Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Λαβατσής: Διαβάζοντας τον Φώτη Κουβέλη

Δημήτρης Λαβατσής: Διαβάζοντας τον Φώτη Κουβέλη

10

 

                                Διαβάζοντας τον Φώτη Κουβέλη

 

 

 Στη συνέντευξή  του ο κ Κουβέλης , την μεθεπομένη της επίσκεψης  του στην Χίο, με λόγο, έμπειρου κοινοβουλευτικού, στρογγυλεμένο είπε διάφορα συμπαθή  πράγματα. Μίλησε για την ανάγκη ευρέων συσπειρώσεων και συναινέσεων  για να δοθεί η δυνατότητα να έχουμε βαθιές τομές, στην κατεύθυνση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Επειδή  ο όρος έχει φορεθεί από πολλές δυνάμεις επί πολλά χρόνια –και ο Παπανδρέου  σοσιαλιστής δηλώνει και μάλιστα  είναι πρόεδρος της αντίστοιχης διεθνούς-επειδή λοιπόν ο όρος έχει καταντήσει κουρέλι καλό είναι να διαβάσουμε  για τον σοσιαλισμό του από τις εξειδικεύσεις που προτείνει.

Μας είπε λοιπόν ο συμπαθής κ Φώτης «ότι είναι άλλος ο χαρακτήρας των αυτοδιοικητικών εκλογών και τελείως διαφορετικός ο χαρακτήρας των εκλογών αλλά και της πολιτικής συμπεριφοράς σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.»

 Δηλαδή  η τοπική αυτοδιοίκηση στην αρμοδιότητα της οποίας περνάνε με τον  Καλλικράτη μια σειρά από τομείς της δημόσιας ζωής που αφορούν την δημόσια υγεία και παιδεία θα υλοποιεί άλλα από  όσα επιτάσσει ο κεντρικός προϋπολογισμός του μνημονίου;

Επαίρεται μάλιστα ο κ. Φώτης για  τις ορθές επιλογές και  νικηφόρες συνεργασίες του  κόμματός του στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ,αυτές που ανέδειξαν τους  Καμίνη και  Μπουτάρη.

Με το καλημέρα σας βέβαια εκδηλώθηκαν οι διαθέσεις ανεξαρτησίας  που εκτιμά ο  κ.Κουβέλης,  ότι διακατέχουν τους παραπάνω από την κεντρική πολιτική σκηνή και το σοσιαλιστικό μνημόνιο . Και η κουλτούρα πολιτικού  διαλόγου που τους χαρακτηρίζει «με το δεδομένο ότι και οι δύο αυτοί Δήμαρχοι δεν ανήκουν στην λειτουργία του κομματικού συστήματος.»

Ενημερωτικά από εμάς: Η δημοκρατική παράταξη Καμίνη σύσσωμη, και ανανεωτικοί( μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ Κουβέλη)  και Οικολόγοι και τα μέλη του Πασοκ στην παράταξη έκραζαν την «Ανοιχτή πόλη» όταν:

Στη σημερινή ( 29/12/2010)διαδικασία ορκωμοσίας των νεοεκλεγμένων συμβούλων στο Δήμο Αθηναίων, οι δυο δημοτικοί και επτά κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, ανέγνωσαν και κατέθεσαν στα πρακτικά την εξής δήλωση-κείμενο ορκωμοσίας:

«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.
Δηλώνω ωστόσο ότι δεν δεσμεύομαι και δεν υπακούω στους αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους του Μνημονίου Κυβέρνησης – “Τρόικας”.
Επίσης, ότι θα καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση (αρ. 102, παρ. 5), στην προστασία του περιβάλλοντος (αρ. 24, παρ. 1), στην παιδεία (αρ. 16, παρ. 4, 5), στο δικαίωμα στην εργασία (αρ. 22, παρ. 1, 2), στην κοινωνική πολιτική (αρ. 21, παρ. 3, 5, 6) και στα δικαιώματα όλων χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (αρ. 5, παρ. 2), να τηρηθούν στο ακέραιο.»

Επισημαίνεται ότι για τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης, η επιλογή του «πολιτικού» τυπικού της ορκωμοσίας, δεν συνιστά έκφραση θρησκευτικής πεποίθησης ή μη, αλλά εκδήλωση του αιτήματος για την ανάγκη πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της κοσμικής δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας από την πνευματική θρησκευτική λειτουργία της Εκκλησίας.
Αντίθετα, η πρόσκληση που απεύθυνε η δημοτική αρχή προς τον Αρχιεπισκόπο κ. Ιερώνυμο για να παραστεί στη σημερινή διαδικασία, αντιστρατεύεται την υπόθεση του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και αναπαράγει παλιότερες νοοτροπίες και κατάλοιπα.

Τέλος, σχετικά με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου στην σημερινή διαδικασία ορκωμοσίας επισημαίνουμε: Η υψηλόβαθμη εκπροσώπηση της κυβέρνησης του μνημονίου στις δημοτικές διαδικασίες δείχνει το σφικτό εναγκαλισμό -μέχρις ασφυξίας- που επιφυλάσσουν οι κυρίαρχοι σχεδιασμοί για την αυτοδιοίκηση: Όμως, οι επιβαλλόμενες περικοπές πόρων και υπηρεσιών, οι απολύσεις εργαζομένων, ο μαρασμός της τοπικής δημοκρατίας μέσω του «Καλλικράτη» δεν μπορούν να καλυφθούν από κινήσεις δημοσίων σχέσεων. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει σύντομα να σταθεί αντιμέτωπη με τις κυβερνητικές επιλογές, να προασπίσει τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την ασκούμενη σήμερα αντιλαϊκή πολιτική.

Ο κ  Κουβέλης , παρά τις ανωτέρω ασκήσεις ύφους και ήθους θεωρεί ότι δεν έχει, σχεδόν καμία,  σχέση   η αυτοδιοίκηση με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Έτσι θα του φάνηκε φυσικό  που στην Χίο τα μέλη του κόμματός του συμμετείχαν και στον συνδυασμό της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ , ενώ ο εξέχων αυτοδιοικητικός παράγων  Α. Μιχαηλίδης έδωσε υποστήριξη στον Μ Σκούφαλο (ΚΚΕ) Απ  όλα έχει ο μπαξές!

Μας λέει  ακόμα ο έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας  ότι      «Λαθεμένοι χειρισμοί, αποσπασματικές ενέργειες της Κυβέρνησης και βεβαίως η ευκολία των ημερών από αυτούς στην ΕΕ που τους βόλευε η ρύθμιση έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα».

Αναφέρεται στην διαφθορά, τους  άδικους έμμεσους φόρους, την παραοικονομία και το πελατειακό κράτος σαν δυσλειτουργία ηθικά καταδικαστέα.

Επειδή είναι θέμα ιδεολογίας και όχι κοινοβουλευτικής και πολιτικής εμπειρίας δεν κατανοεί ότι όλα τα παραπάνω υπήρξαν επί δεκαετίες ένας τεράστιος μηχανισμός  εκβιασμού των κατώτερων τάξεων  και ταυτόχρονα τρόπος αναδιανομής  του εισοδήματος υπέρ των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Υπήρξαν, όλα τα παραπάνω, ο πλέον πρόσφορος τρόπος λειτουργίας του ελληνικού καπιταλισμού!

Τα δε αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης τα  αποσυνδέει από το μνημόνιο επειδή δεν «υπάρχει επιταγή του μνημονίου»!

Σε εμάς είναι σαφές βέβαια ότι το μνημόνιο δεν αναγκάζει την κυβέρνηση αλλά την διευκολύνει να το επικαλείται για να διαλύσει τα πάντα, όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Και δεν ήταν οι λανθασμένοι χειρισμοί  και αποσπασματικές ενέργειες που έφεραν το ΔΝΤ στη χώρα αλλά μια κορυφαία πολιτική επιλογή του ελληνικού αστισμού για να «εκκαθαρίσει» το κοινωνικό τοπίο από όλους τους «αρχαϊσμούς»

Ο  άθλιος πρωθυπουργός  είναι ειλικρινής όταν λέει ότι θα αλλάξει τα πάντα. Γι αυτόν η διάλυση των κοινωνικών δυνατοτήτων της εργασίας και η μετατροπή του εργαζόμενου σε «πράγμα» είναι «επανάσταση του αυτονόητου» (αν θυμάστε τον όρο του).Είναι πρόοδος και σοσιαλισμός.

Για μας είναι  φασισμός.

Για τον κ Κουβέλη  απλώς έλλειψη προγραμματικών συμπτώσεων και συμφωνιών  που εμποδίζουν, τις κατ αυτόν και τον μέντορά του Λ. Κύρκο , αναγκαίες για τον τόπο κυβερνήσεις συνεργασίας!

Εμείς ως εργαζόμενοι πολίτες  εισπράττουμε ιστορική  ύβρι από την εξουσία και θα αντισταθούμε  με όλη την δύναμη που μας δίνει η πίστη μας στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη.

 Ο κ Κουβέλης  εισπράττει την πολιτική αυτή σαν έλλειψη ευαισθησίας   της κυβέρνησης  που οφείλεται στο ότι δεν ακούει τις φωνές της λογικής σαν την δικιά του. Πρόκειται, κατ αυτόν, περίπου  για πρόβλημα επικοινωνίας. Θα το επιλύσει σύντομα. Με κυβερνήσεις συνεργασίας  που θα συμπεριλαμβάνουν και τον ίδιο…   

 

                                                                             03/01/2011

                                                                  Δημήτρης Λαβατσής

                                                              Μέλος  ΣΥΝ  και ΣΥΡΙΖΑ Χίου