Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Μάρκος Σκούφαλος: “Θέσεις & αντιθέσεις”, βιβλίο για την παιδεία

Μάρκος Σκούφαλος: “Θέσεις & αντιθέσεις”, βιβλίο για την παιδεία

21

 “Θέσεις & αντιθέσεις, στον “άταφο νεκρό” την Παιδεία μας”, είναι ο τίτλος του βιβλίου που πρόσφατα  είδε το φως της δημοσιότητας, του Μάρκου Σκούφαλου, δασκάλου και δ/ντη της Αστικής Σχολής – 11ου Δημοτικού σχολείου Χίου των εκδόσεων «Άλφα-Πι».

Ο συγγραφέας, μέσα από την εκπαιδευτική και διδακτική του εμπειρία, πραγματεύεται τα συσσωρευμένα δεινά της ελληνικής εκπαίδευσης και παιδείας, τις σύγχρονες τάσεις στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, υπό το πρίσμα των σύγχρονων αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας και των μεθόδων «Αντιγνώσης» , που αυτή χρησιμοποιεί για να κυριαρχεί..

Ανιχνεύει ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση της καπιταλιστικής αγοράς , στην αξιολόγηση των δασκάλων, στην ταξική τους θέση και ιδεολογία, στο ρόλο των μέσων στη χειραγώγηση των νέων ανθρώπων, αναφέρεται σε εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και μέσα, σε εκπαιδευτικά μοντέλα άλλων χωρών, επιχειρεί με κοινωνική έρευνα , που διεξήγαγε σε φοιτητές, να αποδείξει την κοινωνική πειθάρχηση  και έλεγχο του συστήματος.Επίσης, ασκεί κριτική στις κατά καιρούς «αντιμεταρρυθμίσεις» των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι και στις πρόσφατες που συναρτώνται απόλυτα  με τις καπιταλιστικού χαρακτήρα αναγκαιότητες για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Η ματιά του συγγραφέα, ματιά στηριγμένη στη μαρξιστική μεθοδολογία, δε σταματά μόνο σε αυτά τα θέματα. Προχωρεί και στη συνοπτική παρουσίαση του ενιαίου 12χρονου Δημόσιου και δωρεάν σχολείου, ως του σχολείου που ανταποκρίνεται στα πλαίσια της Λαϊκής Παιδείας έτσι όπως την ονειρεύτηκαν  οι Γληνός,,  Παπαμαύρου και άλλοι, ένα σχολείο σημείο αναφοράς για το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα με ανοιχτό ορίζοντα τη σοσιαλιστική, κομμουνιστική κοινωνία.

Πρόκειται για βιβλίο , που ενδεχομένως φαντάζει εξειδικευμένο, αλλά δεν είναι, αφού έχει μια ζώσα επικαιρότητα, διαβάζεται ενιαία και επιμέρους και κυρίως όμως προκαλεί μέσα στη σύγχρονη μονοφωνία των νικητών ενός συστήματος, που βιώνει τη μεγαλύτερη και πιο αποκαλυπτική του κρίση για τα όριά του, εδώ και 80 χρόνια.

Αυτή λοιπόν η «πρόκληση» είναι που το καθιστά άκρως ενδιαφέρον, αν όχι πολύτιμο, για ειδικούς και μη!

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται μέχρι 16/8 το Φεστιβάλ Καλαμωτής «Αξάνεμος
Επόμενο άρθροCITRUS: παρουσίαση του βιβλίου “Ηλιος με δόντια” του Γ. Μακριδάκη