Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Σταμάτης Κριμιζής: έχουμε γίνει συνένοχοι στη διαφθορά

Σταμάτης Κριμιζής: έχουμε γίνει συνένοχοι στη διαφθορά

11

Ο Χιώτης αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή ΜΕΓΚΑ Σαββατοκύριακο, στις 28/11, όπου μίλησε με τους Μανώλη Αναγνωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Επιστημονικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου John Hopkins των ΗΠΑ, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο κ. Κριμιζής ρωτήθηκε για το «τι είναι αυτό που εμείς δεν έχουμε και είμαστε στην «κακιά μας μοίρα»; Γιατί πηγαίνουμε στο εξωτερικό να σπουδάσουμε, γιατί δεν έχουμε καλά πανεπιστήμια, γιατί δεν έχουμε καινοτόμες δράσεις και αν μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει;».

«Ασφαλώς και μπορεί να γίνει», σημείωσε ο κ. Κριμιζής αναφέροντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια της Διεθνούς Ακαδημίας Διαστημικής δέχτηκε ένα ανάλογο ερώτημα από συνάδελφο του. «δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται στην Ελλάδα, γιατί αφού έχει ένα τόσο δυνατό έμψυχο υλικό δεν είναι η Ελβετία της Ευρώπης», τον ρώτησε.

«Εγώ νομίζω ότι έχουμε υπονομεύσει την κουλτούρα της χώρας, έχουμε γίνει κατά κάποιο τρόπο συνένοχοι όλοι στη διαφθορά και στην κατάλυση της αξιοκρατίας. Και δίχως αξιοκρατία καμιά κοινωνία δεν μπορεί να αποδώσει.

Κατάλυση της αξιοκρατίας σημαίνει ότι αν υπάρχει μια ευκαιρία για μια θέση στο πανεπιστήμιο, αναγκαστικά δεν πηγαίνει αυτός που έχει τα καλύτερα προσόντα, πηγαίνει κάποιος που έχει κάποιες διασυνδέσεις, κάποιους συγγενείς, κάποια πολιτική υποστήριξη.

Γαλουχείται μια νεολαία, συνέχισε, που νομίζει ότι αξία είναι να γνωρίζεις κάποιον που να σε βάλει σε κάποια θέση και ο αντικειμενικός σκοπός είναι να πάρεις ένα δίπλωμα τρίτης κατηγορίας για να πάρεις μια θέση στο δημόσιο. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο, που δεν υπάρχει σε άλλες κοινωνίες, είναι αξιοκρατικά τα κριτήρια. Δεν υπάρχει πελατειακό κράτος. Εμείς το έχουμε κάνει και το έχουμε γαλουχήσει», τόνισε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα, σημείωσε ότι «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες», φέρνοντας σαν παράδειγμα και την Αμερική. Μόνο που όπως είπε οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να ενδιαφέρονται αν τα εκλεγούν αλλά αν θα κάνουν κάτι για τον τόπο.

Να σημειώσουμε ότι ο Σταμάτης Κριμιζής από το Βροντάδο της Χίου τιμήθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση που έδωσε το όνομα Krimizis στον αστεροειδή 8323, ενώ ένα διαστημόπλοιο που εξερεύνησε τον αστεροειδή Έρως φέρει το όνομα Χίος!

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Β. Αιγαίου, εβδομαδιαία εφημηρερίδα