Αρχική Απόψεις Aρθρα Μιχάλης Καριάμης: η πίτα, η ασυνεννοησία και η είδηση για τον ΟΙΚΟ...

Μιχάλης Καριάμης: η πίτα, η ασυνεννοησία και η είδηση για τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ

31

                                     ΕΒΓΑΛΕ   ΕΙΔΗΣΗ  Η  ΠΙΤΑ  ΤΟΥ  ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ

 

Την Κυριακή 23/1, όλη η Ελλάδα έκοβε πίτες. Σχεδόν όλοι οι Χιώτικοι Σύλλογοι στο λεκανοπέδιο, διάλεξαν αυτή την ημέρα για να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση τους. Το κακό είναι ότι αυτό συνέβη και μεταξύ όμορων χωριών ή χωριών με στενούς συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς. Αναφέρω σαν  παράδειγμα η Ποταμιά και τα Κουρούνια! Χρόνια τονίζω, την έλλειψη ή την αδυναμία κάποιου Παγχιακού φορέα να αναλάβει τον προγραμματισμό και τον συντονισμό.
Όπως μου έλεγε ο κ. Νίκος Χαλκιάς, και το εξέθεσα στον κ. Κ.  Μουσουρούλη,  δοθείσης της ευκαιρίας  να είμεθα ομοτράπεζοι, στους «ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ». Παλιά, υπήρχε η των Χίων Επιτροπή, αποτελούμενη από τους βουλευτές και προσωπικότητες του νησιού μας π.χ. τον Κ. Άμαντο, Κ. Τρυπάνη  και τόσους άλλους,  η οποία συνεδρίαζε κατά καιρούς για επίλυση Χιακών θεμάτων. Τέλος πάντων, ο πανδαμάτωρ χρόνος κατέστρεψε τα πάντα!
Είναι όμως τόσο δύσκολο, οι πρόεδροι των συλλόγων να σηκώσουν το τηλέφωνο και να συνεννοηθούν; Πρωταρχικό βέβαια να ανταλλάσουν μεταξύ των την «καλημέρα του Θεού». Κάτι τέτοια με κάνουν να διαμαρτύρομαι , με αποτέλεσμα να με αποκαλούν «γρουσούζη». Ευτυχώς όχι μόνον εμένα αλλά και έναν  «Νοτιοχωρούση»  φίλο μου!
Του κανόνα επιλογής αυτής της ημερομηνίας ,  δεν απετέλεσε  φυσικά  εξαίρεση και ο Ναυτικός Σύλλογος Κορυδαλλού «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ», τα μέλη του οποίου, κατά το πλείστον, είναι συμπατριώτες μας από την Αιγνούσσα. Λαγκάδα. Συκιάδα. Καρδάμυλα και άλλα μέρη του νησιού μας. Την πίτα των απομάχων του κύματος , τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιγνουσιώτης Αντ/ρχης Αττικής κ. Στεφ. Χρήστου. Ο κ. Γρ, Κασιμάτης,  Δήμαρχος Κορυδαλλού με Αντιδημάρχους. Οι πρώην Υπουργοί κκ. Γρ. Νιώτης,  Ι. Τραγάκης, Αν. Νεράτζης, ο βουλευτής Δ. Λιντζέρης, φορείς Ναυτικών Συνδικαλιστικών  Σωματείων και οικογενειακώς αρκετά μέλη και φίλοι του συλλόγου.  

Φυσικά, ήταν αδύνατο να μη δώσει την παρουσία του,  ο Κορυδαλλιώτης   Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας,  κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος απαντώντας σε αιτήματα των ναυτικών, έκανε γνωστό ότι:
  ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ, διατηρεί την αυτοτέλεια του και δεν υπάγεται ούτε συγχωνεύεται με το ΙΚΑ, ή οποιονδήποτε άλλον φορέα.
Το άκουσμα της είδησης χαροποίησε τους παρευρισκόμενους οι οποίο ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Πέρα από όλα τα άλλα σκληρά  και άδικα μέτρα,  που τους έπληξαν, αυτό το οποίο βασάνιζε τους απανταχού Έλληνες ναυτικούς, ήταν το απαράδεκτο της ένταξης τους στο ΙΚΑ, κατάσταση η οποία θα ξεσήκωνε την δίκαιη και  οργίλη αντίδραση των ασφαλισμένων του ΝΑΤ και του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ.                                                                            

    Τέλος καλό, όλα καλά !                                                                                                Ας ευχηθούμε και του χρόνου καλύτερα !

                                                               Μιχάλης  Γ. Καριάμης

                                                                Πλοίαρχος  Ε. Ν.

                                                               τ. Πρόεδρος ΝΑΥ. Σ Υ. ΚΟ