Αρχική Νέα Τοπικά Κινητοποίηση φορέων για τις τράπεζες

Κινητοποίηση φορέων για τις τράπεζες

4

ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΟΓΕ – ΜΑΣ

Στα πλαίσια της πανελλαδικής συμβολικής εκδήλωσης ενάντια στο τραπεζικό κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και στη Χίο στην Εθνική Τράπεζα. Η ανταπόκριση που υπήρξε από τους εργαζόμενους και από όσους προσέρχονταν στην Τράπεζα ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Το τραπεζικό κεφάλαιο αποτελεί την αιχμή του δόρατος ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Στις τράπεζες είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα μας. Είναι συσσωρευμένη η κλοπή του μόχθου μας. Στην ιδιοκτησία τους συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα των καπιταλιστών, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, από κοινού εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.

Αυτοί είναι η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, η πραγματική εξουσία.

Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Είναι ακριβώς αυτοί που υπαγόρευσαν τα μνημόνια και απαιτούν από το λαό να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί.

Κυβέρνηση, Τρόικα και Ε.Ε. αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν. Στήριξαν και στηρίζουν με όλα τα μέσα την κερδοφορία τους. Με δεκάδες δις ζεστό χρήμα και την παράδοση των εργαζομένων στην πιο άγρια εκμετάλλευση με την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

 

Το κράτος έδωσε πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες, 55 δις ευρώ και 60 δις ευρώ από την Ε.Ε.. Την ίδια στιγμή μέσα στο 2009 αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο σε 8 δις ευρώ και τα οργανικά κέρδη των 4 ισχυρότερων ομίλων ξεπέρασαν τα 5,7 δις ευρώ. Να που πηγαίνουν τα “λεφτά”. Ποιός και ποιός κερδίζει.

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μιλούν για ανάπτυξη αυτό ακριβώς εννοούν:

Μεγαλύτερη ακόμη συσσώρευση πλούτου και παραγωγικών μέσων στα χέρια των λίγων.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφορές καταθέσεων και δανείων, τη “νόμιμη” τοκογλυφία.

Ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται πιο άγρια και τους εργαζόμενους στις ίδιες τις τράπεζες με την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών γαλέρας.

 

Απαιτούμε άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

  • Να διαγραφούν τα χρέη των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους καθώς και των φτωχομεσαίων αγροτών.
  • Να επιστραφούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί.
  • Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ..
  • Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.

 

Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος. Οι τράπεζες, τα εργοστάσια και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να τεθούν στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

 

Χίος, 5/1/2011

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας στην Περιφερειακή Ενότητα
Επόμενο άρθροΚάλεσμα δημοσιογράφων για ποτό από τον Κ. Μουσουρούλη