ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ , ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ
Χίος 19-8-2010
Αγαπ
ητό chiosnews,
Πέρασαν μερικά χρόνια που εξαιτίας του περιστατικού της Αγγελικής αποκαλύφθηκε η μεγάλη ανάγκη εξοπλισμού του Νοσοκομείου με μαγνητικό τομογράφο, επάνδρωσής του με εξειδικευμένους γιατρούς, που θα καλύπτουν όλες τις εφημερίες και δεν θα αφήνεται μόνο του στα χέρια ειδικευόμενων, η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών και τέλος το έλλειμμα στον τομέα των αεροκομιδών, η λύση του οποίου είναι η Χίος να γίνει το κέντρο αεροκομιδών σε ολόκληρο το ΒΑ Αιγαίο.
Πριν μερικά χρόνια, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Γυναικών, του ΣΕΣΝΟΧ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα στον τομέα της υγείας του νησιού με τους άρχοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα διεκδικούσε την άμεση επίλυσή τους, από την κεντρική διοίκηση.
Η επιτροπή αποτελείται από τον κύριο Νομάρχη, έναν εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της πόλης μας.
Μερικά χρόνια αργότερα, σήμερα δηλαδή, 19 Αυγούστου 2010, η επιτροπή αυτή δεν συνήλθε ποτέ για να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων. Κανένα από τα προβλήματα δεν έχει επιλυθεί από την κεντρική διοίκηση και η υγεία μας είναι αφημένη «στον αυτόματο», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων διαχειριστών τού τομέα υγείας στο νησί.
Διπλές ειδικότητες ειδικευμένων γιατρών σε όλες τις κλινικές ακόμα δεν υπάρχουν. Μαγνητικός τομογράφος δεν αγοράστηκε, παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γεωργαντέλλη, ότι σε τρία χρόνια θα λειτουργεί μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο. Τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια. Αν χρειαστεί να λειτουργήσει με το νέο κανονισμό, θα βάλουν και τους κηπουρούς να κάνουν τους νοσηλευτές. Τα νοσοκομειακά απόβλητα δεν αδρανοποιούνται, με ευθύνη της Νομαρχίας, με συνέπεια να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Για τις αεροκομιδές δεν έγινε τίποτε.
Εύχομαι να μην γίνει πάλι κακή διάγνωση περιστατικού και την ώρα που αποφασίζεται να μεταφερθεί στην Αθήνα ο άρρωστος Χιώτης, το μοναδικό πτητικό μέσο που είναι σε επιφυλακή κάθε μέρα, να βρίσκεται προς διάσωση κάποιων άλλων συμπολιτών, όπως έγινε με την Αγγελική.
Θα μου πείτε, γιατί τα γράφω όλα αυτά;
Διάβασα στο internet την παρακάτω είδηση και τα θυμήθηκα όλα:
«Την περασμένη Τρίτη, κατατέθηκαν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στην Περιφέρεια, τα τεχνικά δελτία για την προμήθεια αξονικού, μαγνητικού τομογράφου και των τριών ασθενοφόρων, που θʼ αντικαταστήσουν τα παλιά και ξεπερασμένα ασθενοφόρα, που χρησιμοποιεί σήμερα το Βοστάνειο.»
Οργίζομαι όταν οι Μυτιληνιοί έχουν στον τόπο τους ένα πλήρες νοσοκομείο, με όλες τις κλινικές που απαιτούνται και μεθοδεύουν να το εξοπλίζουν με τεχνικό εξοπλισμό μέσα από το ΕΣΠΑ, ακόμα και με μαγνητικό τομογράφο, κάτι που εμείς ζητάμε από χρόνια. Είναι σε όλα έτοιμοι και θα το επιτύχουν στα σίγουρα, ενώ εμείς περιμένουμε ακόμα να συγκληθεί η επιτροπή για την υγεία, να μεθοδεύσει και να διεκδικήσει την επίλυση τα σημαντικών προβλημάτων της στο νησί μας.
Θυμώνω γιατί το Νομαρχιακό Συμβούλιο τότε, μάλλον δεν είχε καμία διάθεση να ασχοληθεί με τα προβλήματα αυτά και με τη συγκρότηση της επιτροπής υγείας εκείνo το βράδυ,πέτυχαν να ξεφορτωθούν όλους εμάς που διαμαρτυρόμαστε και ζητούσαμε να λυθούν τα προβλήματα στο νομό άμεσα.
Από την άλλη πάλι σκέπτομαι πως ίσως αυτό γίνει όταν τελειώσουν όλα τα εγκαίνια των γηπέδων που κάνει ο Νομάρχης τελευταία και τότε αποφασίσουν ότι πρέπει να ασχοληθούν και με κάτι που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής στο νησί, την υγεία. Εκτός εάν πιστεύουν πως με την πολλή άθληση όλοι οι Χιώτες δεν θα έχουμε ανάγκη νοσοκομείου , αφού αθλητισμός σημαίνει υγεία. Λέτε; Δεν αποκλείεται!!
Σαράντος Πιτσιλαδής
πρώην πρόεδρος
Συλλόγου Γονέων 3ου Δημ. Σχολ. Χίου







