Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία ασφαλισμένων ΟΠΑΔ για την πληρωμή τοις μετρητοίς των φαρμάκων

Διαμαρτυρία ασφαλισμένων ΟΠΑΔ για την πληρωμή τοις μετρητοίς των φαρμάκων

14

Καταλαβαίνουν το πρόβλημα των φαρμακοποιών, αλλά δεν μπορούν να πληρώνουν πλέον τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ετσι επισημαίνοντας ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου είναι ο μόνος πανελλαδικά σύλλογος -μέχρι τώρα- που έχει εφαρμόσει σταμάτημα της πίστωσης και βλέποντας προφανώς ότι ακόμα και στην Αθήνα το σκέφτονται να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο, επισημαίνουν στους Χιώτες φαρμακοποιούς ότι θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν… τον Καλλικράτη! Δηλαδή να καταφεύγουν σε όμορους νομούς για να εκτελούν τις ιατρικές συνταγές.
Εν τω μεταξύ το πρόβλημα των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ μεγαλώνει, λόγω του ότι σύμφωνα με πληροφορίες το ταμείο δεν δέχεται την κατάθεση μιας- μιας συνταγής από τους ασφαλισμένους αλλά τους ζητά να καταθέτουν πολλές μαζί. Με δεδομένο έτσι ότι χρειάζεται ακόμα και τρίμηνο για να πάρουν τα χρήματά τους από το ταμείο, καταλαβαίνει κανείς στο αδιέξοδο που βρίσκονται ειδικά οι συνταξιούχοι.
Η κοινή ανακοίνωση του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου έχει ως εξής:

Το Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ εξετάζοντας εκ νέου το πρόβλημα, που αφορά μόνο το νομό μας ,  της μη χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημόσιου τομέα  από  τα φαρμακεία της Χίου διαπιστώνει ότι έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις .

Διανύομε ήδη τον τρίτο μήνα μη εκτέλεσης συνταγών λόγω του ότι τα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς από τον ΟΠΑΔ δεν έχουν πληρωθεί αφού η Κυβέρνηση συνεχίζει  την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο και περικόπτει συνεχώς τις κοινωνικές δαπάνες.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν ολόκληρο το αντίτιμο των φαρμάκων εξαντλώντας τους ήδη μειωμένους μισθούς και συντάξεις  τους.

Η δραματική κατάσταση  που έχουν περιέλθει δημόσιοι υπάλληλοι ( Δ.Υ.)  και οι συνταξιούχοι επιτείνεται από την υποστελέχωση του ΟΠΑΔ του νομού και από τα μειωμένα κονδύλια που οφείλει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων,με αποτέλεσμα  αυτά να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Από το τέλος του Οκτώβρη σταθήκαμε αλληλέγγυοι με τους φαρμακοποιούς Χίου , αναδείξαμε το πρόβλημα με κοινή συνέντευξη τύπου και υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές του νομού και πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στον ΟΠΑΔ κατά την απεργία της 15ης Δεκεμβρίου 2010.

 Τα προβλήματα της μη χορήγησης φαρμάκων που από την αρχή ήταν  ιδιαίτερα οξυμένα  στις ευπαθείς ομάδες, και στους χρόνια πάσχοντας (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς), οι οποίοι αδυνατούν  να πληρώσουν τα ακριβά φάρμακα για την υγεία τους έχει επεκταθεί στο σύνολο των Δ.Υ. και συνταξιούχων του Δημοσίου.

Μπροστά  στην  αδιαλλαξία  της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των φαρμακοποιών, και το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι Δημ.Υπάλληλοι  και οι Συνταξιούχοι του Δημοσίου, το Ν.Τ.της ΑΔΕΔΥ καλεί τους φαρμακοποιούς   να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν αλληλέγγυοι στον υπαλληλικό  κόσμο του νησιού, μια και είναι ο μόνος σύλλογος που συνεχίζει την μη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου ( εν ενεργεία και συνταξιούχους) σε όλη την Ελλάδα.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η μη χορήγηση φαρμάκων  οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι  θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε όμορους νομούς  για την  εκτέλεση των συνταγών τους

 

Για  την Εκτελεστική Γραμματεία               Για τον Σύλλογο  Συνταξιούχων  Δ.Υ. 

του  N.T.της ΑΔΕΔΥ                                                         Χίου

       Ο Πρόεδρος                                                      Ο Πρόεδρος

   Μανώλης Κίτσος                                               Βασίλης Αγγελής