Αρχική Νέα Τοπικά Μεγαλειώδες συλλαλητήριο με επεισόδια

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο με επεισόδια

10

Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε χθες καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων αντέδρασαν με 24ωρη απεργία στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και ανατροπές στην λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Η χώρα παρέλυσε και η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο ήταν καθολική, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης.

Η χθεσινή δράση καθήλωσε αεροπλάνα και πλοία, κλειστές ήταν οι τράπεζες και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργούσε. Στο χώρο της υγείας εξυπηρετούνταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα μέσα ενημέρωσης σίγησαν.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στα Ναυπηγεία, στα διυλιστήρια, στον ΟΛΠ, στα Λιμάνια, στη Χαλυβουργία και στην Coca Cola η συμμετοχή άγγιξε το 100%. Ενών  στις Τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ,στα ΕΛΤΑ και στην ΕΥΔΑΠ το ποσοστό της συμμετοχής στην απεργία  έφτασε το 90%.

“Η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου δανεισμού δεσμεύθηκε και υλοποιεί μέτρα που επιφέρουν βίαιες ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μέτρα που αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των ανέργων.
Ο πιο σκληρός και αδίστακτος ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους απαιτεί και επιβάλει σκληρά και αντιαναπτυξιακά μέτρα που βίωσαν ποτέ οι ευρωπαίοι πολίτες” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και προειδοποιεί ότι  “οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή και ακύρωση των απαράδεκτων αυτών πολιτικών”.
 

Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που οδηγούν στην φτώχεια και την ανεργία.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν τα επεισόδια με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ομάδες διαδηλωτών να προβαίνουν σε ρίψη βομβών μολότοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, 27 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Σημειώθηκαν 23 προσαγωγές και 10 συλλήψεις. Τρία αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ενώ περιορισμένες ζημιές υπέστησαν ακόμη 2 δίκυκλα, 6 καταστήματα και 4 γραφεία (τζαμαρίες).

Επίθεση δέχθηκε από ομάδα πολιτών και ο βουλευτής της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης,πρώην υπουργός Μεταφορών γρονθοκοπήθηκε ενώ αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην επίθεση φώναζαν ” Κλέφτες ντροπή σας”.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, enet.gr