Αρχική Απόψεις Aρθρα Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν, Χίου: στη μνήμη του καπετάν Ισίδωρου Λω

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν, Χίου: στη μνήμη του καπετάν Ισίδωρου Λω

131

Στη μνήμη του καπετάν Σιδερή Λω.

 

 

Το Δεκέμβριο που μας πέρασε έφυγε από τη ζωή ο εκλεκτός συνάδελφος μας, Έφεδρος Αξιωματικός Ισίδωρος Λως. Ο Ισίδωρος Λως γεννήθηκε το 1925 στο Βροντάδο της Χίου, όντας μικρός ακόμη ασχολήθηκε με το ναυτικό επάγγελμα και τη θάλασσα φτάνοντας ως το βαθμό του πλοίαρχου του εμπορικού ναυτικού.

Όμως ας ανατρέξουμε λίγο πίσω στα μονοπάτια του παρελθόντος τότε που λυσσομανούσε πάνω από την Ελλάδα η θύελλα του  Β΄ παγκοσμίου πολέμου και ας αναφέρουμε κάποια στοιχεία για τη πολεμική δράση του καπετάν Σιδερή Λω.

Βάση των επίσημων αρχείων του στρατολογικού του μητρώου και σε ηλικία 17 ετών, φυγάς από την κατεχόμενη Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1942 κατατάσσεται ως ναύτης πρότακτος στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Καμπρίτ της Αιγύπτου και μετά την επιτυχή φοίτηση του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού ονομάζεται Έφεδρος Σημαιοφόρος/Μάχιμος.

Καθόλη τη διάρκεια του πολέμου υπηρετεί σε πολλά πλοία επιφανείας του στόλου όπως το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» και το «Πίνδος» και εν συνεχεία προάγεται στο βαθμό του Εφέδρου Ανθυποπλοιάρχου/Μαχίμου. Αργότερα χάρην της πολεμικής του δράσης και ευδοκίμου υπηρεσίας του, του απονέμεται το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Μετά τη λήξη του πολέμου και με απόφαση του Γ.Ε.Ν. επανέρχεται “εις κατάστασην εφεδρείας” έχοντας στο ενεργητικό του την επίσημη αναγνώριση από τις επιτροπές κρίσεων, σαν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, και συγκεκριμένα: Σαν αγωνιστής καταταχθείς στον Ελληνικό Στρατό στη Μέση Ανατολή. 

Το έργο του βρήκε απήχηση στη ψυχή του χιώτικου λαού και στις διαπροσωπικές του σχέσεις τον διέκρινε η ειλικρίνεια και η ανιδιοτελής προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Χίου θα ήθελαν να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του, για την εκδημία εις Κύριον, του προσφιλούς συνάδελφου Ισίδωρου.

Ευχόμαστε να είναι γαλήνιος ο δρόμος του προς την αιωνιότητα.

 

 

 

         Από το Σ.Ε.Α.Ν. Χίου