Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη σχετικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής Μεταναστών

Ερώτηση Κ. Μουσουρούλη σχετικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής Μεταναστών

8

 

 

 

Τετάρτη, 22.12.2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής Μεταναστών, κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης.

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι το «Ταμείο Επιστροφής» χρηματοδοτεί κοινές ή εθνικές δράσεων που είναι εναρμονισμένες με την Κοινοτική νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, μέσω ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), τελικού Δικαιούχου της εφαρμογής των δράσεων στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι για εθελοντική επιστροφή αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, παρότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει χρηματοδότηση για να καλύψει τις δαπάνες επιστροφής μεταναστών στα χώρες προέλευσης, το κόστος των εθελοντικών επιστροφών που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες δεν καλύφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά από δαπάνες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), ενώ πολλά αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν.

Επειδή η χώρα μας οφείλει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Επιστροφής που κατά το 2011 προβλέπεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και δεδομένου ότι εκατοντάδες αλλοδαποί προσέρχονται στα γραφεία του ΙΟΜ αιτούμενοι την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, ο Κωστής Μουσουρούλης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

1.      Ποιές υπηρεσίες έχουν τη συνολική ευθύνη διαχείρισης των πόρων για κάθε ένα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία «Εξωτερικών Συνόρων» «Επιστροφής» «Προσφύγων» και «Ένταξης»; Ποια ποσά έχουν, μέχρι σήμερα αιτηθεί, εγκριθεί και καταβληθεί ή προγραμματίζεται να αιτηθούν για κάθε ένα από τα Ταμεία αυτά;

2.      Ποια υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα για το «Ταμείο Επιστροφής»; Ποια είναι τα ποσά που παρέμειναν αδιάθετα εντός του 2010; Για ποιους λόγους υφίστανται καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων και στη μεταφορά τους προς το ελληνικό τμήμα του IMO που υλοποιεί τις σχετικές δράσεις;  Παρακαλώ να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία και τα υπηρεσιακά έγγραφα.

3.      Ποιο είναι το ποσό που αναμένεται να αντληθεί από τη χώρα μας κατά το 2011 από το «Ταμείο Επιστροφής»; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες αρχές προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των σχετικών πιστώσεων; Παρακαλώ να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία και τα υπηρεσιακά έγγραφα.

4.      Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αλλοδαπών που έχουν αιτηθεί επιστροφή στη χώρα τους μέχρι σήμερα, πόσα αιτήματα παραμένουν ανικανοποίητα και ποιες οι προβλέψεις του Υπουργείου για τον επόμενο χρόνο;