Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Απάντηση υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για Λωβοκομείο

Απάντηση υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτηση Κ. Μουσουρούλη για Λωβοκομείο

10Ερώτηση με παράλληλη αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το Λωβοκομείο, είχε καταθέσει στις 23 Νοεμβρίου ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης στο υπουργείο πολιτισμού.
Την απάντηση του Υπουργείου, ο κ. Μουσουρούλης σχολιάζει ότι είναι “χρήσιμη και διαφωτιστική” στη συγκέντρωση στοιχείων, αν και από ότι φαίνεται χρησιμοποιήθηκαν για την απάντηση στοιχεία του άρθρου του Γιάννη Μακριδάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων άρχισε επίσης να συγκεντρώνει φωτογραφικό υλικό από το χώρο, κατά τα άλλα ο κ. βουλευτής σημειώνει στο σχετικό δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Χρήσιμη και διαφωτιστική» σε ό,τι αφορά συγκέντρωση πληροφοριών για την ιστορικότητα του χώρου ή και τη συλλογή στοιχείων για δημιουργία φυλλαδίου ξενάγησης, όχι όμως για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του Λωβοκομείου Χίου και του περιβάλλοντος χώρου, είναι η απάντηση  του Υπουργεία Πολιτισμού σε σχετική Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 6539/217/23-11-2010) του Βουλευτή Ν. Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη.  

 Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο, αφού αντιγράφει μέρος από το αφιέρωμα στο Λωβοκομείο της εφημερίδας «Καθημερινή» της 20/10/2010 του συγγραφέα και συμπολίτη μας Γιάννη Μακριδάκη, επιβεβαιώνει την επιφανειακή ενασχόλησή του με το θέμα και μεταβιβάζει ευθύνες θεωρώντας «αναγκαία τη λήψη μέτρων από τους ιδιοκτήτες του».

 Περαιτέρω, ενημερώνει ότι η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου, διενέργησε αυτοψία στο κτήριο και προέβη σε φωτογραφική καταγραφή των στοιχείων μνήμης, ενώ αναφέρει ότι συλλέγει επιπλέον στοιχεία για να προχωρήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού του Λωβοκομείου ως διατηρητέου.

 Σημειώνεται ότι ο Κωστής Μουσουρούλης, είχε αποστείλει σχετικό φάκελο τεκμηρίωσης  με στοιχεία από τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με επιστολή του, αιτούμενος την κήρυξη εγκαταστάσεων και κινητού εξοπλισμού, ως διατηρητέων. Είναι σαφές ότι η  διαδικασία χαρακτηρισμού του Λωβοκομείου, η λήψη μέτρων  προστασίας, αλλά και κυρίως η αξιοποίηση του χώρου χρειάζεται να επιταχυνθούν, πριν υποστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή και λεηλασία, τόσο το αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και τα τεκμήρια διαβίωσης που διασώζονται σε αυτό.