Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή σε ημερίδα ανάπτυξης για τα νησιά- Ιδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής...

Ελπίδα Τσουρή σε ημερίδα ανάπτυξης για τα νησιά- Ιδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής

15

 

 

 

20.12.2010

Δελτίο τύπου

 

Συμμετοχή της Υφυπουργού Θ.Υ.Ν.ΑΛ. στην Ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκά Νησιά: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013»

 Για τις προοπτικές ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Νησιών στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής μετά το 2013 μίλησε η Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νησιωτικής Πολιτικής και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να περάσουμε από το στάδιο των προθέσεων στο στάδιο της εφαρμοσμένης πολιτικής, των μέτρων και των αποφάσεων με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων. «Αν δεν συμβεί αυτό, σε μερικά χρόνια, δεν θα μιλάμε για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όπως σήμερα, αλλά, για Ευρώπη πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, και κυρίαρχη, ανάμεσά τους θα είναι η όπισθεν», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Η υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει στο ΥΘΥΝΑΛ ο σχεδιασμός διαμόρφωσης του πλαισίου για τη δημιουργία μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, εφαρμόζοντας ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων ενεργειών. Ανάμεσα τους η ψήφιση νομοθετικής διάταξης – εκτελεστικής του Συντάγματος –  ώστε στο μέλλον όποιο νομοσχέδιο κατατίθεται σχετικά με κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες (π.χ. δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία, ενέργεια) να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου και να προβλέπει αντίστοιχες πολιτικές.

Θα υπάρξει, επίσης, αξιοποίηση των ευκαιριών, που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, ιδιαίτερα εκείνα που ενισχύουν ειδικές δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας, την εισαγωγή και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καθώς και εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού Σχεδίου, για τη νησιωτική πολιτική

 Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, που προβλέπεται από το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το οποίο θα ενεργεί ως σύμβουλος του κράτους και της αυτοδιοίκησης σε θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικής για τις νησιωτικές περιοχές, επισημαίνοντας: «Το Ινστιτούτο, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων κλπ, στις αρμοδιότητες τους, ούτε πρέπει να λειτουργήσει ως ένα εσωστρεφές ακαδημαϊκό Ινστιτούτο, για την παραγωγή θεωρητικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.

Θα πρέπει να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τους φορείς στη διαδικασία λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων τους, με εξειδικευμένη πληροφόρηση, επεξεργασμένες ιδέες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροσπάθεια διάρρηξης στο ΙΚΑ
Επόμενο άρθροΔρ Δημήτρης Τερζάκης:Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος