Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Νέο οικολογικό έγκλημα στον Κορακάρη

ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Νέο οικολογικό έγκλημα στον Κορακάρη

133

Για “Νέο οικολογικό έγκλημα στον Κορακάρη απ’ την πλουτοκρατία Τσάκου-Βίου”, κάνει λόγο σε σχετικό δελτίο τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι γίνονται διανοίξεις δρόμων. Παράλληλα καλεί τη Νέα Δημοτική Αρχή να μπει εμπόδιο στα όποια σχέδια των συγκεκριμένων επιχειρηματιών στην περιοχή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Εν μέσω γιορτών οι καπιταλιστές του νησιού Τσάκος – Βίος επιχείρησαν νέο ανοσιούργημα στον ΚΟΡΑΚΑΡΗ με βαριά σκαπτικά μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες στο φράγμα Κόρης Γεφύρι. Προχώρησαν σε διανοίξεις νέων δρόμων και διαπλατύνσεις παλαιότερων εξυπηρετώντας προφανώς μελλοντικά τους “αναπτυξιακά” σχέδια.

 Ως γνωστόν ο ΚΟΡΑΚΑΡΗΣ αποτελεί για το νησί μας σημαντικότατο παράγοντα ζωής, αφού:

 α) αποτελεί την κυριότερη υδροφόρο λεκάνη που τροφοδοτεί με νερό την πόλη.

 β) Αποτελεί την προστατευτική αντιπλημμυρική ασπίδα, με τα ασβεστολιθικά πετρώματά του και το περιαστικό δάσος του.

 γ) Αποτελεί αναμφίβολα φυσικό μνημείο, αφού σ’ όλη την έκτασή του περιλαμβάνει τέσσερις εξάρσεις ερυθρού ασβεστόλιθου του Μεσοζωϊκού, πλούσιο σε κεφαλόποδα (Αμμωνιτοειδή).*

Έχουμε δηλαδή μια πλούσια και καλοδιατηρημένη πανίδα των Αμμωνιτοειδών, που περιέχουν τα πιο σημαντικά ευρήματα της Μεσογείου. Αποτελούν σημείο αναφοράς από Διεθνής παλαιοντολόγους αφού έχουν μεγάλη επιστημονική αξία.

 δ) Αποτελεί χώρο σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας με σημαντικά ευρήματα.

 Κατά συνέπεια ο ΚΟΡΑΚΑΡΗΣ αποτελεί σημαντική κοινωνική περιουσία του λαού της Χίου και δεν μπορεί να εντάσσεται – εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης – στα σχέδια μεγιστοποίησης των κερδών των καπιταλιστών.

 Η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στα προστατευόμενα Γεωπάρκα απολιθωμάτων, όπως το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, για να τύχει προστασίας η γεωλογική κληρονομιά και να αξιοποιηθεί επιστημονικά, λόγω των πολύτιμων ευρημάτων της.

 

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να μην επιτρέψει την καταστροφή  του ΚΟΡΑΚΑΡΗ. Θεωρεί ότι η κοινωνική περιουσία πρέπει να προστατευτεί απ’ όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

 Θεωρεί ότι η κοινωνική περιουσία πρέπει να προστατευτεί απ’ όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

 Απαιτεί από τη νέα δημοτική αρχή να μπει εμπόδιο στα σχέδια των αναπτυξιολάγνων καπιταλιστών.

 Καλεί τέλος όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολεοδομία, δασική υπηρεσία, αρχαιολογία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν το ανοσιούργημα στον ΚΟΡΑΚΑΡΗ.

 
Χίος 4/1/2011

 

* ”Πελινναίο – Τεύχος 36