στο 5%, δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα. Άρα, λοιπόν, το ένα πόδι του νομοσχεδίου  πατάει σε ένα οικονομικό περιβάλλον, που είναι απαγορευτικό για επενδύσεις.
Έρχομαι τώρα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το πρώτο ζήτημα είναι η ύπαρξη ενός κρίσιμου μεγέθους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και το δεύτερο  η ύπαρξη δομών αποτελεσματικής στήριξης της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, όποιες δομές υπήρχαν ξεχαρβαλώθηκαν. Να αναφερθώ στους ενδιάμεσους φορείς; Να αναφερθώ στα ΚΕΤΑ; σε μια σειρά δομών που έχουν αποκτήσει εμπειρία και μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στις επιχειρήσεις, οι οποίες καταργούνται, από την αδυναμία σας να ξεκινήσετε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ; Το τρίτο ζήτημα στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η έλλειψη κοινής αντίληψης σε κάθε Υπουργείο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα σήμερα. Αυτό εξηγεί -και θα το έλεγα στον κ. Παπουτσή αν ήταν εδώ- για ποιο λόγο δεν έχουμε μέχρι τώρα αποκτήσει ένα ενιαίο πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας.
Και κλείνω με το πολιτικό περιβάλλον. Εκτός από τα θέματα της καθημερινής πολιτικής ατζέντας που όλοι βιώνουμε, υπάρχει ένα εγνωσμένο πρόβλημα αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Δεν το βλέπουμε μόνο εμείς. Το βλέπουν τα στελέχη των Υπουργείων, το βλέπουν οι πολίτες.
Συνεπώς, το οικονομικό, το επιχειρηματικό και το πολιτικό περιβάλλον αφαιρούν το νόημα του νομοσχεδίου ενώ, ταυτόχρονα, καλλιεργούν μια μόνιμη απαισιοδοξία, η οποία ακυρώνει ή αναστέλλει, για να είμαι επιεικής, κάθε επενδυτική προσπάθεια.
Δεύτερη παρατήρηση. Η Υπουργός μίλησε για μια φιλόδοξη ατζέντα. Πράγματι, ο νόμος που συζητάμε σήμερα για να είναι φιλόδοξος χρειάζεται κάποια, ας το πούμε, συνωδά έργα. Πρώτον, ένα φορολογικό και ένα ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία δεν θα αντιμετωπίζονται ως λογιστικά προβλήματα, αλλά ως αναπτυξιακά ζητήματα. Και δεύτερον, ένα πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό το πλαίσιο μέτρων πρέπει να στηρίζεται από κάποια προγράμματα. Και τα προγράμματα αυτά, σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Ένα ΕΣΠΑ που δυστυχώς για εσάς και για τη χώρα, κρατάτε παγωμένο εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ζήτημα δεν είναι να αποκτήσει μια επιχείρηση νομική προσωπικότητα. Ούτε, αν θέλετε, να επιταχυνθεί η ίδρυσή της. Όταν η επιχείρηση αυτή έχει ανεπαρκή οργανωτική δομή, κακή κεφαλαιουχική συγκρότηση αλλά και αδυναμία να ασκήσει αποτελεσματική διοίκηση, άρα, όταν έχει περιορισμένες δυνατότητες, η επιχείρηση αυτή κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να ιδρυθεί, γιατί θα έχει χαμηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και γιατί δεν είναι ποτέ ανταγωνιστική. Και εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος του ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων που προανέφερα για να βελτιώσουν με συγκεκριμένα μέτρα την παραγωγικότητα, που είναι ο πρώτος πυλώνας για μια  ανταγωνιστική επιχείρηση.
Έρχομαι τώρα στην ουσία του Νομοσχεδίου.
Τι σημαίνει «Υπηρεσία Μιας Στάσης»; Σημαίνει προσφορά του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται από ένα φορέα σε ένα σημείο, αυθημερόν και με μικρό κόστος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που εν προκειμένω είναι η ίδρυση μιας επιχείρησης. Προσοχή, η ίδρυση μιας επιχείρησης, όχι η έναρξη της δραστηριότητάς της, ούτε και η καθημερινή της λειτουργία. Και πιστέψτε με, για την επιχειρηματική κοινότητα αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, από ότι η αυθημερόν ίδρυση μιας επιχείρησης.
 Θέλω τώρα να σας θέσω τρία ερωτήματα.
Πρώτον, είναι ένας ο φορέας ίδρυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας; Όχι. Έχουμε το Γ.Ε.ΜΗ. και τα ΚΕΠ για τις ΟΕ και τις ΕΕ και τους συμβολαιογράφους για τις ΕΠΕ και για τις ΑΕ.
Δεύτερον, γίνεται αυθημερόν η διαδικασία; Όχι.
Τα τρία αυτά one stop shop, παραλαμβάνουν και καταχωρούν έγγραφα και μεριμνούν για ΑΦΜ, φορολογική ενημερότητα κοκ.. Προσοχή, θα σας δώσω δύο παραδείγματα.
Πρώτο παράδειγμα: Τα one stop shop παραδίδουν τα συστατικά έγγραφα με τις αναγκαίες βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης. Δηλαδή, αφού τα εξετάσουν. Τότε βεβαιώνεται ότι έχει ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ομολογία ότι η ίδρυση δεν γίνεται αυθημερόν.
Δεύτερο παράδειγμα : Το άρθρο 8 σχετικά με την έκδοση του ΑΦΜ. Προσέξτε με. Τα one stop shop διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα έγραφα και τα στοιχεία στις ΔΟΥ, με την ελπίδα, βέβαια, πώς οι ΔΟΥ κοιτούν τα e-mail τους, για την έκδοση του ΑΦΜ. Δηλαδή τον κωδικό του Γ.Ε.ΜΗ. και την απόδειξη εξόφλησης του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου. Άρα, λοιπόν, πρέπει πρώτα να εξοφληθεί ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και να διαβιβαστεί το αποδεικτικό στις ΔΟΥ, προκειμένου αυτές να μπορούν να εκδώσουν το ΑΦΜ. Τι σημαίνουν  αυτά; Ότι η ΔΟΥ με την ολοκλήρωση της διαβίβασης των εγγράφων και των στοιχείων, υποχρεούται μεν να χορηγεί τον ΑΦΜ, αλλά μόνον όταν τα στοιχεία είναι πλήρη. Άρα, μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Γίνονται όλα αυτά αυθημερόν;
Τρίτο ερώτημα. Είναι πράγματι μικρό το κόστος; Όχι. Εκτός, από το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, μένουν ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, η αμοιβή των συμβολαιογράφων και το παράβολο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν ξέρω αν είναι μικρό ή μεγάλο, πάντως είναι εκτός ενιαίου τέλους.
Έρχομαι τώρα στο ένα και μοναδικό εργαλείο, το όχημα δηλαδή που χρειάζεται για να πετύχει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Αυτό το όχημα είναι το Γ.Ε.ΜΗ., το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Και εδώ θα θέσω δύο ακόμη ερωτήσεις. Πρώτον, είναι το Γ.Ε.ΜΗ., ως όφειλε, το μοναδικό ψηφιακό Εμπορικό Μητρώο που η εγγραφή σε αυτό είναι τεκμήριο ιδιότητας της νεοϊδρυόμενης επιχείρησης ή και της, ήδη, υπάρχουσας επιχείρησης; Και να μην ξεχνάμε ότι η μετάπτωση των στοιχείων των, ήδη, υπαρχουσών επιχειρήσεων, θα πάρει πάνω από πέντε χρόνια.
Γι’ αυτό επιμείναμε ο συμβολαιογράφος να βρίσκεται στο Γ.Ε.ΜΗ. και τα καταστατικά να είναι προτυποποιημένα.
Δεύτερη ερώτηση. Καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις; Δεν καλύπτονται. Παράδειγμα: Οι ναυτικές εταιρείες και οι εταιρείες εκμετάλλευσης σκαφών αναψυχής.
Η ναυτική οικονομία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαιρείται. Δεν μπορεί να υπαχθεί στους ίδιους διοικητικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ισχύουν για την οικονομία της στεριάς. Η ναυτική δραστηριότητα απαιτεί δημοσιοποίηση στοιχείων που έχουν να κάνουν με τεχνικές προδιαγραφές πλοίων κ.λπ.
Όμως, επειδή το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια μίας μεγάλης προσπάθειας που εμείς ξεκινήσαμε εδώ και δύο χρόνια ως Κυβέρνηση με την Παγκόσμια Τράπεζα και με την μεγάλη επιτυχία να ανεβάσουμε την ανταγωνιστικότητα το 2009, στην έκθεση doing business report της τράπεζας, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και άλλων κανονιστικών πράξεων και επειδή σίγουρα υπάρχει μια διευκόλυνση του επιχειρείν, μια πρόοδος στο θέμα της διαφάνειας και του περιορισμού της διαφθοράς, αλλά και μια μείωση του κόστους και της ταχύτητας, ψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
 
Θα κλείσω με μια λέξη. Αναφέρθηκε ο κ. Κουτσούκος, στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στο ΕΣΠΑ. Είναι δύο θέματα για τα οποία θα πρέπει σε αυτή την Αίθουσα όλοι και διαχρονικά να σκύβουμε το κεφάλι. Υπάρχουν πράγματι προβλήματα και στο ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ και στο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Όμως, ένα είναι βέβαιο, ότι η σημερινή Κυβέρνηση εδώ και οκτώ μήνες αυτά που έπρεπε να είχε κάνει για την αντιμετώπισή τους, δεν τα έχει κάνει.
Σας ευχαριστώ πολύ.


press@moussouroulis.gr


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρωτηματικά για την προοπτική του νέου λιμένα Χίου
Επόμενο άρθροΚώστας Ζαφείρης: 5 +1 Σημειώσεις για την Κρίση