Αρχική Απόψεις Aρθρα Σοφία Λαμπίκη: Τέρμα η ιστορία…

Σοφία Λαμπίκη: Τέρμα η ιστορία…

9

«Μάθημα επιλογής κι όχι υποχρεωτικό στο εξής η Iστορία στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Η Ιστορία, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα εντάσσεται σε ομάδα μαθημάτων με τον τίτλο «Αρχαιογνωσία» και η διδασκαλία της θα περιορίζεται στην «Αρχαία Ιστορία» και την «Ιστορία των ιδεών». Η «Ευρωπαϊκή Ιστορία», απ’ την άλλη, θα εντάσσεται σε διαφορετική ομάδα, αυτή των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ η Νεότερη Ιστορία της Γ’ Λυκείου δεν θα υπάρχει πλέον στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Στην πρώτη Λυκείου η Ιστορία, πάντως, θα παραμείνει υποχρεωτικό μάθημα, με 3 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα». Tvxs.gr

 Ιστορία , εκ του ρήματος οίδα, έρευνα, εξέτασις ,η εκ της ερεύνης , εξετάσεως κτηθείσα γνώσις, πληροφορία, έκθεσις , αφήγησις γεγονότων συνήθως γραπτή.

Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης  Δημητράκου.

 Όχι μόνο αυτό καθεαυτό το μάθημα αλλά και την λέξη εξαφανίζει από το πρόγραμμα των Λυκείων η υπουργός Παιδείας στα πλαίσια της διαμόρφωσης του Νέου Σχολείου (μα μόνο σε μένα φέρνει δυσάρεστους ιστορικούς συνειρμούς η λέξη ΝΕΟ 😉

 

Αρχαιογνωσία λέει, ο κ.Μπαμπινιώτης που την συμβούλεψε για τις αλλαγές στο δύστυχο σχολείο ένα μικρό μαθηματάκι γλωσσολογίας δεν μπορεί να της δώσει;

Η λέξη Ιστορία που χρησιμοποιείται αυτούσια σε όλον τον πλανήτη για τις σπουδές που αφορούν την έρευνα και την μελέτη του Ανθρώπινου Παρελθόντος διαγράφεται από τις ελληνικές αίθουσες διδασκαλίας.

Η Ιστορία λέει ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες!

Και στις Ανθρωπιστικές σπουδές τι ανήκει ; η μπόμπα χαρακίρι της πόκας;

Χρόνια οδηγούν στην κατάργηση το μάθημα της Ιστορίας.

Στην αρχή αφαιρούσαν κεφάλαια -για συντομία δώστε τα περιληπτικά ρε παιδιά -, ιστορία καγκουρώ , πηδούσαμε 5 σελίδες εδώ , δέκα εκεί, πού να μάθουν τα παιδιά και να καταλάβουν χωρίς τη  χρονική συνέχεια;

Νόμιζαν ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν συνομήλικος του Τρικούπη κι ότι είχαν καταλάβει μαζί την Τριπολιτσά σε κείνο το κεφάλαιο που δεν κάναμε, άλλοι μαθητές πίστευαν ότι ο Βενιζέλος ήταν αυτό που είχε πεί το ΟΧΙ στους Γερμανούς σε κείνη την ενότητα που την ξεπέταξε στο τσάκα-τσάκα περιληπτικά η καθηγήτρια.

Πού λόγος για κατανόηση γεγονότων αντίληψη αιτίων και αφορμών , μόνο παπαγαλία 60 σελίδες για τις Πανελλήνιες κι όξω από δω.

Τι ανέκδοτα ενδουπηρεσιακά με το Γλέζο που είναι ηθοποιός και το Γκλέτσο που κατέβασε τη γερμανική σημαία, μέχρι που σιγά –σιγά κανείς δεν ασχολιόταν πιά , άσε που δεν είναι και καλό μάθημα για τα ιδιαίτερα.

Και πέρναγε ο καιρός και το πιο ωραίο και ενδιαφέρον μάθημα έγινε το πιο βαρετό και μετά ,  επειδή δεν υπήρχαν φιλόλογοι το δίδασκαν θεολόγοι και αγγλικών και γαλλικών, και δεν έχω κάτι με τους κλάδους αυτούς αλλά για φανταστείτε τι έχει να γίνει σε ένα Λύκειο αν διδάξει Μαθηματικά, ας πούμε, ένας Φυσικός;

Κι έτσι φτάσαμε , αμίλητοι και χωρίς διαμαρτυρίες όλοι στην κατάργηση του μαθήματος που θα οδηγήσει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα κάθε συντηρητικής εξουσίας:

 να φτιάξουμε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το Παρελθόν τους, της πατρίδας τους αλλά και όλου του κόσμου, που να πιστεύουν ότι όσα ζούν είναι φυσιολογικά και η καταπίεση και η στέρηση ελευθερίας και λόγου.

Ανθρώπους που δεν θα ξέρουν πώς ο Άνθρωπος από το λίθινο εργαλείο έφτασε στον υπολογιστή, πώς οι Σοφιστές και οι Φιλόσοφοι μίλησαν για τον Άνθρωπο πάνω απ΄το Θεό, πώς λαοί γκρέμισαν αυτοκρατορίες, αιματηρά κινήματα κέρδισαν δικαιώματα και ελευθερίες , μια φούχτα άνθρωποι γκρέμισαν τυρράνους.

Χωρίς σκέψη, κρίση και βαθειά γνώση της ιστορικής συνέχειας να βαδίζουν σαν τους αόμματους απλά εργαλεία στη γραμμή παραγωγής που δεν χρειάζεται να ξέρουν τη γενικότερη εικόνα ή το σχεδιασμό αυτού που παράγουν.

 

Θα αυξηθούν, λέει η υπουργός , οι ώρες της Λογοτεχνίας!

Και πώς , καλή μου κυρία, θα διδάξω εγώ «άκρα του τάφου σιωπή» χωρίς Μεσολόγγι, και πώς «το ψαράκι της γυάλας» χωρίς τη Δικτατορία της 21ης Απριλίου , πώς το κίνημα του Σουρρεαλισμού χωρίς τα απάνθρωπα χαρακώματα του Α΄ Παγκόσμιου, τέλος, πώς «Με τι μάτια τώρα πιά..» χωρίς Εμφύλιο και γενιά της ήττας;

Μετά θα κόψουμε , υποθέτω, και τη Λογοτεχνία;

 

Κα υπουργέ, Όλβιος, όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν (Ευριπίδης) , και αυτό δεν θα σας το μεταφράσω.

Σας υπόσχομαι όμως ότι εγώ θα συνεχίσω να διδάσκω ιστορία τα παιδιά.

Μέσω μπλόγκς, μέσω ιστοσελίδων, στην παρανομία , δεν ξέρω πώς αλλά θα συνεχίσω.

Σε σας εύχομαι να σας επισκέπτονται στον ύπνο σας, την ώρα που θα ονειρεύστε το Νέο Σχολείο της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, τα φαντάσματα του Θουκιδίδη και του Παπαρρηγόπουλου.

 

Σ.Λαμπίκη

 

υγ. εκείνη την Ιστορία του Βυζαντίου την έχουν ακουστά στο υπουργείο ή θα τα πηδήξουμε κι αυτά τα 1000 χρόνια;

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΛΟ: 7η αγωνιστική Α1 ανδρών
Επόμενο άρθροΣύλλογος Οικολογίας- Χίος: Ένα νησί που το περιβάλλον, από Καμπιά μέχρι Μαύρα Βόλια υποβαθμίζεται