Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: έντονη αντιπαράθεση στην αντιπολίτευση για τα μέλη των επιτροπών

Δήμος Χίου: έντονη αντιπαράθεση στην αντιπολίτευση για τα μέλη των επιτροπών

11

 

Εκ νέου δημαιρεσίες την προσεχή Κυριακή στο Δήμο Χίου, αφού ύστερα από 4 ώρες συνεδρίαση δεν βρέθηκε λύση στο πως θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας στις Επιτροπές.
Το δε Προεδρείο απαρτίζεται από τους Ηλία Κλεισσά του  Κων/νου, πρόεδρο, Μαριγούλα Δενδρινού (αντιπρόεδρο) και Γιώργο Στρουμπή (γραμματέα). Εκτός του Προέδρου και τα δύο άλλα μέλη είναι από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας (ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ), αφού η ελάσσονα μειοψηφία (ΛΑΣ) ψήφισε λευκό θεωρώνατς διακοσμητικές τις δύο αυτές θέσεις.

Δεν έγινε όμως το ίδιο και με τα μέλη των Επιτροπών, αφού εδώ η ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ήταν αυτή που επικαλούμενη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του νόμου, πρότεινε οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού συενδρίασαν και ψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε για εκλογή μελών επιτροπών. Κάτι τέτοιο όμως το αρνήθηκε κατηγορηματικά η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρώντας ότι ο σχετικός νόμος είναι σαφέστατος.

Αρχικά η συμπολίτευση, που δέχτηκε κριτική και από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν υπέρ της εκπροσώπησης όλων τα παρατάξεων στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χίου, όμως μετά από περίπου 4ώρη αντιπαράθεση, ο Δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης πρότεινε να ξανασυνεδριάσει το σώμα την Κυριακή και αφού έχει ζητηθεί νομική βοήθεια για το θέμα.
Ακολουθούν αναλυτικές ανακοινώσεις των συνδυασμών ΛΑΣ και ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

 

Προσπάθεια αποκλεισμού της παράταξης από τις επιτροπές με κύρια ευθύνη της  ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

 

Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου η «Νέα Αντίληψη» του κ. Χαλιορή απέδειξε την αντιδημοκρατικότητα και αλαζονεία που διέπουν την πρακτική και πολιτική της.

Επί 4 σχεδόν ώρες ταλαιπωρήθηκε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, επειδή ο επικεφαλής της και η πλειοψηφία των δημοτικών του συμβούλων, ταμπουρωμένοι πίσω από μια διευκρινιστική εγκύκλιο του σχετικού νόμου-κατά το μεγαλύτερο μέρος της αυθαίρετη έναντι του πνεύματος και γράμματος αυτού στο συγκεκριμένο ζήτημα- αρνούνταν πεισματικά να αποδεχτούν την εκπροσώπηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, διεκδικώντας για τον εαυτό τους και τις τρεις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Η πρωτοφανής αυτή αντιδημοκρατική νοοτροπία , προσέκρουσε στην τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των στελεχών μας, τα οποία διεκδίκησαν μία θέση για κάθε επιτροπή, δηλαδή τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Να σημειωθεί ότι  αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά μας αρχικά αποδέχτηκε η συμπολίτευση, η οποία διά του Δημάρχου δήλωσε την αποδοχή της πρότασής μας για αναλογική εκπροσώπηση στη βάση του νόμου, ασχέτως αν προς το τέλος άρχισε να περιδινείται στα νομικίστικα τερτίπια και εκβιασμούς της «Νέας Αντίληψης» για προσφυγές στις αρμόδιες αρχές.

Σπαρασσόμενη η «Νέα Αντίληψη» από τις αντιθέσεις και αντιφάσεις στο εσωτερικό της, τη λογική των υπεσχημένων θέσεων και τη δικομματική νοοτροπία , έμεινε η πλειοψηφία της ηγεσίας της μέχρι τέλους προσκολλημένη με μένος σε αυτή την αντιδραστική θέση και μάλιστα όταν πρώην δήμαρχοι και στελέχη της όπως ο κ. Παπαληός στη δική τους θητεία, τηρώντας τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης , άφηναν μια θέση κενή στις τότε επιτροπές για να εκπροσωπείται και στέλεχος αυτών των παρατάξεων.  Την ίδια τακτική είχε και ο κ. Μενής και ως δήμαρχος  και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αυτόν τον τρόπο η παράταξή του κ. Χαλιορή εκπροσωπήθηκε με τον ίδιο στην τότε δημαρχιακή επιτροπή.

Δυστυχώς όμως οι δημοκρατικές αρχές για την πλειοψηφία της ηγεσίας της «Νέας Αντίληψης» και του κ. Χαλιορή είναι λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντά της και τις μικροπαραταξιακές της επιδιώξεις.

Για την ιστορία του πράγματος στο δήμο Μυτιλήνης οι διαδικασίες αυτές έληξαν άμεσα, με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις επιτροπές στο σώμα το δημοτικού συμβουλίου και με την αναλογική εκπροσώπηση και των 4 εκεί παρατάξεων όπως προβλέπει ακόμα και ο αστικός νόμος και όχι οι οποιεσδήποτε εγκύκλιοι που έρχονται και παρέρχονται από τις παλινωδίες των γραφειοκρατών πότε του ΠΑΣΟΚ και πότε της ΝΔ.

Κλείνοντας, αν και συμφωνήσαμε ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην αναβολή της διαδικασίας, θεωρούμε ότι αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η συμπολίτευση επεδείκνυε συνέπεια στην εφαρμογή του νόμου, που ούτως ή άλλως υπερέχει της εγκυκλίου, στήριζε μέχρι τέλους τη δημοκρατική αρχή της αναλογικότητας και δεν υπέκυπτε στον ωμό εκβιασμό της «Νέας Αντίληψης» περί προσφυγών, που θα την εκθέσουν ακόμα περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν πρόκειται να απόσχει από τα δημοκρατικά της δικαιώματα να εκπροσωπείται στα όργανα και στις επιτροπές που επιλέγει και την ευθύνη αποκλεισμού της αναλαμβάνουν ακέραια τόσο η συμπολίτευση , αλλά κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση –Νέα αντίληψη- που καλείται τα μεγάλα λόγια να τα κάνει στοιχειώδη πράξη.

 

 

                                                        

 Για μια νέα αρχή

του Γιάννη Χαλλιορή

Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

 Ούτε κι αυτή την τυπική διαδικασία της εκλογής μελών για την οικονομική και την επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, από τη στιγμή που θέλησε να αυτοαναγορευτεί σε  υπερνομοθέτη – ρυθμιστή. Πώς θα τα καταφέρει στα δύσκολα του Καλλικράτη;

Παρακάμπτοντας το νόμο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης – που χτες εφαρμόστηκαν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας – επιχείρησε να πουλήσει εκδούλευση στη Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνοντας στο σώμα να ορίσει η πλειοψηφία, (δηλαδή οι σύμβουλοί του), ποιοι και πόσοι από κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης, θα εκπροσωπήσουν τη μειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές! Τί κι αν προβλέπεται με σαφήνεια πως: «τα μέλη που προέρχονται από τις παρατάξεις της μειοψηφίας υποδεικνύονται από την ίδια την μειοψηφία, μετά από εκλογή, που διενεργείται μεταξύ των μελών αυτής.»;

Βέβαια, μπροστά στη σθεναρή στάση της ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ – που δήλωσε αποφασισμένη να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τις παράνομες μεθοδεύσεις – ο κ. Λαμπρινούδης αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης για την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να ζητηθούν διευκρινήσεις…

Μπορεί να στέρησε προσωρινά το Δήμο Χίου από τα συλλογικά όργανα διοίκησής του, απάλλαξε όμως τα μέλη του συνδυασμού του από τη λήψη της πρώτης παράνομης απόφασης, για την οποία όλοι έδειξαν πρόθυμοι!

Λυπηρές οι αρχικές διαπιστώσεις και ανησυχητικές οι ενδείξεις, για το μέλλον και την ποιότητα του Καλλικράτη στη Χίο. Οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια μυαλά, οι γνωστές ανεπάρκειες, οι σκοπιμότητες.

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε θετικά στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει ο δήμαρχος, εφόσον βαδίζει στο πνεύμα του Καλλικράτη με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, σεβασμό σε πόρους – ανθρώπινους, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς –  με κανόνες ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Για όλα αυτά, αλλά και για πολιτικές που θα εδραιώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του δήμου – χωρίς να προσθέτουν βάρη – θα σταθούμε στο πλάι της νέας δημοτικής αρχής, υπηρετώντας την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συγκρουστούμε, χωρίς να υπολογίζουμε κόστος.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύγκληση 1ου Περιφερειακού Συμβουλίου από τη Λίτσα
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας στην Περιφερειακή Ενότητα